Det ER en god idé at fodre sin hest inden rideturen – men ikke med hvad som helst

Bør du fodre din hest, inden du rider? Det spørgsmål har vi sat os for at besvare. Der er nemlig delte meninger om, hvorvidt det er godt eller skidt for hesten at have noget i maven, inden den skal ud at lave noget. Mange er af den overbevisning, at fodring inden træningen er en dårlig ide. Men er det nu også det? En britisk dyrlæge konkluderer, at det faktisk ER en god idé, men at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvad du fodrer med og hvor meget.

Den gyldne regel om, at det er no-go at fodre sin hest inden rideturen har eksisteret i mange år. Denne regel opstod, da heste havde en tendens til at blive fodret med store kornbaserede måltider, som lå tungt i maven, begrænsede lungefunktionen og krævede en massiv fordøjelsesindsats.

Annonce

Læs også: Fibertilskud til hesten? Et par gode råd fra St. Hippolyt

Vælg foder med lav stivelse og mange fibre

Da foder idag er blevet mere fiberbaseret, og fordi vi ofte fodrer vores heste med foder med lav stivelse, er der stigende beviser for, at det har en gavnlig virkning at fodre hesten med denne type foder inden træning.

Træning – og især hurtig intens træning – kan øge trykket i maven, hvilket får mavesyreindholdet til at stige i maven. I modsætning til os mennesker, producerer heste mavesyre døgnet rundt og har derfor brug for foder til at neutralisere denne syre. Hvis hestens mave er tom, kan denne neutralisering ikke finde sted. Derudover kan den fysiske bevægelse få syre til at sprøjte op i den mere følsomme og ubeskyttede øvre del af maven. Denne intermitterende eksponering for mavesyre kan producere betændelse og bidrage til dannelse af mavesår.

Læs også: Hestens og hundens helse

Annonce

Derfor er det bedste, du kan gøre for din hest, at fodre den med lange fibre (som for eksempel hø) eller et lille måltid med fiberrigt foder (eksempelvis lucerne eller grøntpiller) før træning, især hvis det vil omfatte meget fysisk anstrengende arbejde.

Du skal holde dig fra at give hesten stivelsesrigt foder inden rideturen, da det tager længere tid for hestens mave at nedbryde kornet til glykose i maven. Et lille, fiberrigt måltid vil til gengæld kun gøre din hest en tjeneste forud for træningen. Hø er ifølge den britiske dyrlæge det allerbedste. Læs hele hans artikel om emnet her.

Læs også: Alt for mange tager fejl – proteiner er ikke bare proteiner

Kilde: The Horse

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce