Annoncørbetalt indhold – St. Hippolyt.
Skrevet af and. agro. Christina Kryder Pedersen.

Doping i sport er et ”varmt” emne, og desværre har antallet af positive tests i ridesporten været stigende inden for de sidste par år. Det har forårsaget, at heste og ryttere er blevet diskvalificeret eller har mistet medaljer på den konto. Inden for væddeløbssporten er det ikke kun løbet, der er tabt, men også hestens værdi, der falder. 

“Denne artikel beskæftiger sig med enkelte substanser (dopingstoffer, red.), som er til stede i specifikke fodertilskud, eller som kan være en del af hverdagen for hesteejeren.”

– Cand. Agro. Christina Kryder Pedersen, St. Hippolyt.

Svært at gennemskue

Doping i forhold til fodermidler er næsten umuligt at gennemskue, da det kræver en viden om de enkelte råvarer og deres aktive stoffer for at kunne vælge til eller fra. Derfor ender det ofte med, at rytteren kommer til at fravælge fodermidler, som reelt ikke udgør en dopingrisiko, men det er selvfølgelig vigtigere, at være på den sikre side, når man er i tvivl.  

På FEI’s hjemmeside findes der en søgemaskine, hvor det er muligt at indtaste et stof for at finde ud af, om det er på dopinglisten. På FEI’s hjemmeside står der, at stoffer som ikke står på den forbudte liste, ikke er forbudte at bruge medmindre de har en lignende kemisk struktur eller biologisk effekt, som andre forbudte stoffer. Dette betyder, at rytteren skal have kendskab både til den måde det virker i hestens krop samt den kemiske opbygning af de enkelte stoffer og det er en meget stor og omfattende opgave.

Hvilke stoffer?

I hele artiklen i Malgré Tous magasin #28 kan du læse om, hvilke stoffer i din hests foder, du skal være opmærksom på for at undgå at blive taget for doping. Find artiklen “Doping af præstationshesten” og læs den gratis i vores digitale magasin her:

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.