For mange ryttere er det et velkendt problem, at vi for tid til anden får vabler og sår af vores sport. De fleste af os har prøvet at glemme ridehandskerne derhjemme, for så efterfølgende at få to store flotte vabler på indersiden af ringefingrene. Eller kender du det, at du efter ridetimen opdager at du har sår på indersiden af dine knæ? Det er et udbredt fænomen, at ridning kan forårsage sår og vabler – også mere fantasifulde steder end ovenstående. Men skal vablerne egentligt punkteres eller lades være i fred? Og hvordan sikrer du dig, at de holdes fri for infektion og skidt? Det har vi sat os for at finde ud af.

Vabler og gnavsår opstår som følge af gnidning (friktion) eller brandsår. Vabler dannes, når væske fra vævet lækker fra et skadet område og samler sig under det ydre hudlag. Nogle ryttere får vabler på ringefingrene, andre på indersiden af knæene, og andre igen på områder, hvor solen ikke skinner.

Hvis vablen ikke gør ondt, bør man lade den være. Hvis vablen giver smerter, kan man udtømme den ved hjælp af en steril nål. Væsken fjernes inde i blæren, samtidigt med at den overliggende hud bevares intakt. Hvis væsken i vablen er blodtilblandet, som tegn på en dybere skade, bør man undgå at stikke hul på den. Dette skyldes, at risikoen for infektion er større ved en dybere skade. Hvis der tegn til infektion rundt om vablen, skal man kontakte sin læge.

Fjern væsken i vablen på denne måde:

  • Vask hænderne og vablen med varmt vand og sæbe. 
  • Rengør vablen med desinficerende middel, for eksempel alkohol. 
  • Steriliser en ren, skarp nål ved at gnide den med desinficerende middel. Brug nålen til at punktere vablen. Stik flere huller ved kanten på vablen. Lad væsken tømme sig, men lad den overliggende hud være. 
  • Dæk vablen med en bandage. Hvis en læge har vurderet det relevant, så smør en antibiotikasalve på. 
  • Brug et tyndt knivblad eller en saks rengjort med desinficerende væske til at skære død hud væk flere dage efter. 
  • Smør eventuelt mere antibiotikasalve på.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.