Vi hestefolk elsker at forkæle vores bedste ven. Det kan man gøre på mange måder, men en af de mest udbredte måder at vise sin hest, hvor meget man holder af den er, at appellere til dens mave. Markedet for hestegodbidder er stort og de fleste af os har et par godbidder liggende i lommen eller en gulerod i foderspanden. Men har du nogensinde tænkt over, hvor meget sukker din hest indtager med denne type ‘mad’? Det har vi sat os for at gøre dig klogere på.

Hestebolcher

Hestebolcher kommer i et utal af smage og former. Der findes ingen officelle regler om, hvor meget sukker de højst må indeholde, og producenterne er ikke forpligtet til at oplyse om det. Mange hestebolcher er beriget med vitaminer, og derfor anbefales det, at man ikke giver mere end max. 200 gram pr. dag.

Vær opmærksom på, at hvis du supplerer med vitamin- eller mineraltilskud i hestens almindelige foder, bør du tage højde for hvor mange godbidder, du giver. Mange hestebolcher indeholder nemlig A, D og E-vitaminer.

En god tommelfingerregel er, at vælge hestebolcher med så lavt sukkerniveau og så mange naturlige ingredienser som muligt. Gerne under 4 % sukker og under 15 % stivelse. Heldigvis har mange foderproducenter fået øjnene op for, at de fleste heste har bedst af sukker- og stivelsesfrie bolcher, så der burde være mange muligheder for at vælge et godt og sundt alternativ til det klassiske hestebolche.

Æbler

Især sensommer og efterår er den tid på året, hvor æblehøsten sætter ind til stor glæde og gavn for dig og din hest. Men æbler bør altid gives i moderate mængder. Som hovedregel bør en hest ikke få mere end to æbler om dagen. Selvfølgelig afhænger det af æblernes størrelse, og har du en hest, som er vant til at spise de sød-syrlige frugter, kan du også godt slippe afsted med at give den tre-fire stykker.

Men som bekendt indeholder æbler meget sukker, helt op til 20 gram pr. æble, hvilket især er skidt for heste med tendens til forfangenhed, nøjsomme heste eller heste med et iltert temperament, som nødigt skal have forhøjet deres blodsukkerniveau.

Foto: Unsplash.com (credit ikke nødvendig)

Uanset hvilken hest, der er tale om, så er et sukkerboost fra en ordentlig spand æbler ikke noget for en hestemave – eller for et sæt hestetænder. Lige såvel, som syren i æbler kan ætse tandemaljen hos os mennesker, kan den også ødelægge hestens. I værste fald kan syren forårsage mavesår og give fordøjelsesproblemer som for eksempel diarre. Derudover er det bedst at give sin hest modne æbler, da de indeholder mindre syre end de mere umodne af slagsen.

Gulerødder

Gulerødder er godt for mange ting. De har et højt indhold af fibre og B-vitamin. Selvom mange fodrer heste med gulerødder dagligt, er det ikke ensbetydende med, at du kan give den fuld gas med de orange rødder. Faktisk indeholder indeholder 100 gram gulerødder 5 gram sukker. Det svarer til, at får din hest en hel pose fra supermarkedet, vil den samtidigt spise 50 gram sukker.

Sliksten

Sliksten har for alvor vundet indpas på markedet de seneste år. Det er især sliksten i bøtter og plastikbeholder, som bruges til at forkæle hesten lidt ekstra. Derudover findes der også varianter, der kan hænges op i boksen, så hesten får tiden til at gå ved meget bokstid.

Slikstenene er også velegnede at bruge i forbindelse med smedebesøg eller dyrlæge, da din hests fokus er på den velsmagende plastikbøtte fremfor smedens banken og larmen. Men har du tænkt over hvad der er af ingredienser i sådan en fætter, som gør, at din hest er ligeglad med, hvad der foregår omkring den?

Mange af denne type godbidder indeholder planteolier, som gør kalorieindholdet højt. Hvis du har en nøjsom hest, bør du derfor være særlig opmærksom på fedtindholdet i stenene.

Sukkerknalder

Selvom mange bruger dem i forbindelse med træning, og til at få hesten til at skumme i munden, og derved suge på bidet, er de dårlige for hestens tænder og mavesyreproduktion.

Læs også: Dyrlægens liste over gode og dårlige godbidder

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.