Studie: Heste rides oftere bag lod i de høje dressurklasser – og det påtales sjældent

Debatten om, hvad der er den mest rigtige position af hestens hoved og hals kender vi alt for godt. Ofte bygger den på holdninger, og nogle ryttere synes måske at hestens næseryg skal være mere over lodret end andre. Men vidste du, at der faktisk er forskning, som viser en sammenhæng mellem hestes konfliktadfærd og hvor meget, de går under lod? Studiet, vi her skal vise dig, konkluderer, at der generelt ses mere konfliktadfærd hos heste, der går høje dressurklasser end heste, der går lave klasser – og at der er forskel på, om det påtales af dommeren.

Studie foregået på stævnepladsen

De undersøgelser, som studiet bygger på, er foretaget under udvalgte dressurkonkurrencer på forskelligt niveau. Studiet er tysk og fra 2018, og resultaterne bygger dermed fra observationer på de tyske stævnepladser for omkring to år siden.

I alt er 171 heste er blevet nærobserveret og kategoriseret i det, forskerne kalder for forskellige hoved-halspositioner. Den enkelte hests opførsel er blevet overværet i 3 minutter på stævnepladsernes opvarmningsområder og konkurrencebaner. Derudover er 355 andre heste blevet kort observeret og ligeledes kategoriseret med 15 minutters mellemrum.

Læs også: Kyra Kyrklund: 20 læresætninger fra dressurdronningen

69% rides bag lod

Af de 355 heste bliver 69 % redet med næseryggen bag lod. Disse heste udviser signifikant mere konfliktadfærd end de 12n% af de 355 heste, der går med næsen foran lod. De sidste 19 % rides med næsen lige omkring lod.

Flest rides bag lod på opvarmningsbanen

En anden bemærkelsesværdig konklusion i studiet er, at der tydeligvis er flere heste, der bliver redet bag lod i opvarmningen end inde på konkurrencebanen. Det gælder uanset niveau. “Tilsyneladende retter rytterne mere opmærksomhed på, om de rider deres heste korrekt i eller foran lod, når de er under dommerens øjne”, forklarer forskerne. Mellem linjerne kan det altså virke som om, at mange ryttere har hårdere fat i deres heste under opvarmningen og der derfor opstår mere konfliktadfærd dér, end det er tilfældet inden foran dommeren.

Heste i høje klasser viser mest konfliktadfærd

Studiet viser også, at heste, der går høje dressurklasser, generelt rides mere bag lod, og dermed udviser mere konfliktadfærd end heste, der går lavere klasser. Konfliktadfærden viser sig oftest i form af halepisken, men også unormal adfærd med munden, at gå imod tøjlen, at vise tænder og at bukke bliver observeret som konfliktadfærd. Som forklaring på konfliktadfærden skriver forskerne:

“Generelt fører afkortning af tøjlerne til højere spændinger i tøjlerne. Da denne stigning i tøjlespændingen bruges som et stopsignal, vil den samtidige stigning i brugen af ​​pisk og sporer, der hovedsageligt bruges som fremaddrivende signaler, sandsynligvis frembringe en sådan tilstand af konfliktadfærd”

Konflikten opstår altså, når hesten oplever en tilstrækkelig styrke af modsatrettede signaler, som ridning bag lod oftest bunder i. Derudover påpeger studiet, at ridning bag lod ikke straffes nær så hårdt i høje dressurklasser, som det gør i lavere klasser. En observation, som ifølge forskerne rejser spørgsmålet om, hvorvidt dommerne potentielt lægger mindre vægt på ridning bag lod i de høje klasser.

Hesten fungerer dårligst med næsen bag lod

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at studiet til sidst konkluderer dette: Heste med næsen bag lod synes at udvise flere frustrationer på stævnepladsen end hestes, der rides med næsen i lod eller over lod. Derfor antydes det, at det at ride hesten under lod, snarere er skyld i konfliktopførslen end hestens træningsniveau eller ruterens færdigheder er det – og der er derfor ingen grund til at gøre det.

Læs også: Her er de typiske fejl, dressurdommeren kigger efter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce