Okay vi ved godt, at det for nogle kan være et lidt spøjst emne at skrive en artikel om. Men ikke desto mindre er hestens dentale sundhed yderst vigtigt for dens helbred. Ved du for eksempel hvilke tandproblemer, heste er tilbøjelige til at få? Og hvad symptomerne er på, at der er noget galt? Ellers læs med, når vi gennemgår de mest almindelige tandproblemer, du som hesteejer kan havne i. Sidst i artiklen har vi også lavet en tjekliste over ting, du skal være opmærksom på.

Tændernes anatomi

Inden vi for alvor går i gang, vil vi for en god ordens skyld lige gennemgå anatomien i hestens tænder. Det er vigtigt, når du senere hen skal se efter symptomer på tandsygdomme. Heste har en helt unik dental struktur i munden. En voksen hest har i gennemsnit mellem 36 og 40 tænder. 12 fortænder og ca. 24 kindtænder, op til fire hjørnetænder kaldet hingstetænder” og et par ulvetænder. Kindtænderne er placeret imod hinanden, hvilket gør, at de danner en vandret tyggeflade. De sidder skjult i kæbeknoglen, hvorfra de bliver skubbet langsomt ud i mundhulen gennem hele hestens liv. Kindtænderne bliver slidt ca. 2 mm om året. Mange heste danner skarpe spidser langs kanterne af kindtænder, hvis ikke de slides ned eller raspes af en dyrlæge.

Efter kindtænderne findes ulvetænderne, som er små og oftest kun sidder i overmunden. Herudover får hingste og vallakker også hingstetænder, som er med til at holde tungen på plads inden i munden. Hopper kan dog også få hingstetænder.

Ulvetænder og hingstetænder (de grønne), fortænder og kindtænder (de røde).

Tænderne er indrettet således, at fortænderne bruges til at bide græsset af med, mens kindtænderne bruges til at forarbejde og nedbryde føden inden den synkes. Hesten tygger i en cirkulær bevægelse med underkæben glidende langs overtændernes tyggeflade. Denne bevægelse reduceres, når hesten spiser mindre foderpartikler. Heste, der spiser korn og pelleteret foder, tygger næsten kun op og ned.

1: Min hest har brune belægninger på tænderne. Er det farligt?

Hestetænder er ikke dækket af en hård og glat emalje som hunde, katte eller hos mennesker. I stedet er de stort set dækket af et materiale kaldet cementum, som er lidt blødere og meget mere porøst end normal emalje. Cementum har en tendens til at absorbere pigmenter fra planterne, som heste spiser, hvilket forårsager den gullige, brune og ligefrem sorte farvning på tænderne. Dette er normalt og behøver ikke at fjernes.

2: Min hest har tandsten. Bør det fjernes?

Tandsten er den tykke, hårde, gulgrå belægning, der oftest dannes ved bunden af hingstetænderne og undertiden også langs tandkødet på fortænderne. Hvis man ikke fjerner tandsten, vil det opbygges og til sidst irritere tandkødet omkring tanden. Det kan også forårsage blødninger og ubehag.

Hvis det efterlades, vil tandsten til sidst irritere tandkødet, der omgiver tanden, så meget, at der kan komme blødninger og betændelse. Fjernelse af tandsten er del af enhver regelmæssig tandundersøgelse, som anbefales til heste. Din dyrlæge kan også vise dig, hvordan du selv fjerner det.

3: Skal jeg børste tænder på min hest?

Vi er faldet over et opslag på Facebook, forfattet af hestedyrlæge Heidi Nielsen, der skriver, at det faktisk giver god mening at børste tænder på hesten. Årsagen er, at du i forbindelse med tandbørstningerne, kan holde øje med tandkødsbetændelse, tændernes tilstand og hestens generelle sundhed i munden. Du kan opdage forandringer før, de bliver for alvorlige og tilkalde hestetandlægen i tide. Hvis ikke du med jævne mellemrum kigger ind i munden på din hest, kan der opstå potentielle tandsygdomme, som du ikke ved noget om.

Heste, der ikke tilses af en dyrlæge min. Én gang om året er i risiko for at få den meget smertefulde tandsygdom EORTH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis).

EORTH medfører blandt andet, at tandkødet trækker sig tilbage og er forbundet med stor smerte hos hesten. EORTH kan forhindres, hvis du jævnligt børster tænderne på hesten. Vi anbefaler en ganske almindelig tandbørste. Det er selvfølgelig kun fortænder og hingstetænder, du hovedsageligt kan komme til, med mindre hesten er bedøvet. Det burde dog ikke være nødvendigt at børste kindtænderne, da hesten faktisk selv gør dette, hver gang den spiser stråfoder.

4: Min hests tænder er skæve. Hvad gør jeg?

Hestetænder adskiller sig fra menneskelige tænder på forskellige måder. Den største forskel er, at hestetænder fortsætter med at bryde ud (vokse ud af tandkødslinjen) gennem hele hestens levetid. Derudover har hesten direkte modstående tænder, som slider på hinanden i cirkulære bevægelser, mens de tygger. I en sund hestemund er slid helt normalt. Der opstår imidlertid problemer, når sliddet er ujævnt. Når heste har ujævnt tandslitage, kan der opstå sår i mundhulerne (bløddelssår). Det er ikke ualmindeligt, at hesteejere ikke er opmærksomme på problemet i hestens mundhule, før hestetandlægen kommer på besøg. Men man kan dog opdage det i tide, hvis ens hest gradvist begynder at blive utilpas under ridning, ikke vil have bid i munden eller ikke spiser op.

Læs også: Hønet kan skade hestens nakke, overlinje og tænder

5: Min hest er krybbebider. Er det et problem for dens tænder?

Mens krybbebidning kædes sammen med forskellige sundhedsmæssige problemer såsom mavesår eller stress, er der mange, der overser betydningen for hestens tænder. Når hesten krybbebider, sætter den som regel fortænderne mod en kant og sluger luft. Hvis hesten gør dette hyppigt, kan det foresage for meget slid af tænderne. I ekstreme tilfælde bliver fortænderne så slidte, at de ikke kan slutte sammen, når munden lukkes, hvilket kan føre til vægttab. Vægttab i forbindelse med krybbebidning forekommer, fordi hesten slider tænderne så langt, at den ikke kan anvende fortænderne til at bide græsset eller høet af med.

6: Jeg har en ældre hest. Er der noget, jeg skal være særlig opmærksom på?

Hestetænder vokser, som nævnt, konstant ud af kæben for at kompensere for normalt slid. Efterhånden som tiden går, falder mængden af reservekrone (den del af tanden, der endnu ikke er udbrudt fra kæbebenet). Til sidst løber seniorhesten simpelthen tør for tand. Tænder ændrer også form og vinkel, når de bevæger sig udad, hvilket potentielt fremmer ujævnt slid.

Tandsmerter hos ældre heste er noget, der forekommer oftere end hos unge heste, og er noget, der opstår gradvist. Fordi hesten er god til at skjule, at den har ondt, kan det være svært for hesteejere at opdage problemet. Tit og ofte opstår smerterne ved, at hesten er irriteret omkring en tand i en periode. Det svarer til, at du får noget i klemme mellem tænderne, men forskellen på dig og hesten er, at du kan bruge en tandstik eller en tandbørste til at fjerne det fastklemte objekt. Det kan hesten naturligvis ikke. Men hvis foderet ikke kommer ud af sig selv, vil det begynde at rådne og skabe betændelse – først i tandkødet og senere nede omkring tanden. Til sidst kan det gøre så ondt, at hesten begynder at spytte halvtygget hø ud og ellers kun vil æde opblødt foder.

Nu, når vores viden om hestens sundhed og kostbehov er blevet så stort, kan vores heste faktisk blive ældre end deres tænder og i mange tilfælde klare sig helt uden. Men vi er nødt til at være mere proaktive i at passe deres mundsundhed, så de får et værdigt liv.

Læs også: Det fortæller hesten med sin mund

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.