Redaktionen tester: Er det go eller no-go at ride med musik i ørerne?

I takt med, at de fleste ryttere har deres telefon med under ridning, er debatten om hovedtelefoner også vokset. Mange rideklubber har taget konsekvensen af dette ved at gøre det forbudt at snakke med veninden eller høre sin ynglingssang, mens man rider. Vi har defor sat os for at teste fordele og ulemper ved at have Queen, Ed Sheeran eller Britney Spears i ørerne og giver dig her svarene på, om det er go eller no-go.

Annonce

Sådan gjorde vi

Testrytteren valgte at ride en formiddag på en udendørs dressurbane. Der var ikke andre ryttere på banen. Selve træningspasset varede ca. 40 minutter med indlagte skridtpauser. Til opgaven havde vi valgt en playliste fra Spotify, der hedder DRESSAGE TUNES, som består af et bredt udvalgt af kunstnere. Sangenes tempo var meget varierende. Nogle var up-beat elektroniske numre, mens andre var stille ballader. Rytteren skulle derfor tilpasse sin ridning efter musikken, så stille numre bød på skridtarbejde, mens numre med hurtig rytme, bød på trav eller galop.

Fordele ved at ride med musik i ørerne

  1. Rytme og takt: For vores testrytter var der ikke nogen tvivl om, at musikken gjorde, at hun opnåede en bedre rytme i sin træning. Det var en fed følelse at kunne ride i takt til musikken, nærmest som om at ride sit eget kür-program.
  2. Rytterens opstilling: Musikken i ørene gjorde vores testrytter mindre opmærksom på, hvad der foregik med hendes hænder foran sadlen. Hun var fokuseret på musikken og rytmen og havde således nemmere ved at kigge op, slappe af i skuldre og nakke og rette ryggen.
  3. Mindre fokus på fejl: Fordi musikken ikke stopper, når man først er i gang, er det nemmere bare at ride videre i stedet for at stoppe op eller blive irriteret på sig selv eller hesten. Vores testrytter oplevede at være meget mere ‘in the zone’ og kunne også presse sig selv lidt mere end hun plejede. Musikken gjorde således, at hun kunne presse sig selv ekstra.

LÆS OGSÅ: Playliste: 15 hestesange du kan hygge dig med i stalden

Ulemper ved at ride med musik i ørerne

  1. Mindre fokus på omgivelserne: Musikken i ørerne gjorde vores testrytter meget lidt opmærksom på sine omgivelser. Hun kunne for eksempel ikke vide, om der ville komme noget bagfra eller om hesten kunne høre en lyd, som potentielt kunne skræmme den. Med musik i ørene har man således ingen fornemmelse for, hvad der sker i ens omgivelser, hvilket i høj grad er et problem med en usikker hest.
  2. Mindre føling med hesten: Med musikken var en del af vores testrytters sanser ‘blokeret’ fra at være i kontakt med hesten. Høresansen var sat ud af spil, og man kunne for eksempel ikke høre de lyde, hesten lavede, når den arbejdede.
  3. Mindre medbestemmelse over træningen: Fordi vores testrytter red efter rytmen i musikken, var det musikken, der bestemte træningens indhold. Normalt ville vores testrytter indlægge en skridtpause efter en svær galopøvelse, men pludselig kommer der endnu et tempofyldt beat-nummer, hvor skridtarbejdet ikke passede ind. Så skulle hun enten skifte nummer eller fortsætte i galop.

Konklusion

Vi har nu testet brugen af hovedtelefoner under ridning og er kommet frem til følgende: Som rytter har man meget mindre fokus på fejl og vores testrytter oplevede også, at hun fik en bedre opstilling, rytme og ikke mindst ro på sine hænder.

Annonce

Omvendt er det et stort problem, at man med musik i øreene, har sat én af sine sanser ud af spil. Det svarer lidt til at ride med nedsat syn, hvilket også kræver, at man er ekstra opmærksom på omgivelserne. Her ville du og hesten tilpasse jeres ridning i forhold hertil. Der er en sikkerhedsrisiko i, at du ikke kan forudse, om en lyd kan skræmme hesten. Det kan også være utryghedsskabende for andre ryttere, der rider på samme bane, at de ikke kan komme i kontakt med dig.

Konklusionen må derfor være, at vi generelt ikke anbefaler, at man rider med musik i øreene. Insisterer du dog på at ride til musik alligevel, anbefaler vi, at du gør det, når du ikke er til gene for andre, og at du vælger nogle rolige omgivelser at ride i, som for eksempel i et ridehus. Her er der nemlig færre ubekendte faktorer, som kan skræmme din hest – og gøre det til en negativ oplevelse for dig.

God ridetur!

Artiklen er oprindeligt bragt i april 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce