7 tips til at forebygge parasitter hos din hest

Som hesteejer vil du selvfølgelig gerne mindste chancen for de små ubehagelige parasitter, der kan skade din hest. Og det kan du muligvis også. Der er en række forholdsregler du kan tage, for at lave en strategi mod ormene hos din hest.

Her er et par årstidsbestemte hovedregler:

Vores heste bliver primært smittet på foldene. Så for at nedsætte risikoen for, at din hest bliver smittet med parasitterne, kan du tænker lidt over din hests foldforhold.  

De fleste af parasitterne kan overleve vinteren som inaktive larver i græsset. Hvis vinteren er kold og tør kan mange af ormene dø. Er vinteren våd, overlever et større antal af parasitterne i længere tid.

Er den tidligere sommer tør, vil få af parasitter overleve til efter midten af juni. I en varm og tør sommer dør parasitterne hurtigt – inden for en måneds tid. Er sommeren varm og fugtig vil der desværre være gode trivselsmuligheder.  

Marker, der ikke tidligere har været hestefold vil være mere eller mindre fri for orm og parasitter. Folde der har hest heste i det tidligere forår vil i slutningen af juni have et stort antal af parasitter.  

7 tips

Store folde

Heste prøver så vidt muligt at gøde de samme steder. Derfor ser du somregel de her “gødningsøer”. Græsområder med højt saftigt græs – som de ikke gider spise. Det er en af de foranstaltninger som din hest tager for at undgå smitte. Men er foldene mindre og hestene sultne, begynder at spise tættere og tættere på deres gødesteder – hvor ormespredningen sker. Derfor – jo større folde, jo mere plads og græs har hestene til at undgå deres “gødningsøer”.

Fjern pærer

Det lyder nemt. Men det er ikke altid lige nemt. Har din hest ikke plads nok på folden, kan det være en god idé at opsamle pærerne og herved mindske smitten. Men at fjerne pærer i langt græs er ikke lige det nemmeste. Det er dog utrolig effektivt at fjerne disse pærer. Der findes nogle studier, der viser, at hvis du to gange om ugen går marken for at fjerne pærer, er du med til at bekæmpe parasitterne lige så effektivt som en ormekur. Det må man sige er noget der kan sætte arbejdet lidt i perspektiv, og måske også en af grundende til at der er lavet “gødningsstøvsugere”.

Skift fold

Måske har du det i forvejen, eller måske kan du nu overveje det. Det kan være en fordel af have nogle folde at skifte imellem. Det kan være en strategisk måde, at mindste smitten hos dine heste. Det vil være optimalt at skifte fold omkring maj måned, gerne hvor der har været nogle varme dage. Varmen kan få parasitæggene til at udtørre. Næste fold skifte er at foretrække omkring slut juni – start juli.

Fodring med hø i kasser

Har du vandrefolde uden græs eller jordfolde, hvor du tildeler hø i kasser, kan dette også være en effektiv måde at bekæmpe parasitterne på. Parasitterne inficere primært din hest gennem pærerne i græsset – og uden græs, så er din hest som regel ret ligeglad med sin gødning. På den måde vil heste der spiser af kasser have mindre risiko for at blive smittet. Ulempen er dog, at din hest ikke har græs… Har du en vandrefold/jordfold hvor din hest har adgang til mindre græsfolde, der kan lukkes og åbnes på skift, kan du sikre din hest får græs og nedbringe muligheden for smitte.

Slå græsset

Har du muligheden for at kunne slå græsset eller “gødningsøerne” kan dette også være en fordel. I sommerperioden hvor solen er stærk er de solen ikke kun farlig for os. Ved at slå græsset vil ormene blive spredt. Spredningen medfører at parasitterne bliver blottet for de ultraviolette stråler. I tørt og solrigt vejr vil der være et omfattende parasitdrab. Er vejret fugtigt er effekten mindre sikker.

Så om

Det er ikke kun græsset der indimellem trænger til en frisk start. For din hest skyld, kan det være en fordel at så om. Nedpløjning og omsåning af en græsmark er en effektiv måde at få renset ud i smitten af parasitter.

Foldvenner

Er din hest ikke bange for kvæg, kunne en ny foldven også være en mulighed. Drøvtyggeren vil gerne nedgræsse “gødningsøerne”. På den måde kan mængden af parasitter mindskes. Hestenes parasitter er ikke skadelige for drøvtyggerne, så på denne måde kan det nedbringe belastningen af parasitter på din fold.

Det vigtigste element i forebyggelse og bekæmpning af parasitter og orme hos din hest er at alliere sig med din dyrlæge.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce