Et spørgsmål vi også har stillet os selv her på redaktionen. I lang tid har vi nemlig gået og troet at fodring inden træningen var en dårlig ide. Men er det nu også det? Få svaret i denne artikel.

Den gyldne regel om, at det er no-go at fodre sin hest inden rideturen har eksisteret i mange år. Denne regel opstod, da heste havde en tendens til at blive fodret med store kornbaserede måltider, som lå tungt i maven, begrænsede lungefunktionen og krævede en massiv fordøjelsesindsats.

Havre indeholder meget stivelse, som tager lang tid om at blive nedbrudt i hestens mave.

Vælg foder med lav stivelse og mange fibre

Da foder idag er blevet mere fiberbaseret og at vi ofte fodrer vores heste med foder med lav stivelse, er der stigende beviser for, at det har en gavnlig virkning at fodre inden træning.

Træning, især hurtig intens træning, kan øge trykket i maven, hvilket får mavesyreindholdet til at stige i maven. I modsætning til os mennesker, producerer heste mavesyre døgnet rundt og har derfor brug for foder til at neutralisere denne syre.

Læs også: Fibertilskud til hesten? Et par gode råd fra St. Hippolyt

Hvis hestens mave er tom, kan denne neutralisering ikke finde sted. Derudover kan den fysiske bevægelse få syre til at sprøjte op i den mere følsomme og ubeskyttede øvre del af maven. Denne intermitterende eksponering for mavesyre kan producere betændelse og bidrage til dannelse af mavesår.

Det bedste, du kan gøre for din hest, er at fodre den med lange fibre (såsom hø) eller et lille måltid med fiberrigt foder (eksempelvis lucerne eller grøntpiller) før træning, især hvis det vil omfatte meget fysisk anstrengende arbejde.

Du skal holde dig fra at give hesten stivelsesrigt foder, såsom havre, inden rideturen, da det tager længere tid for hestens mave at nedbryde kornet til glykose i maven.

Læs også: Alt for mange tager fejl – proteiner er ikke bare proteiner

Kilde: The Horse

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.