Heste kan som bekendt ikke tale. Alligevel kan de fortælle meget om sig selv ved hjælp af deres mund. Alt, hvad en hest gør med munden, er nemlig et udtryk for, hvordan den har det. Derfor hjælper vi dig her med at forstå, hvad hesten egentlig har gang i, når den gør uforståelige ting med munden.

At slikke sig om munden er afstressende

Når din hest slikker sig om munden, så er det et tegn på, at den slapper af. Det sker som oftest efter, at en mere eller mindre stressende situation er overstået. Det kan være efter en hård ridetur, eller efter at hesten har følt smerte eller frygt. I et mere fagligt sprog går hesten fra at lade sit sympatiske nervesystem styre, til at lade det parasympatiske nervesystem tage over. Det sympatiske er altså det, som sættes i gang, når hesten oplever stress. Det parasympatiske virker derimod helt modsat, og hjælper hesten med at afstresse, så roen kan brede sig i kroppen, når det er overstået.

At “smile” skærper lugtesansen

Synes du også at det ligner, at hesten smiler, når den stikker hovedet i vejret og løfter overlæben? Faktisk gør den det for bedre at kunne opfange en lugt. Ved at løfte overlæben kan heste nemlig skærpe deres lugtesans, fordi lugten på den måde kommer tættere på det organ, som opfanger lugten. Dette organ sidder i ganen og er altså forbundet direkte ud til næseborene. Det er mest normalt, at hesten “smiler”, når den støder på en lugt, den ikke kender, eller som den virkelig godt kan lide, og som den derfor gerne vil undersøge
nærmere.

At gabe er som at strække ud

En hest, der gaber efter en ridetur, er ikke nødvendigvis træt. Slet ikke. Den er bare rigtig god til at “strække ud”. Når hesten gaber, frigiver den nemlig spændinger i kroppen, og det kan den både gøre efter træning, når du strigler den, eller når den har fået en omgang massage eller anden kropsnær behandling. Nogle heste gør det endda, når de får en skridtpause under træning – simpelthen for at løsne spændinger. Det sker naturligvis også, at en hest gaber imens den står på folden eller i sin boks, og det er blot et sundhedstegn. Hvad der her er vigtigt, er, at hesten har en grime på, som er bred nok til, at den kan få lov til at gabe helt op. Det er nemlig kun med et ordentligt gab, at hesten kan spænde helt af.

At gumle danner spyt

Man kan undre sig noget, når man ser sin hest stå at gumle ud i det blå, uden at have noget i munden. Hvad skal det mon til for? Står den og “gumler på en tanke”? Eller har den måske noget siddende i tænderne? Mest af alt ser det ud som om, at den kort tygger på noget for derefter at synke det. Det gør den også i en eller anden forstand, og så alligevel ikke. Den danner nemlig spyt. Det kan være lettere at forstå, hvis du prøver det selv. Hvad gør du, når du skal danne en spytklat inde i munden? Du bevæger kæberne og tungen, og så spytter du det ud. Præcis det samme gør hesten – den synker det bare.

Læs resten af artiklen i Malgré Tout-magasin #22. Her kan du også finde ud af, hvorfor heste elsker at slikke på alverdens ting og sager, hvornår de kan finde på at slikke på jorden, og hvad der egentlig er på færde, når en hest rækker tunge.

LÆS I DIN BROWSER . LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Gendelt artikel fra maj 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.