Dyrlægens liste over gode og dårlige hestegodter

Vi hestefolk elsker at forkæle vores firbenede venner. Men nogle af os er bedre til at administrere mængden af godter end andre. Og hånden på hjertet: det er svært at sige nej, når hesten står og ser så nuttet ud på staldgangen. Så stikker du selvfølgelig hesten en godbid, hvilket der ikke er noget galt i. Men hvad har din hest egentlig godt af – og hvad bør du gå en stor bue udenom? Det har sitet Fritidsmarked.dk spurgt en dyrlæge om..

“Godbidder til hest som belønning under træning virker fint, men husk på, at godbidder indgår i det daglige energiregnskab/kalorieindtag, og hesten kender ikke til begrebet fredagsslik”,

… siger dyrlæge Helle Drewsen fra Agria Dyreforsikring til Fritidsmarked.dk. Der er stor forskel på, hvilke godter, man roligt kan give hesten – og ikke mindst, hvilke man helst ikke må give hesten.

Pas på mængderne

Dyrlægen gør også opmærksom på, at godbidder altid skal gives i små mængder, og at man kun skal give godbidder til sine egne heste, eller efter aftale med andre hestes ejere. Der kan nemlig være indholdsstoffer i for eksempel hestebolsjer, som nogle heste ikke kan tåle, og der kan også være indholdsstoffer i, som kan slå ud på en dopingtest, fortæller hun til Fritidsmarked.dk.

Dyrlægens godteliste

Og nu til listen over dyrlæge-godkendte hestesnacks:

Æbler: JA, men i begrænsede mængder, da æbler har et stort sukkerindhold. Og så bør man altid passe på kombinationen af en grådig hest og små æbler, da æblerne kan risikere at sætte sig fast i spiserøret på hesten.

Pærer: JA. Her gælder samme princip som hos æblerne.

Bananer: JA, men i begrænsede mængder på grund af sukkerindholdet (maks. 1 stk).

Rugbrød: Rugbrød: JA. I små mængder.

Sukkerknalder: NEJ. Selvom mange bruger dem i forbindelse med træning, og til at få hesten til at skumme på bidet, er de dårlige for hestens tænder og mavesyreproduktion.

Chokolade: NEJ. Det vidste du sikkert allerede, men faktisk indeholder chokolade stoffet theobromin, som kan være giftigt for heste, og som kan give en positiv dopingprøve.

Hvidt brød: NEJ. Hvidt brød bør undgås, da det indeholder meget stivelse og kan forårsage spiserørsforstoppelse og fejlgæring i hestens mavetarmsystem.

Nødder: JA. Men altid i små mængder – hvis altså din hest gider at spise dem.

Kage: NEJ. Det er menneskeføde, så nøjes du bare med at spise den selv.

Hestebolcher: JA. Men da fabriksfremstillede godbidder indeholder mange af de samme indholdsstoffer, som findes i hestefoder, så bør du tjekke, om din hest kan tåle indholdsstofferne. Samtidigt er der ofte tilsat vitaminer og andre næringsstoffer, som for eksempel glucosamin, biotin og methionin, som skal indregnes i din hests foderplan.

Afklippet græs: NEJ. Det kan indeholde giftige planter og sprøjtemidler og kan give fejlgæring i hestens mavetarmsystem.

Håndplukket græs: JA, men husk altid kun at give din egen og ikke andres, da du ikke kan vide, om de andre heste kan tåle det.

Gulerødder: JA TAK!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce