Det er efterhånden ved at være forår, og mange heste er begyndt at komme mere ud på fold. Skiftet fra boks til fold kan godt have en betydning for din hest sundhed eller skiftet fra én fold til en anden. En af de mest simple metoder til at holde øje med din hests sundhed på, er ved regelmæssigt at holde øje med det, der kommer ud i den anden ende. Derfor gennemgår vi ‘pærens anatomi’ i denne artikel.

Pæren giver et hurtigt svar

Måske gør du det allerede, eller måske har du undret dig over hvorfor andre gør det. Men tjekker du din hests afføring? Det kan være en god idé at tjekke og holde øje med hestepæren. For din hests pære kan give dig et hurtigt svar på, om din hests fordøjelse er helt skidt eller rimelig fornuftig. Så hvorfor ikke udnytte situationen når du muger, eller fjerner den pærer der er lagt på striglepladsen.  

Milliarder af gode bakterier

Vores heste har gennem evolution udviklet sig til at spise græs og andre plantedele. Det er det, de er “bygget” til. Hesten bruger energien og proteinerne i sin mad til at kunne vokse, præsterer og holde varmen. Foderet bliver nedbrudt i stortarmen af mange milliarder af bakterier. Derfor gælder det også om ikke at ødelægge bakteriefloraen i din hest tarmsystem, da dette er ret følsomt.  

Læs også: Bliv klogere på diarré hos hesten

Forstyrrelser i fordøjelsen kan være synderen

Når heste lider af forstyrrelser i fordøjelsen, falder populationen af bakterier i stortarmen. Disse forstyrrelser kan medvirke at fordøjelsen forringes, at foderet udnyttes dårligt og en forringet optagelse af vitaminer og mineraler. For at sikre den bedst mulige pærer er det vigtigt at mikrofloraen har de bedste vilkår, så de gavnlige mikroorganismer begynder at formere sig og trives. For den bedste pærer, skal din hest have en god balance mellem gode og dårlige bakterier. 

Pre- eller Probiotika

Hvis pæren ikke er i den bedste konsistens, kan det være en tildeling af pre- og probiotika kan være noget der kan hjælpe din hest. Det kan nemlig understøtte den mikrobielle balance og derved stimulere hestens tarmfunktion. Prebiotika er et foderkomponent der bl.a. er fibre, der stimulerer væksten og aktiviteten hos bakterierne i mikrofloraen. Probiotika er levende mikroorganismer, der i en passende mængde har en gavnlig effekt for hestens tarmsystem.

Hvor findes det henne?  

  • Prebiotika er eksempelvis at finde i letopløselige roe- gulerods- og æblefibre eller byg kim. Letfordøjelige næringsstoffer kan være nødvendige i perioden med en dårlig pærer, da hesten i sådan en periode kan have svært ved at optage næringsstoffer. Prebiotika virker som næringsstof til de gode tarmbakterie og hjælper med at holde en maksimal vækst af de effektive og vigtige bakterier. 
  • Probiotika er eksempelvis mælkesyrebakterier og gærkulturer. Ølgær er en ret brugt gærkultur, der med fordel kan tildeles heste med løs pærer (diarré) for at øge mængden af de gavnlige mikroorganismer og reducere væksten af eventuelt potentielt skadelige mikroorganismer. Probiotika er levende mikroorganismer, der svarer til dem der i forvejen bor i din hests tarmsystem. Der skal helst være overtal af disse.  

Sådan tjekker du, om pæren er sund

I hestens foder findes cellevægsstoffer. Disse udgøres bl.a. af planternes strukturelle kulhydrater. Disse cellevægsstoffer findes i forskellige formater, nogle nedbrydes bedre end andre. Græs er helt naturligt det bedste foder for din hest. Enten friskt, som wrap eller hø. I roepiller findes der også brugbare cellevægsstoffer. Hvis man så kigger på halm, nedbrydes cellevæggene her kun i et ringere omfang.

Når cellevægsstofferne nedbrydes, kan de binde vand, og det er også derfor, at stortarmen kan virke lidt som en svamp hvor kroppen kan hente vand. Når halm fordøjes, vil stortarmen ikke kunne binde samme mængde af vand og gødningen vil derfor blive mere tør. Måske endda så tør, at den er usammenhængende og smuldrende. Derfor er halm ofte bedst til bare at være strøelse, og ikke foder. Ved at tjekke din hests pærer kan du derfor forholdsvis nemt danne dig et godt indtryk af hvordan din hest fordøjer sit foder.  

Tjekliste:

  • Er pæren sammenhængende med en blank overflade, er der stor sandsynlighed for, at din hests fordøjelse har det godt.  
  • Er pæren tør og måske smuldrende, kan det være en god ide at tjekke op på hvad du fodrer med. Det kan også være din hest får for lidt at drikke og måske for meget halm.  
  • Er pæren våd og måske endda diarré trives tarmbakterierne dårligt. Tjek op på din foderplan, måske skal din hest have et tilskud af probiotika.  
  • Er der sand i pæren (kan tjekkes ved at tage noget af pæren i en pose, blande det med vand og se om der bliver bundfald af sand), er der højest sandsynligt og sand i din hest tarm.  
  • Er der orm i pæren, så ville en gødningsprøve du aflevere til din dyrlæge være en god idé  
  • Er der hele kerner i pæren kan det være din hest har tandspidser. Tag en snak med din dyrlæge og få eventuelt tjekket tænderne. 
  • Lugter pæren grimt kan det være at tarmbakterierne trives dårligt. Det kan være for få fordøjelige fibre, for meget stivelse eller måske stres. 

Hvis din hest pærer ikke er “perfekt” kan det være en snak med din dyrlæge kan afhjælpe problematikken.

Bottom line: Tjek pæren – det tager ikke lang tid at holde øje med den løbende og det kan være en fordel for dig og din hest!

Læs også: Sand i maven – pas på de skjulte symptomer

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.