Tabu til side: Rengør vallakkens ædlere dele

Der findes nok ikke mange emner blandt vallakejende hestekvinder, som er mere tabubelagte end dette: Hvor ofte og hvordan rengør du din vallaks ædlere dele? Og gør du det overhovedet, eller lader du dem pænt passe sig selv? Der er ingen tvivl om, at god hygiejne ‘dernede’ (eller måske snarere ‘derinde’) er vigtigt for hesten, uanset om det er en hoppe, en hingst eller en vallak. Men fordi vi kvinder jo trods alt er lidt mere, tja.. uerfarne, når det kommer til intimpleje af hankønsvæsenets personlige ejendele, så er både hingste og især vallakker i stor risiko for at rende rundt med usoignerede og måske endda smerteramte kønsdele.

Annonce

Det her bliver nok en smule grænseoverskridende at læse – i hvert fald for nogle. Men det bliver også utrolig lærerigt og kan gøre dig meget klogere på, hvordan du holder din vallak sund og rask. Det er nemlig slet ikke for sjov, når vi skriver, at hygiejnen af din vallak (eller hingst) har stor betydning for dens velbefindende. Så sæt tabuet til side, tag en dyb indånding og gør din vallak en stor tjeneste!

Læs også: 5 ting enhver ejer af en vallak kender til

Vallakker kan ikke selv

Og hvad er så grunden til, at det er lige en tand vigtigere at holde øje med en vallaks ædlere dele end en hingsts? Det handler om hormonerne. For idet en hingst kastreres, forsvinder en lang række af de hormoner, som får den til at agere som et handyr naturligt ville gøre. Det kan blandt andet gå ud over dens evne til at skafte ud, altså til at ‘rulle’ penis helt ud, for eksempel når den tisser. Når en hingst naturligt gør dette, vil noget af det skidt, der helt uundgåeligt sætter sig, hjælpes væk. Så selvom en hest af hankøn ofte bliver mere medgørlig, når den er blevet kastreret, så bliver den altså også dårligere til at rengøre sig selv.

Hingste er lidt nemmere end vallakker

Selvfølglig vil vi understrege, at mange hingste kræver præcis den samme intimpleje, som vallakker. At en hingst (eller vallak) er god til at skafte ud betyder nemlig ikke, at der er helt rent hverken omkring eller inde i penis. Det kommer vi mere ind på lige om lidt. Til gengæld er der mange hingste, som af deres ejere bliver grundigt plejet, før de skal bedække en hoppe – og derfor er deres ædlere dele bare generelt mere rene end vallakkers.

Vallak med smegma.
På denne vallak kan man se, at der er smegma, som er løbet ned af hestens ben. Foto: Privat.

Smegma skal væk

Smegma – eller smegmasten – er de mørke klumper og dertilhørende fedtede snask, som med tiden dannes imellem hestens hudfolder på forhuden og mellem forhuden og urinrøret – og det skal fjernes. Hvis din hest ligefrem ser ud som på billedet ovenfor, så er det bare om at komme i gang. Det sorte, som er løbet ned ad hestens ben, er nemlig smegma, der endnu ikke har klumpet sig sammen som sten.

Ophobelsen af smegmasten kan være meget generende og smertefuldt for vallakker. Stenene kan trykke på urinrøret, hvilket ikke bare gør ondt, men også gør det sværere for den at tisse og at skafte ud. Derfor er det som udgangspunkt et godt tegn, hvis din hest ruller sin penis ud, når den tisser. Det betyder dog ikke, at den ikke kan have rigtig meget smegma siddende alligevel. Derfor skal alle folder og hulrum ‘derinde’ rengøres jævnligt. Dog er det umuligt med det blotte øje at spotte den smegma, som sidder imellem forhuden og urinrøret. Her er man nødt til at skulle ind og pille for at få det ud. Mere om det længere nede i artiklen.

Annonce

Læs også: Studie bekræfter, at der er forskel på hoppe- og vallakadfærd.

Når svaret fra din vallak er “nix pille”

Det lyder måske som noget, der vil gøre ondt på din hest, hvis du skal til at grave oppe i dens ædlere dele. Og det vil det også, hvis ikke du gør det forsigtigt og på den rigtige måde. Nogle heste vil – sandsynligvis på grund af dårlige erfaringer – simpelthen ikke finde sig i, at man nærmer sig deres personlige ejendele. Om så de har fået bedøvelse nok til 1 tons hest, så er svaret simpelthen bare “nix pille”. Hos disse heste kan man godt droppe overhovedet at prøve at fjerne skidtet, som det er. I stedet kan man forsøge at gøre, som vi har beskrevet herunder. Du kan også få lidt jysk “how to do”-viden i den – ret sjove, synes vi selv – video fra Happy Horse Spa og Rehab.

Sådan renser du ‘den’

  • Fugt en svamp godt i lunkent vand. Brug ikke antibakteriel sæbe, da det kan forstyrre pH-balancen.
  • Læg svampen foran hestens penisåbning og tryk den let ind imellem hudfolderne.
  • Fjern svampen efter et par minutter, eller ind til du mener, at smegmastenene er blevet tilstrækkeligt blødgjorte.
  • Find et par handsker, tag en dyb indånding og put så fingrene ind imellem hudfolderne omkring penisåbningen og kil de nu opblødte smegmasten ud.
  • Derefter kan du forsigtigt(!) føre en enkelt finger ind imellem forhuden og urinrøret for at fjerne det smegma, der sidder dér. Her anbefaler vi – hvis du ikke er sart – at google dig frem til et billede som viser, hvor du skal lede.
  • Og husk så, ligesom det siges i videoen: Du kan ikke komme til at rive noget i stykker, som ikke må rives i stykker, så længe du bare er forsigtig.

Kilder:

Hestevelvære.dk: Smegma-sten.

Nyt Hesteliv: Smegmasten.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce