Weekend efter weekend kører dressurryttere land og rige rundt for at konkurrere på stævnebanerne. Vi er vandt til at ride for de højeste procenter og efter Dansk Rideforbunds programmer, som er tilrettelagt efter sværhedsgraderne i uddannelsesskalaen. Men vi vil gerne introducere en ny og sjovere måde at gå i krig med øvelserne i dressuren. Derfor har vi eksperimenteret med at tilrettelægge vores egne programmer. Det er nemlig den perfekte måde at slippe fantasien løs på – og så er det ganske gratis!

For mange dressurryttere er det et velkendt problem, at nogle øvelser er sværere at lave end andre. Det handler måske om, at hesten har en svag og en stærk side. Måske er det sværere for jer at få 10-meter volterne på højre volte til at sidde lige i skabet? Eller er kontragalop bare ikke jeres stærke side?

Bliv fortrolig med ‘den dumme volte’

Hånden på hjertet: Mange af os øver kun de svære øvelser igennem af nød og fokuserer på at gøre det, vi er gode til endnu bedre. På den måde skjuler vi vores svage sider og fremhæver vores gode. Men det skal være slut nu. Vi har derfor besluttet os for at kaste os ud i projektet; At lave sit eget dressurprogram ud fra de øvelser, der passer bedst til vores heste. Og det er ikke særlig svært. Man kan også vælge at sammensætte øvelserne på en måde, hvor mange af de sværeste øvelser indgår. På den måde bliver du mere fortrolig med ‘den dumme volte’.

Sådan gør du:

De fleste af Dansk Rideforbunds programmer indeholder et sted mellem 17 og 25 øvelser. Nogle af øvelserne tæller dobbelt. Du kan udfordre dig selv ved at indlægge nogle af de øvelser, dig og din hest har svært ved. På den måde tester du dig selv, og kan arbejde med dine svage sider. Lav et program med øvelser, der passer i flow til dig og din hest.

Her på redaktionen har vi eksperimenteret med at lave vores eget program. Det viste sig at være en lærerig øvelse.

Vi har for eksempel ældre heste, som kæmper lidt med smidigheden. Derfor scorer vi aldrig de helt høje karakterer for de små volter. Til gengæld er vi gode til versader, skridt og galopøgninger. Dem er der derfor mange af i vores program.

Vi startede med en klassisk indridning i trav efterfulgt af parade ved X. Derefter designede vi et program, der lå godt til vores hest. Vi indlagde samtidigt også et par af de mere udfordrende øvelser. Programmet afsluttedes med en indridning igen ad midterlinjen og parade ved X igen. Herefter var programmet slut.

Træne dressur på en ny måde

Vi fik trænet de svære øvelser på en ny måde, der både bød på fantasi og kreativitet. Det var en sjov måde at blande de svære dressurøvelser med de lette. Konklusionen er derfor klar: Hvis du synes, at dressuren er begyndt at kede dig en smule, er det her en sjov måde at få lysten tilbage på. Du kan også udfordre et par rideveninder og lave hver jeres program, som i så rider efter på skift.

En anden måde, du kan tænke kreativt i dressurprogrammerne er ved at bruge Dansk Rideforbunds Kür-programmer. Kür-programmerne er placeret på i niveau med La1, La6, MB0, pony, junior, intermediare og grand-prix.

Du kan downloade Kür-programmerne her

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.