Derfor skal du lade din underviser ride din hest

Vi har længe gået og spekuleret på, om det er godt eller skidt, at ens underviser rider hesten i ny og næ. Og indrømmet; det er et emne, der deler vandene – også på redaktionen. Vi er nemlig nogle, der mener, at det er den nemme løsning at smide træneren op ‘og løse problemet’ i stedet for én selv. Men nu har vi sat os for at kigge nærmere på fordelene og ulemperne ved at lade underviseren prøve din hest, og måske, er du ligesom os, blevet overbevist om, at det rent faktisk kan være en god ide.

Læs også: 7 kvaliteter, du skal kigge efter hos din underviser.

Fordel #1: I får samme erfaringsramme

Mennesker lærer af erfaringer. Det gælder også i rideundervisningen. Så ved at lade din underviser ride din hest, får i automatisk den samme erfaringsramme at mødes ud fra. Det kan godt være, at i ikke rider hesten ens eller oplever eventuelle udfordringer på samme måde, men når du og din underviser udveksler jeres erfaringer, sætter det gang i refleksionsprocesserne på øverste hylde. “Kunne jeg gøre tingene anderledes? Hvordan får min underviser det til at fungere så godt? Hvad kan jeg lære af det? I sidste ende er det spørgsmål som disse, der gør dig klogere på dig selv, din hest og din ridning.

Annonce

Ulempe #1: Det må aldrig blive den nemme løsning

Vi kommer ikke udenom, at der også kan være ulemper forbundet med at lade din underviser ride din hest. En af dem, som vi i al beskedenhed mener, er en af de største er, at mange beder deres underviser om lige at hoppe op for at løse et konkret problem. Det må aldrig blive en sovepude at få underviseren til at ride din hest. Det er ikke meningen at han/hun lige skal vise ‘hvordan skabet skal stå’ eller sætte hesten på plads. Det får du og din hest intet ud af. Med andre ord: du lærer intet af at lade andre løse problemerne for dig. Det gør du, når du løser dem selv.

Fordel #2: Du ser din hest udefra

Når du står i midten af ridebanen og ser din underviser ride din elskede hest, giver det dig muligheden for at få noget perspektiv på din ridning. Hvad ser du? Bekræftes du i, at din underviser har lige så svært ved at bytte til højre, som du selv har? Eller kan det rent faktisk lykkes, når man er selvsikker? Det er nogle af de ting, du finder ud af ved, at lade din underviser sætte sig op på hesten.

Ulempe #2: Min underviser rider min hest meget bedre end jeg selv gør

Av. Denne ulempe tror vi, at mange ryttere har stået i. Når træneren hopper op, ser alt bare 1000 gange lettere ud og hesten går som en drøm. Den næste tanke, der rammer dig, er frustration. “Hvorfor kan jeg ikke få den til det samme?” Hvis du får dårligere selvtillid af at se din underviser ride, kan det godt være en dårlig idé at lade underviseren ride hesten. For så mister undervisningen jo sit formål, som er at gøre dig til en bedre og mere selvsikker rytter.

Ulempe #3: Min underviser rider min hest meget værre end jeg selv gør

Okay, denne ulempe er en af de svære. Hvad gør man, hvis man finder ud af, at ens underviser bare ikke kan ride? Det, at sætte underviseren op på hesten, kan nogle gange betyde, at glansbilledet ryger. Hvis det er tilfældet, så bør du overveje om det ikke er bedst, at vedkommende fremover nøjes med at undervise dig fra jorden af.

Læs også: Udviser du god stil over for din underviser?

Fordel #3: Din underviser kan bedre hjælpe dig

Denne fordel er helt klart den største. Ved at lade din underviser prøve hesten, oplever vedkommende hvad det vil sige at være i dine sko (eller ridestøvler). Og det betyder, at han/hun bliver mere kvalificeret til at give dig de rette råd og hjælpe dig videre. Sørg altid for at have en dialog om, hvad i hver især oplever, når timen er ved at være slut.

Annonce

Konklusion:

Skal du lade din underviser prøve hesten, hvis vedkommende tilbyder det? Efter vores erfaringer mener vi, at det kan være en god idé. Selvom der kan være ulemper ved det, tæller fordelene så højt, at det er værd at prøve. Husk blot dig selv på, at DU skal have noget ud af det. Så når underviseren hopper op, er det faktisk DIG og DIN HEST, der skal lære af oplevelsen, ellers er det formålsløst.

Hvad mener du?

Deltag i debatten på vores Facebook-side eller skriv til os, hvis du har haft gode eller dårlige oplevelser med at lade din træner ride din hest.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce