Forestil dig scenariet – du har netop sadlet op og mangler lige at tage ridehjelmen på. Da du red en lang tur igår, var din hest opmærksom og lydhør, hvilket siden har efterladt et stort smil på dine læber. Det varer dog kun til det øjeblik, hvor du tager din ridehjelm på. Så opdager du, at den stadig er våd og lugter værre en et gammelt brugt underlag, der ikke har været vasket i månedsvis. Det er en klam følelse, ikke? Men bare rolig kære læser. Når du har læst denne artikel, kan du komme den svedige hjelm til livs.

Svedige hjelme kan være et problem i enhver slags vejr. Ryttere er atleter og sveder lige så meget som enhver løber eller fodboldspiller … men vores udstyr er ikke altid det nemmeste at rengøre. Fugtige miljøer kan betyde, at din hjelm aldrig fuldstændigt tørrer, hvilket gør den til en grogrund for bakterier. Så hvordan løser du problemet?

Sprøjt med sprit

Løsningen er super enkel. Efter hver ridetur sprøjter du hjelmen med sprit. Det kan du købe i supermarkedet og hælde på en tom sprayflaske. Det er ikke kun super billigt, det dræber faktisk også alle de bakterier, som potentielt vokser i din fugtige hjelm. Og samtidigt vil det forhindre udbrud i huden fra irritation, snavs og bakterier. Når du sprayer med husholdningssprit, fordamper fugten nemlig.

Kan også bruges til varmeknopper

Sprit er ikke kun et godt trick til at bekæmpe fugt i din ridehjelm. Mange ryttere bruger det også i sadellejet på hesten. Det gør de, fordi sprit forhindrer udviklingen af varmeknopper, som kommer i svedige og fugtige miljøer. Varmekopper kaldes også dermatofilose og er en hudbetændelsestilstand, som kan opstå på grund af et vådt og varmt hårlag, hvor fugten ikke kan komme væk. Hvis du laver en opblanding af 1/3 del sprit og 2/3 del vand, og sprøjter sadellejet efter rideturen, vil spritten udtørre området og varmeknopperne forsvinde.

Silica gel

Hvad hvis din hjelm lugter okay, men aldrig helt tørrer her om vinteren fordi vejret konstant er fugtigt? Her er der også råd at hente. Hold øje med de små poser, der ligger i tomme skoæsker. Det er silica gel, som er et fugtsugende præparat. Du kan også selv købe dem på nettet. Vi fandt dem til 5 kroner for 5 styk. En håndfuld kastet i din hjelmpose hjælper med at tørre hjelmens forrig, når vejret er ekstra fugtigt og klamt.

Husk desuden at opbevare hjelmen frit og ikke begravet under dækner eller børster. Jo mere luftgennemstrømning, jo hurtigere tørre den.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Laura er uddannet kandidat i socialvidenskab og projektledelse. Laura er aktiv dressurrytter og rider en del stævner på sin 19-årige vallak. De fleste af sine ideer til artikler får hun imidlertid, når hun muger ud. Som skribent, brænder hun for at formidle aktuel hesteforskning fra ind- og udland, samt give sine læsere indblik i nye tendenser og trends i ridesporten.