Artiklen indeholder annoncer for NAF og Riders Deluxe.

Din hests vinterpels giver væsentlig beskyttelse mod lave temperaturer, vind og vejr. Når temperaturerne stiger igen som nu, begynder hestene at fælde. Fældning er naturligt forekommende i for- og efterår, når hestens biologiske ur fortæller den, at det er tid til at skifte pels. Selve fældningen kan tage flere uger, og kan være møg irriterende for os mennesker. Hestehårene er allevegne og er svære at få bugt med, når først de har sat sig fast i tøjet.

Også for hesten kan overskydende vinterpels genere. Det ekstra hårlag tiltrækker uønsket snavs, bakterier og insekter, som hygger sig i pelsen som følge af det varmere klima. Heldigvis giver vi dig her et par tips til, hvordan du hjælper din bedste ven af med vinterfrakken på en fornuftig måde:

Giv pelsen sollys:

Den daglige såkaldte ‘lysforurening’ – dvs. mængden af dagslys vi får hver dag, er en trigger, der sender signaler til hestens biologiske fælde-cyklus. Væk med de døde hår og frem med de nye. Hvis du øger mængden af dagslys ved for eksempel at lade din hest stå uden dækken i læ i solen, kan du narre din hest’s system til at begynde at fælde hurtigere og sikre, at størstedelen af vinterfrakken allerede er smidt, før pelsen bliver ubehagelig for den. En god tommelfingerregel er således; jo mere lys din hest får, jo hurtigere går fældeperioden.

Læg dækken på hesten i vinterens sidste periode:

Vi er ikke helt sikre på, at vi kan lide denne metode, men I skal ikke snydes for den alligevel: At give sin hest dækken på i de sene vintermåneder vil forbedre blodcirkulationen til huden, hvilket igen vil hjælpe til at fremskynde fældningsprocessen. Huden får på denne måde besked om, at løsne de gamle hår hurtigere. Men: når først du begynder at bruge dækken, skal du fortsætte for at være sikker på, at effekten ikke bliver omvendt, hvis temperaturen igen falder, og huden afkøles.

Brug de rigtige striglere:

Grooming gør mere end bare at få din hest til at se pæn ud. Det hjælper også fældeprocessen og øger blodcirkulationen. Brug ekstra tid og knofedt med en striglehandske eller gummignubber for at løsne de døde vinterhår. Vær dog forsigtig, især ved de områder med følsom hud.

Vi er ret vilde med Parallax Unicorn groomer fra Riders Deluxe. På den ene side sidder der en gummiliste, som bruges som svedskraber og på den anden side sidder er der en metalliste, som nemt og hurtigt fjerner løse hår.

Find den her

Overvej en ekstra klipning:

Hvis du vil hjælpe din hest lidt på vej, kan du også vælge at klippe den i løbet af foråret. At klippe den i forårsmånederne kan gøre livet mere behageligt for den. Især i sadelområdet, på halsen og ved gjorden kan det være rart at slippe for den tykke pels og de løse hår. Det vil din vaskemaskine nok også takke dig for. Omvendt er de små afklippede hår, som den i stedet fælder, også meget belastende, fordi de sidder godt fast i alt. Det er derfor lidt en smagssag, om hesten skal have en forårstrimning eller ej.

Giv ekstra vitaminer:

Jo sundere din hests hud og pels er, jo lettere bliver det at fælde vinterpelsen. Sørg for en ernæringsmæssigt balanceret kost, masser af vand og tilstrækkelig træning og dens samlede blodcirkulation forbedres og fældningen vil gå hurtigere. Hvis din hest har problemer med at fælde eller mister pelsen i store plamager, der skaber skaldede pletter, skal du overveje at konsultere en dyrlæge for at kontrollere, om der er sundhedsmæssige problemer, der kan have indflydelse på pelsskiftet.

Derudover kan du supplere med B-vitamin. B-vitamin er en nødvendighed, når det kommer til at danne hud, pels og horn. Derfor vil et underskud af b-vitamin ofte hænge sammen med mat, tør og skællet pels og en dårlig fældecyklus.

Bestselleren indenfor B-vitamin-tilskud er NAF B Vitamins. NAF flydende B-vitaminer er en smagfuld B-vitamin mikstur sammensat uden sukker og farvestoffer. NAF B Vitamins bidrager til sundhed og god appetit hos heste og ponyer. Anbefales især ved pelsskifte, hårdt arbejde og transport.

Find den her

Husk: Vinteren er måske slet ikke slut

Selvom din hest fælder til den store guldmedalje, og du hjælper processen på vej med grooming og tilskud, er vinteren muligvis ikke helt forbi, og din hest kan stadig have brug for sin pels, hvis det skulle blive hård frost, storm eller generelt koldere temperaturer igen. Sørg derfor for at have et tykkere dækken til rådighed, hvis det skulle blive nødvendigt.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Laura er uddannet kandidat i socialvidenskab og projektledelse. Laura er aktiv dressurrytter og rider en del stævner på sin 19-årige vallak. De fleste af sine ideer til artikler får hun imidlertid, når hun muger ud. Som skribent, brænder hun for at formidle aktuel hesteforskning fra ind- og udland, samt give sine læsere indblik i nye tendenser og trends i ridesporten.