Vil du gerne forhindre dine hænder i at opføre sig uhensigtsmæssigt, når du rider? Så har vi samlet en liste af håndstillingsfejl. Læs med og find de tips, der kan hjælpe lige netop dine hænder til at arbejde korrekt. Måske har du tendens til at have for meget fat i tøjlen, eller kommer til at tabe den mens du rider. Det kan også være, at dine hænder er urolige, når du rider. Uanset hvilke udfordringer du har, hjælper vi dig igennem dem med denne guide.

Når hænderne arbejder uafhængigt af kroppen

En jævn hånd med en elastisk kontakt er den bedste vej til at få hesten til at arbejde blødt i hånden på dig og få den til at søge frem og ned til biddet. Desværre kan det være en stor udfordring at få sine hænder til at arbejde uafhængigt af resten af kroppen. Det kan tage flere års træning, og selv topryttere arbejder på at forbedre deres kontakt til hesten, hvad enten de er dressur- eller springryttere.

En forkert vinkel på dit håndled

Arhh ja, du kender det godt. Den nok mest typiske håndstillingsfejl er, at dine håndled vinkler på alle mulige måder. Mange ryttere overser tit fejlen, men at holde sit håndled korrekt er afgørende for at skabe en god forbindelse til din hests mund. Den korrekte håndledsposition er lige præcis det, der giver dig muligheden for at overføre små, fine signaler til din hest gennem dine fingre. Det handler om at få tommelfingeren til at pege opad og at have lodrette og ligeudrettede håndled. Det vil medføre, at du kan holde en lige linje fra din albue ned til biddet.

Klaverhænder

Måske har du det, man kalder ‘klaverhænder’? Det betyder, at man har en hånd, der ‘ligger ned’ så tommelfingrene peger ind imod hinanden i stedet for op i luften. I denne position kan det være svært at holde albuerne ind langs kroppen.

Klaverhænder ses for eksempel ofte hos springryttere, som forsøger at drive deres hest frem med hænderne. Ydermere er klaverhænder sjældent særligt eftergivende, da man kun kan vippe sit håndled op og ned. Tænk på, at hvis dine hænder vender med tommelfingrene opad, så kan du bukke i dit håndled og på den måde være mere fleksibel.

Et tip til at slippe af med klaverhænder er at holde en lang pisk i hånden – mellem alle fingrene. Du finder hurtigt ud af, at pisken vil stritte ud til siden, hvis dine hænder ligger forkert. Er det rigtig slemt, så vil det for eksempel være svært for dig at ride små volter, uden at din hest får pisken i hovedet. For, at dine hænder er vinklet korrekt, skal pisken flugte nogenlunde parallelt med hestens krop – så er det også meget lettere at bruge den rigtigt.

Bukkede håndled

Måske rider du med håndledet bukket enten indad eller udad? Til dette kan en midlertidig håndskinne hjælpe dig. Hvis det er en vane, som du har dannet, fordi din hest er stærk, så husk endeligt, at et konstant pres i hestens mund ikke gavner din ridning. Her kan hesten ende med at blive død for dine signaler. Ved at have korrekt placerede håndled er det nemmere at give hesten pladsen til at bevæge sig. Du skal kun bukke i håndleddene, når der skal gives signaler. Husk altid, at dine hænder skal være eftergivende, og den største mulighed for at være eftergivende er ud fra en position, hvor hænderne hverken bukker indad eller udad.

Håndleddet vippet opad

Hvis du rider med håndleddene vippet opad – det vil sige hvis vinklen mellem tommelfingeren og underarmen lukkes sammen – så skal du sørge for, at dine tøjler ikke er for lange. Dette kan være en naturlig reaktion på, at du ikke har helt den rette kontakt til hestens mund. Fordi tøjlerne ikke er korte nok, så aktiverer du i stedet håndleddet for dermed at forsøge at tage lidt af længden på tøjlerne. Denne position hæmmer din eftergivenhed og du kan blive meget låst i din hånd. Du vil nok også mærke, at du bliver øm i underarmen, da du aktiverer musklen langt mere end nødvendigt. For at slippe af med problemet skal du forsøge at være opmærksom på tøjlens længde og korte den lidt ind. Så vil du opleve, at det slet ikke nødvendigt at vippe hånden opad – og du vil tillige spare dig selv for et par ømme arme fremover.

At trække tilbage i tøjlen

At trække tilbage i tøjlen kan ganske simpelt sammenlignes med, når en person trækker tilbage for at stoppe en stærk hest, eller når en rytter lidt for ivrigt støtter sig til “håndbremsen” for at holde balancen. Dette giver ikke hesten mulighed for at søge kontakten selv. I stedet holder rytteren – lidt for hårdt – fast i kontakten.

Mange vil måske tænke, at denne vane “kun” er begrænset til ryttere, der rider på lidt frække, stærke eller varme heste. Det er imidlertid ikke altid tilfældet. Selv om det ofte ses hos dem, der rider en meget stærk eller nedadgående hest – eller hos dem, der blot forventer, at en hest vil være fræk – kan selv meget kompetente ryttere på afslappede og veletablerede heste være skyldige i at “tænke tilbage” med hånden.

Din kontakt til hesten skal udelukkende være vejledende. Man kan med fordel sætte det lidt i perspektiv: Tænk på, hvordan du ville holde et barns hånd, hvis I skulle ud i trafikken. Det er kombinationen af blødhed og fasthed. Tænk så på at skubbe en indkøbsvogn. Dine hænder forbliver foran dig, når du går fremad. Hvis du ubevidst trækker baglæns i vognen, når du forsøger at gå rundt i forretningen, bliver det meget svært for dig! Hvis du vil stoppe din vogn, vil du heller ikke umiddelbart trække pludseligt tilbage i vognen. Det ville gå udover dine fødder og/eller overkrop og sandsynligvis ikke stoppe vognen alligevel.

Du kan sikkert godt gætte, hvor vi vil hen med dette. Når du sidder på hesten skal du forestille dig, at hestens hoved og nakke er som en indkøbsvogn. Tænk på, hvordan du altid bare går fremad, imens hænderne hele tiden er fremme foran dig – helt uden at trække tilbage. Det opfordrer hesten til at arbejde bagfra. Måske kan du huske det bedre ved at sige til dig selv, at din hånd og underarm tilhører hesten, ikke dig.

Når tøjlen glider ud af dine hænder

Samler du altid dine tøjler op, fordi de glider ud af hænderne på dig? Det kan være et sikkert tegn på, at dine fingre ikke er lukket ordenligt omkring tøjlen. Det kan både være godt og skidt med den skiftende tøjlelængde – altså når du taber tøjlen og samler den op igen. Det medvirker nemlig til, at din hest ikke har nogle decideret rammer at arbejde i. Så selvom du måske gør det for at være flink ved din hest, så kan det forvirre den mere end gøre den gavn.

Prøv at sætte et stykke farvet tape på den del af tøjlen, hvor du helst vil holde. Tapen skal sidde nedenunder lillefingeren. Dette vil give dig en visuel påmindelse om, hvornår du skal stoppe med at lade tøjlen glide gennem dine hænder. Hvis det ikke virker, så kan du alternativt sætte et stykke tape omkring det sted, hvor din tommelfinger bør være. På den måde har du lettere mulighed for at mærke, når du rammer tapen.

Husk på, at du ikke behøver at sidde og spænde helt vildt med dine fingrer for at have en tilpas fast greb i tøjlen. Tænk blot på at lægge en enkelt finger lidt hårdere mod tøjlen, så den ikke glider, imens hånden slapper af. Det vil som regel være tommel- eller ringefingeren, der er bedst til det.

Urolige hænder skyldes albuerne

Hopper dine hænder op og ned? Det er ret normalt at kæmpe med et par urolige hænder i sin ridning. Ofte kan det skyldes, at rytterens albuer ‘flagrer’ for meget. Du kan teste, om det er dine hænder eller dine albuer, den er gal med, ved at ride frem i trav og nedsidning. Er dine hænder stadig urolig? Også i skridt eller galop? Hvis du opdager, at dine hænder hopper mest op og ned i trav, så er det højst sandsynligt dine albuer, der er synderne – og altså ikke dine hænder. Heldigvis er der hjælp at hente.

I galop må albuernes bevægelse gerne være frem- og tilbagegående. Altså skal din krop følge hestens naturlige bevægelser. I trav føles det mere hoppende at sidde på hesten, og især dér kan det være en fordel at tænke på, at dine albuer skal have tyngde. Hold albuerne tunge og hold dem ind til dine sider. De skal dog ikke blot føles tunge, men også bløde og smidige, særligt i albueledet. Så bliver det langt nemmere at følge hestens bevægelser med hænderne.

Én ting ad gangen

Selvfølgelig er vores råd kun ment som en hjælp til at give dig den rigtige følelse, når du rider. Det er helt op til dig og din hest at finde ud af, hvad der virker. Dog skal det nævnes, at jo mere du træner din opstilling med hænderne, jo bedre vil den blive og jo nemmere vil din ridning føles.

Har du andre tips eller tricks til at afhjælpe håndstillingsfejl, så lad os endelig høre fra dig!

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.