Det koster i omegnen af 18.000 kr at få en hest kremeret. Og så kan du kun få det gjort ét sted i hele Danmark. Til sammenligning koster det 1000-3000 kr at få kremeret en hund, og det kan blive gjort i stort set hele landet. I forsøget på at få foreviget et stykke af sin afdøde hest, er der derfor flere og flere af os, der – ganske forståeligt – vælger at få skåret en del af hestens afdøde legeme af og køre det til kremering til samme pris som var det en hund. Nogen får endda kremeret hestens hoved. Det er en meget smuk og respektabel handling, mener vi. Spørgsmålet er: Ville du gøre det samme?

Hvorfor lige hovedet?

“Øjet er det punkt, hvor kroppen og sjælen mødes“, skriver den tyske digter Friedrich Hebbel. At nogen vælger at få lige netop hestens hoved fremfor fx benene kremeret er altså slet ikke tilfældigt og skal uden tvivl forstås i et psykologisk perspektiv. Det er nemlig ansigtet, vi husker; det er i øjnene, vi har aflæst hestens følelser dag efter dag, og det er dens mule, vi har kysset tusindvis af gange. Så selvfølgelig er det de dele, vi vil gemme asken fra.

Det er ansigtet, vi husker; det er i øjnene, vi har aflæst hestens følelser dag efter dag, og det er dens mule, vi har kysset tusindvis af gange.

Tid til afmystificering – eller for makabert?

Vi forstår godt, hvis du ikke synes, det lyder rart at skulle overvære sin hest få skåret hovedet af. Men prøv så også at tænke på, hvad det egentlig er, du får lov til at opleve. Tænk engang at kunne se nogle af de muskler, sener og årer, som har arbejdet hårdt og pumpet blodet rundt i din hests krop, ridetur efter ridetur, dag efter dag. Dé dele er lige så meget din hests som dens bløde pels, de nuttede ører og de smukke blanke øjne er – eller var. Det hele lå bare inde bagved.

Ligesom nogen måske synes, at det virker lidt makabert, så vil andre måske mene, at det kan være med til at afmystificere og i virkeligheden er en meget smuk handling. For hvem var din hest egentlig – indeni? Er det i virkeligheden en god måde at sige farvel, sådan at kunne få lov til at se en del af sin hest, som man unægteligt ikke har kunnet, imens den var i live? Det er vi nok mange, der er uenige om. Og lad det være ved det. Lad os derfor vende tilbage til det store spørgsmål: Kunne du finde på at få din hests hoved – eller en anden del af dets legeme – kremeret? En ting er i hvert fald sikkert: Uanset, hvad du gør, så har vi her på redaktionen stor respekt for det!

Vi gør opmærksom på, at hesten på billederne ikke er død.

Læs også: Hvor skal din hest hen på sin sidste rejse?

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.