Det er svært at se, om en hest har ondt – selv for professionelle. Derfor går alt for mange heste rundt med uopdagede smerter, uden at vi ryttere er klar over det. Men efter adskillige forsøg, er det nu lykkedes for forskere at tyde hestens såkaldte ‘pain face’ – altså de forandringer i ansigtets udtryk, der signalerer smerte. Det betyder, at det nu er langt nemmere at vurdere,  om en hest har ondt under ridning eller i den daglige omgang.  Og det er en vigtig forudsætning for bedre hestevelfærd og præstationer på højt niveau.  

Vi mennesker har siden tidernes morgen haft en evne til at genkende følelser gennem ansigtsudtryk. Vores ansigtsudtryk ændrer sig for eksempel, når vi er glade, når vi griner, anstrenger os eller oplever smerte. Måske kender du fornemmelsen af at knibe øjnene sammen, stramme munden eller rynke panden, hvis du slår dig? Men hvad gør man, hvis man skal vurdere om et dyr har ondt? Vi har kastet et blik på historiebøgerne og set på, hvad de kan fortælle os om hestens pain face.  

Måske har du hørt om Darwin. Han er manden bag evolutionsteorien, som fandt ud af, at vi nedstammer fra aberne. Tilbage i 1872 hævdede han, at dyr kunne udvise den samme slags ansigtsudtryk som mennesker, når det gjorde ondt. Men først for nyligt er ansigtsmimik blevet anerkendt som metode til at vurdere smertepåvirkning hos dyr, herunder heste.  

Forskere fra Italien, Tyskland og Storbritannien har sammen udviklet og testet en standardiseret smerteskala baseret på hestes ansigtsudtryk. Denne skala har ikke noget dansk navn endnu, men på engelsk kaldes den for Horse Grimace Scale eller HGS. 

Læs resten af artiklen i Malgré Tout’s gratis magasin her:

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.