Førstehjælp til rytteren: Sådan behandler du dine sår og vabler

For mange ryttere er det et velkendt problem, at vi for tid til anden får vabler og sår af vores sport. De fleste af os har prøvet at glemme ridehandskerne derhjemme, for så efterfølgende at få to store flotte vabler på indersiden af ringefingrene. Eller kender du det, at du efter ridetimen opdager, at du har sår på indersiden af dine knæ?

Det er et udbredt fænomen, at ridning kan forårsage sår og vabler, også mere fantasifulde steder end ovenstående. Men skal vablerne egentligt punkteres eller lades være i fred? Og hvordan sikrer du dig, at de holdes fri for bakterier?

Annonce

Vabler og gnavesår

Vabler og gnavesår opstår som følge af gnidning (friktion). Det kan også begynde som et brandsår og udvikle sig. Vabler dannes, når væske fra vævet lækker fra et skadet område og samler sig under det ydre hudlag. Nogle ryttere får vabler på ringefingrene, andre på indersiden af knæene, og andre igen på områder, hvor solen ikke skinner.

Hvis vablen ikke gør ondt, bør man lade den være. Hvis vablen giver smerter, kan man udtømme den ved hjælp af en steril nål. Væsken fjernes, samtidigt med at den overliggende hud bevares intakt. Hvis væsken i vablen er fyldt med blod, kan det være et tegn på en dybere skade. Her bør man undgå at stikke hul på den, fordi risikoen for infektion er forøget. Hvis der er tegn på infektion i eller rundt om vablen, bør man naturligvis kontakte sin læge.

Førstehjælp til vablen

  • Vask hænderne og vablen med varmt vand og sæbe. 
  • Rengør vablen med desinficerende middel, for eksempel alkohol. 
  • Steriliser en ren, skarp nål ved at gnide den med desinficerende middel. Brug nålen til at punktere vablen. Stik flere huller ved kanten på vablen. Lad væsken pible ud, men lad den overliggende hud være. 
  • Dæk vablen med en bandage. Hvis en læge har vurderet, at det er relevant, så smør en antibiotikasalve på. 
  • Brug et tyndt knivblad eller en saks rengjort med desinficerende væske til at skære død hud væk et par dage efter, hvis du finder det nødvendigt og smør eventuelt mere antibiotikasalve på.

Annonce

LÆS OGSÅ: Undgå slidt rytterhår: 5 skønhedstips, der kan redde høstakken

Kilder

Netdyredoktor: Vabler (blærer i huden)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce