Annoncørbetalt indhold fra NAF Danmark

Ved rigtig pleje af sadel og hovedtøj forlænger du dit læderudstyrs levetid og sikrer samtidig dig og din hest bedst muligt mod gener og ulykker. Her får x du tips til pudsning af sadlen og hovedtøj i samarbejde med NAF Danmark. For hvordan gør man det bedst? – med hvad – og hvor ofte? Og skal al læderudstyr egentlig plejes på samme måde?

Stald- og ridemiljøet er hård kost for læderudstyr. Læder er et naturmateriale og derfor kræver det en smule læderpleje at vedligeholde det, så det bevarer sine unikke egenskaber. Derfor er det vigtigt, at du gør det til en vane ofte at efterse og pudse din sadel og trense.

Læder kræver først og fremmest noget fedtstof med jævne mellemrum. Hvis det er blevet beskidt skal det vaskes, før det får fedtstof. Hestens sved udsætter nemlig udstyret for både salt og syre, og glemmer du at passe ordentligt på det, vil det med tiden tørre ud og revne.

1. Hvor tit bør du pudse?

Sadlen:

Som med så meget andet kan det være en individuel sag, hvor ofte sadlen trænger til at blive pudset. Det kan bl.a. afhænge af, hvor meget hesten sveder. Men som tommerfingerregel vil min. en gang om måneden være passende for de fleste.

Et godt tip: Fjern underlaget fra din sadel hver dag, når du er færdig med at ride. Det er ikke sundt for læderet at være i nærkontakt med et vådt underlag i længere tid end højst nødvendigt.

Trensen:

Trensen skal helst tørres over med en klud min. en gang om ugen. Fordi læderet er så tyndt (sammenlignet med sadlens), og i direkte kontakt med hestens hud, er det nemlig mere udsat for sved, salt og syre, som virker udtørende.

Et godt tip: Hav en fast rutine, hvor du tørrer trensen over med en mikrofiberklud med lidt olie eller fedt på, hver gang du har redet – og husk også lige at skylle bidet.

Støvlerne

Dine ridestøvler har også godt af en klud og evt. en børste til sålen efter hver ridt. Husk at læderfedt kan udvide støvlerne, så her anbefaler vi at du anvender skocreme til formålet.

Et godt tip: Støvler skal altid opbevares et sted, der ikke er for fugtigt, og hvor de har mulighed for at tørre.

2. Sådan pudser du læderudstyret

  • Start med at vaske læderet og de afmonterede dele af med lædersæbe. Spænder o.l. tørres blot over med en klud. De fleste typer sæbe skal lige skummes op, og så kan du vaske sadlen i det med en svamp.
  • Da de plejende egenskaber skal have mulighed for at trænge godt ind i læderet, skal du lade sæben sidde et øjeblik. Så skyller du svampen, vasker sæben af og tørrer over med en klud. Herefter lader du den tørre grundigt.
  • Først når udstyret er helt tør, er det tid til at give den fedt. Gnid læderfedt ind i en klud, der ikke fnugger for meget, og tør sadlen let over med kluden. Udvendigt er det ikke altid nødvendigt at give den så meget; påfør fedt med kluden og lad det trænge ind.
  • Bliver sadlen helt tør efter at have suget fedtet, så påfør en smule mere. Læderet tager det fedt, det skal bruge, og er der for meget, lægger det overskydende sig ovenpå sadlen, hvor det senere ender på ridebukserne, hvor det suger støv til sig og gør ridebukserne matte.

3. Dette skal du ikke gøre

  • Lad aldrig sadlen hænge i længere tid ad gangen uden overtræk på. Med overtræk, er den beskyttet mod snavs og støv.
  • Opbevar aldrig læderprodukter varme og fugtige steder. Så mugner det nemlig. Læder har det bedst i temperaturer mellem 10 og 15 grader og i tør luft.
  •  Lad aldrig fugtigt læder tørre på en radiator, på gulve med gulvvarme eller lignende steder, da læderet i så fald vil sprække eller revne og derved gå i stykker.
  • Læderstøvler og sko skal have skosværte og imprægnering – ikke læderbalsam/fedt eller olie. 
  • Sørg altid for at læderet er helt tørt, før du påfører olie eller fedt, da fugten ellers vil blive kapslet inde.
  • Giv altid mere fedtstof end sæbe. Det er vigtigere at læderet får fedt end det er at blive vasket, så hvis du har travlt, er det bedre at gå direkte til læderolien og så se gennem fingre med at sadlen måske er lidt støvet.
Redaktionen anbefaler NAF Sheer Luxe serien
Vi synes NAF’ har mere at tilbyde end andre plejeproduktbrands på markedet. Start med at rense læderet før fedtstof påføres. Sheer Luxe Leather Cleanse & Condition fra NAF renser læderet i dybden og efterlader en naturlig finish uden at klistre.

Når man vælger fedtstof, er det vigtigt at vælge et produkt, der trænger hurtigt ind og plejer læderet og holder det blødt i lang tid. Det synes vi NAF’s produkter gør. Man kan enten vælge den fede udgave, som Sheer Luxe Leather Balsam, eller olie såsom Sheer Luxe Leather Food, som trænger hurtigt ind i for eksempel nyt udstyr, som skal smidiggøres.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.