Fibertilskud til hesten? Et par råd fra St. Hippolyt

Skrevet af cand. scient. agro. Carina Beblein, St. Hippolyt.

De senere år er der kommet mere fokus på fibrene i hestens fodring. Både forskere og hesteejere i hele verden har fået fokus på vigtigheden af en velfungerende tarmflora både for hestens immunforsvar, men også for at den kan præstere optimalt. Fibre fordøjes i hestens bagtarm, hvor de omsættes til fedtsyrer, som hesten kan bruge til energi. Energi fra fibre er anderledes end energi fra stivelse og sukker, da den ikke påvirker blodsukkeret, og den frigives langsommere og mere kontinuerligt til hesten igennem døgnet. På denne måde får hesten ikke de store udsving i sit blodsukker i samt den kan præstere med en mere stabil energitilførsel.

Oprethold en god tarmflora

Fibre er vigtige for, at opretholde en velfungerende mikroflora. I naturen vil hesten bevæge sig over store vidder samt indtage mange forskellige planter, græsser, buske og urter på deres vej. Variationen som hesten finder i naturen, er ofte ikke til stede i den daglige fodring hos vores heste. Ofte indeholder et almindeligt grovfoder mellem 5-8 forskellige græssorter og ingen urter og det kan derfor være en god ide, at give hesten et varieret fibertilskud for at optimere grovfodertildelingen.

Vælg fibre med flest græsarter og urter

En god tommelfingerregel er, at jo flere forskellige græsser og urter der er oplyst i fibertilskuddets sammensætningen, desto større variation er der i produktet og jo bedre næring er der til tarmens mikroorganismer. Diversiteten i fibre kan være med til stabilisere tarmfloraen, og det kan derfor være fordelagtigt at vælge et fibertilskud med flest mulige græsser og urter ved udfordringer med mave- og tarmsystem.

Har hesten mavesår?

Fibertilskud kommer i mange afskygninger. Der er fibertilskud, som består af snittet græsser og urter og kan udfodres tørt. Disse kommer i forskellige snitlængder og strukturer. Har hesten mavesår, kan det være en god idé at vælge et fibertilskud, som er fint snittet og har en blød struktur. Er det derimod længere tyggetid og større spytproduktion, der ønskes, vil fibre, som er grovere og mere strukturrige være bedre.

Roepiller

En anden mulighed er pelleteret fibertilskud og disse skal opblødes. Hvor længe de skal opblødes afhænger bl.a. af, hvordan de er bearbejdet. Roepiller skal ofte opblødes i mange timer, da de er hårdt presset og det tager lang tid for vandet at opløse pillen. Andre pelleterede fibertilskud, som ikke er presset helt så hårdt, kan opblødes på noget kortere tid og ofte på under en time.

Tal med din foderproducent

Det er også muligt at få fibertilskud i flakes, som opblødes i løbet af ganske få minutter og nogle af disse fiberflakes kan også udfodres tørre. Er din hest forslugen eller har dårlige tænder, så anbefales det dog at opbløde flakes. Følg derfor altid vejledningen på det enkelte produkt.

Det er også altid en god idé at tale med foderproducenten inden, der vælges produkt, da der også kan forekomme variation i energi, protein, sukker og stivelse. På den måde kan du vælge det bedste produkt til din hest.

Læs også: Umuligt at gennemskue, om din hest er dopet

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce