Der findes rigtig mange hestefolk derude, som har hund. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst kan introducere din hund til staldlivet, hvor det bliver en god oplevelse for jer alle (inklusiv hesten). For alt for mange gange sker det forfærdelige, at hunden bliver trådt på eller sparket. Læs med, når vi gennemgår de bedste forholdsregler du bør tage, når hest og hund skal lære hinanden at kende.

Aflæs hestens (og hundens) signaler

Ved første besøg er det er vigtigt, at både hunden og hesten får mulighed for at se hinanden an. Hold hunden i snor og lad den for eksempel se hesten for første gang, mens den går på marken. Da hesten er et stort dyr, kan både mennesker og hunde let komme til skade, hvis hesten reagerer uhensigtsmæssigt. Man skal også huske, hvilken type hund man har. Nogle hunderacer vil gerne hyrde, så de kan godt blive lidt tricket af, at hestene løber rundt på marken.

Observér din hest og din hund i nærheden af hinanden og aflæs deres signaler. Hvordan reagerer hesten på det fremmede dyr? Og hvordan reagerer hunden? Hvis hesten lægger ørerne tilbage og løfter bagbenet for at vise, at den er generet af hundens tilstedeværelse, bør du nok overveje om den er for tæt på. Omvendt må hunden ikke vise tegn på aggressivitet eller legesyge omkring hesten. Det er vigtigt, at den har respekt for det store tunge dyr og holder sig på behørig afstand. Da hesten er et stort dyr, kan både mennesker og hunde let komme til skade, hvis hesten reagerer uhensigtsmæssigt. Man skal også huske, hvilken type hund man har. Nogle hunderacer vil gerne hyrde, så deres instinkter kan godt blive tricket af, at hestene løber rundt på marken.

Vær sikker på din hund

Inden man tager hunden med i stalden, er det vigtigt, at den har noget opdragelse og lystrer. Ligeledes bør man ikke medbringe en helt ung hvalp i stalden. Mest fordi hvalpen kan opføre sig sådan, så hestene bliver bange. Skal man have hvalpen med, bør man holde den i god afstand fra hestene.

Du bør være helt sikker på, at du kan kalde din hund til dig, hvis den skal gå uden snor i stalden og på marken, men det kræver som regel træning. Hav derfor masser af godbidder med, når i tager i stalden. Og her er det vigtigt, at hunden eksempelvis kan dækkes af på afstand, eller har et stærkt indkald, hvis der eksempelvis kommer en hest som ikke kan lide hunde. Man bør ikke bare tage hunden med i stalden og tænke “det går nok”.

Brug positiv forstærkning

Vejen til de fleste hundes hjerte går igennem maven – også når man skal træne dem til at tage med i stalden. Sørg for at det bliver en god oplevelse for hunden ved at belønne de positive ting, den gør. Øv for eksempel indkald på marken, når hestene er inde. Du kan også aktivere den ved at lave et spor med godbidder til den. Det er også en god ide at træne den i at være lukket inde i en boks, mens du lige henter noget, eller lukker hestene ind.

Pas på pærerne

Og så bør du nok også være opmærksom på, at mange hunde har hang til en frisklavet hestepære. Der er også mange hunde, der elsker at gumle på hovrester fra smedens arbejde eller en afpillet kastanje. Især hestepærer er dårlige for din hund i perioder, hvor din hest har fået ormekur.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Laura er uddannet kandidat i socialvidenskab og projektledelse. Laura er aktiv dressurrytter og rider en del stævner på sin 19-årige vallak. De fleste af sine ideer til artikler får hun imidlertid, når hun muger ud. Som skribent, brænder hun for at formidle aktuel hesteforskning fra ind- og udland, samt give sine læsere indblik i nye tendenser og trends i ridesporten.