Omtrent 1% af alle mennesker er ambidekstral – det betyder at, der potentielt er 99% af ryttere der mangler de optimale evner i deres krop til, at kommunikere effektivt med deres hest. Men hvad betyder det at være ambidekstral? Måske har du hørt termen at være ligehåndet. Det betyder at du er lige dygtig til at bruge både dine venstre og højre lemmer.

Ridning er en af de typer sport, der kræver, at både hest og rytter skal være lige gode til begge sider. I modsætning til andre sportsgrene, er det helt fint at være ambidektral hvis man skal kaste eller sparke til noget. Som rytter skal du være lige stærk, fleksibel og koordineret til begge sider. De fleste ryttere kan let fortælle hvilken volte der er deres gode og hvilken de måske ligefrem synes er dårlig. Og ja – vi ved godt det er svært at være god til begge volter, det er også derfor vi tit har en eller anden træner, der holder hånd i hanke med at hjælpe os med vores ridning – så du kan opnå dine mål. Men kunne det ikke være fedt at det lå lidt mere naturligt til din krop, at være ambidekstral?

Træn kroppens ikke dominate side

Ligesom med alt nyt, kan det være ret træls til at starte med, men at træne din krop til at være mere ambidekstral kan godt integreres i din rutine. Men hvordan gør du det? Til at starte med skal du finde ud af hvilken side der er din dominante side. De fleste er højre-dominant. Mærk hvordan din krop føles når du rider på højre og venstre volte. Få det eventuelt filmet eller spørg din træner om hjælp til, at identificere de store forskelle du har på højre vs. venstre volte. Første step til at blive bedre til din ikke-dominante side er at bruge den. Træn din ikke-dominante side i omkring 3 måneder. Gense derefter dine forandringer med din træner – er du blevet mere ligehåndet i din træning? Hvis ja – så stærkt gået! Nedenstående liste er forslag til hvilke ting i hverdagen du kan træne for at blive mere ambidekstral.

Ting du kan gøre:

  • Mug ud med modsatte af hvad du plejer. Skift gerne til andre håndpositioner. 
  • Bær spande, tasker og andet end med den anden hånd end du plejer.
  • Børst dine tænder med modsatte hånd.
  • Hop op og ned fra din hest på modsatte side end du plejer. 
  • Husk at skifte pisken til den anden hånd indimellem. 
  • Drik vand med den anden hånd
  • Generelt, lad som om din dominante hånd er skadet, og brug den anden 🙂 

Det tager omtrent tre uger for at danne en vane. Så prøv så vidt muligt at øve ovenstående konsekvent. Det at træne at være ligehåndet er ikke noget du skal stoppe med. Du skal træne dig selv og din krop hele livet, for at holde din muskler stærke. Tænk på at du også træner din hest på begge volter, så skal du også selv træne begge dine sider…

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.