Det har vi her på redaktionen spurgt os selv om, for vores egne smede anvender dem også på vores kære dyr. Så hvad er de konkrete fordele? Og hvad siger videnskaben? Det har vi sat os for at finde ud af.

Et lille søm, der deler vandene

Der har i hesteverden længe været en debat om for- og imod kobbersøm. Mange smede (og hesteejere) taler varmt om de små gyldne søm, og kalder dem revolutionerende for måden vi skoer hestene på. Men er de virkelig så fantastiske – og ikke mindst deres pris værd? Nogle siger, at de er alle pengene værd, mens andre er mere i tvivl. Selv blandt dyrlæger, trænere, smede og andre hestefagfolk deler kobbersømmene vandene.

Hvad forskningen siger

Godt så. Vi er nødt til at kigge på forskningen, for at forstå hvad debatten går ud på. Hvordan påstås de at virke? Vi har kigget på et australsk studie fra 2018 af Hampton og Wilson (linket til studiet finder du nederst i artiklen). I dette studie testede man to grupper af heste, der blev skoet i to cykluser. Den ene forhov blev skoet med almindelige søm, mens den anden blev skoet med kobbersøm. Når cyklusen var ved at være slut, pillede man skoene af og lavede grundige analyser af forsøgshestenes såler og sømhuller.

Men hvad konkluderede forskningsstudiet så? Jo, i de grundige undersøgelser fandt man, at selve tilstanden i sømhullerne efter kobbersømmene fremstod betydeligt sundere end hullerne efter de almindelige søm. Kobberbelagte søm efterlod nemlig mindre mikrobiel skade på det omgivende hovvæv end de konventionelle stålsøm. På baggrund af det data, der blev præsenteret i undersøgelsen, konkluderedes det, at smedene kunne udnytte de antibakterielle virkninger af kobberovertrukne søm i langt højere grad end hvis de skoer med almindelige stålsøm.

Hvordan kobber virker

Så hvordan virker kobber i hestens hov? Kobber er blevet brugt som et antibakterielt middel i århundreder -også indenfor medicinens verden, som en første forsvarslinje mod multiresistente bakterier. Kobber-ioner har vist sig at ødelægge bakteriecellevægge og trænge ind i mikroberne og forårsage degeneration og død af de skadelige bakterier. Kobber i hestesko kan give yderligere antibakteriel beskyttelse af hovvæggen og den såkaldte ‘hvide linje’.

Hvornår anbefaler man kobbersøm?

Der er altså, i følge det australske studie, noget om snakken. Kobber mindsker fremkomsten af skadelige bakterier i hoven. Hvis du har en hest, der har tendens til hovbylder, dårlig hornkvalitet eller andre forhold, der gør, at hovvæggen er svækket, kan det være, at du skal tale med din smed om kobbersømmene. Vi skal dog også huske at skrive, at hovenes kvalitet hænger sammen med korrekt fodring, miljøforhold og mange andre ting. Dermed ikke sagt, at der ikke er noget om kobbersøms-snakken – meget tyder nemlig på, at der er hold i den.

Link til den australske undersøgelse: Klik her

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.