Husk din hest, når du flytter din hest

Det er ikke kun energikrævende for ejeren, når den firbenede skal installeres i en ny stald; at skulle vænne sig til et nyt hjem kan virkelig også være en stressende omgang for en vanedrevet hest. Duftene, bakterierne, omgivelserne og ikke mindst den nye flok kan være en ordentlig omvæltning at skulle finde sig tilpas i. Så derfor: Husk din hest, når du vælger at flytte den. Og hvordan gør man så lige det? Her kommer fem gode råd, som kan hjælpe dit firbenede guld godt fra start i sine nye omgivelser, både kropsligt og mentalt.

 Vær der for den

Når hesten skal have et nyt hjem, så påvirker det både dens krop og dens sind. Hvordan du kan afhjælpe de kropslige påvirkninger, kommer vi ind på i de nedenstående afsnit. Først vil vi understrege, hvor vigtigt det er, at man er der for sin hest mentalt. Hvis du har haft hesten længe, så er du højst sandsynligt det eneste velkendte, den vil møde det nye sted. Derfor anbefaler vi, at du de første par uger besøger din hest hver dag; giver den en klap, nusser den og strigler den. Du behøver ikke nødvendigvis at ride. Bare det, at den får lidt “kvalitetstid” i selskab noget af det, den kender fra sit gamle hjem, kan få den til hurtigere at føle sig tilpas og være rolig omkring de nye omgivelser.

Hjælp immunforsvaret

Når en hestekrop pludseligt skifter miljø, så kan det dens immunforsvar rammes hårdt. Det er ikke sjældent man ser heste, som bliver forkølede eller får feber, når de er blevet flyttet – simpelthen fordi kroppen ikke er vant til at bekæmpe de nye bakterier. Her kan det være en god idé at give sin hest et fodertilskud, der er beregnet til at styrke immuncellerne. Det kan for eksempel være Hippomun fra St. Hippolyt. Produktet er specielt velegnet til heste, der skifter miljø eller ofte bevæger sig i mange forskellige – som for eksempel stævneheste. Derudover er det også godt til at holde immunforsvaret stabilt i stressede situationer, som en flytning ofte er, og ved pelsskifte.

 Pas på maven

Med et staldskifte hører ofte også et foderskifte. Måske skal hesten vænne sig til at spise wrap i stedet for hø, eller også skal den måske have et andet fuldfoder. Heldigvis er de fleste hesteejere helt klar over, at man skal gå varsomt frem, når en hestemave skal vænnes til en ny type foder. Dog er det ikke nogen garantier for en vellykket tilvænning, blot fordi man går langsomt frem. For trods en lang tilvænningsperiode, kan hesten ende med at få tynd mave, tabe sig eller i værste fald få kolik, fordi også stress og uvante bakterier påvirker dens mave-tarmsystem. Derfor er et tilskud med gærceller et rigtig fornuftigt tiltag de første par uger eller måneder af flytningen. Gærceller fremmer hestens fordøjelse og gør det lettere for den at optage næringsstofferne i foderet. Et eksempel på et sådan tilskud kan være Equsanas Yea-Sacc, der indeholder skånsomme ølgærceller.

Én hest ad gangen

Skrækscenariet for en hesteejer, der netop har flyttet sit kæreste eje, er at den skal blive overrumplet af de andre heste i den nye flok. Nogle ejere vælger blot at tage chancen og smide deres hest ud til de nye kammerater med fingrene krydsede. Andre går den helt anden vej og tør ikke gøre andet end at sætte hesten på enefold det første stykke tid. Her skal man huske, hvor stor en betydning socialiseringen har i forhold til at få den nye hest til at føle sig tilpas. Den er skal den lære de andre heste at kende – eller i hvert fald nogle af dem. Jo bedre hestene i stalden kender hinanden, jo mere ro vil der som regel også være på matriklen.

Det bedste, du kan gøre, er at lukke din hest sammen med en enkelt af de andre heste. Når de har fundet ro, kan du lukke en hest mere ud, og når de tre heste er blevet gode venner, kan du lukke dem sammen med resten af flokken. På den måde undgår du, at din hest overrumples, fordi den nu har nogle venner at “gemme sig” hos.

 Vær tålmodig

Heste er som bekendt vanedyr, og derfor tager det i hvert fald en uge for en hest at vænne sig til nye omgivelser og rutiner. Selvom det kan føles som en umulig opgave at få hesten til at vænne sig til at stå alene på staldgangen det nye sted, så skal det nok lade sig gøre. Det kræver bare tålmodighed. De første par dage kan man være så ulykkelig over at se sin hest være ude af den, men man må ikke være i tvivl om, at den nok falde til, hvis bare man husker at være der for den.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce