Øvelse gør som bekendt mester, og derfor har vi samlet tre – synes vi selv – rigtig gode springøvelser. De fokuserer alle på at få hesten fejlfrit henover et spring, og derfor kan du bruge dem til langsomt at arbejde dig op. Mindre kan selvfølgelig også gøre det, og selv hvis du rider på et lavt niveau, kan øvelserne hjælpe dig og din hest til at komme videre i jeres springning.Danmarksmesterskaberne i springridning foregår ved Absolute Horseshow på Tågerup i Sommersted i det sydlige Jylland. Stævnet varer fra d. 31. juli til d. 4. august og er arrangeret af Absolute Horses, der er ejet af springrytterne Christian og Andreas Schou samt træneren Bo Kristoffersen. Sideløbende med danmarksmesterskabet lægger stedet faciliteter til et internationalt springstævne, og det hele kan ses live på zibrasport.dk.

Læs også: 3 kreative bomøvelser, de kan gavne enhver ekvipage

Øvelse 1: Giv jer tid i tilridningen

Når man springer er det vigtigt, ar man at man gør sit forarbejde godt. Derfor er tilridningen noget af det allervigtigste at træne – og man skal give sig god tid. Hvis hesten løber, bliver det i hvert fald ikke lettere at komme over på den anden side – tværtimod. Øvelsen her hjælper dig at holde hesten opmærksom på dine hjælpere, så den altid svarer korrekt og prompte på dem. På den måde lærer den, at den ikke får lov at springe, hvis ikke den lytter til dig og venter på dig. Du klargør øvelsen ved at sætte to spring op med en valgfri afstand imellem som vist herunder. Den lyserøde linje viser rideretningen:

Udførelse: Rid det første spring, gerne i galop, og fokuser på at holde hesten lige, lige fra den lander og hele vejen hen til det næste spring. Når hesten begynder at lægge an til at løbe eller på anden måde være ulydig – f.eks. ved at sparke ud eller hoppe frem – drejer du den væk fra springet på en volte. Rid alle de volter, du har brug for, for at få hesten tilbage på plads. Først når den ikke længere ter sig, rider du på. Giv dig god tid, for hvis du ikke gør det, så gør hesten det bestemt heller ikke. Og det er jo lige præcis det, den skal lære.

Øvelse 2: Kraftfulde afsæt med forbenene

Når man træner hestens afsæt, har man det med at fokusere på bagbenene. Det er da også rigtigt, at hesten skal have bagparten godt ind under sig for at kunne sætte kraftigt af og derved komme højt op over springet. Men det er ikke altid nok. Man kan opleve, at hestens energi fortil dør ud lige idet, den skal sætte af med forbenene – også selvom tilridningen ellers har været god og energifyldt. For at undgå det kan du lægge to galopbomme ud foran et spring. Der skal være et galopspring mellem hver, og de skal tilpasses nøjagtigt til størrelsen på den hest, du rider på. Bommene skal sørge for, at hestens forben aktiveres, så dens galopspring bliver mere kraftfulde. Springkombinationen, du skal lave, ser sådan ud:

Udførelse: Der ligger ikke så meget andet i denne øvelse, end at du skal sætte hesten an i galop og lade den gå i det tempo, den springer bedst i. Målet er blot at gøre dens galopspring før springet kraftigere, så den løfter sine forben med mere power, når den når hen til springet. Hvis du laver øvelsen hver gang du springer, skulle den gerne begynde at indarbejde det som en del af dens springteknik.

Øvelse 3: Løft benene lige højt over springet

Vil du springe fejlfrit, er det også vigtigt, at din hest løfter begge ben ordentligt op over bommene – både bagbenene og forbenene. Derfor kan du vælge at sætte denne lidt mere krævende øvelsesbane op, som gør hesten opmærksom på, hvor højt den løfter det enkelte ben. Først lægges en bom ud, og derefter sættes et krydsspring op med 1 meters afstand til bommen. De tre efterfølgende spring skal være halvkryds med 1/2 galopspring hen til hver. Til sidst sætter du en oxer op 1 galopspring væk fra det sidste halvkryds. Det skulle gerne komme til at se sådan ud:

Udførelse: Bommen skal du ride over i trav. Den skal få hesten til at gå mere “op ad bakke”, så det bliver lettere for den at springe serien. Lad derefter hesten sætte i galop og styr helt lige på krydset. Holdt ligeudretningen hele vejen henover resten af springene og huske at holde dig tilbage i sadlen. Man kan nemt komme til at falde frem, når der er så mange forhindringer på så kort et stykke. Halvkrydsene har til formål at minde hesten om at løfte både højre og venstre men, mens oxeren sørger for, at der kommer et “rigtig” spring til sidst, hvor hesten skal bruge det, den lige er blevet gjort opmærksom på.

Læs også: Tina Lund og Andreas Schou til DM hos Absolute Horses

I TVIVL OM AFSTANDENE?

Som nævnt er det vigtigt, at du tilpasser afstandene så nøjagtigt som muligt efter din hests størrelse. I tabellen her, som Dansk Rideforbund har lavet, kan du se, hvor langt der skal være imellem dine springkombinationer i galop alt efter, om du rider på en hest eller en kat. 1-, 2-, eller 3-pony.

Illustreret af Dansk Rideforbund.

Læs også: Løsspringning – hvorfor og hvordan?

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.