Vi køber sadler i dyre domme, passer og plejer dem så godt vi kan…. Og alligevel er vi en del, der dagligt gør noget, som slet ikke gavner sadlen. For når du har reddet din hest og skal hænge sadlen på plads, hvad hænger du så din sadel på? I mange stalde bliver der anvendt en sadelknægt, der er lavet af tynde rør. Det er den klassiske og billige, der fungere godt – eller gør den?

Hvorfor er denne sadelknægt uhensigtsmæssig?

Sadelknægten, som vi her vil kalde for “rørmodellen” har nogle konstruktionsmæssige fejl i forhold til de fleste sadler. Den er nemlig ofte for bred fortil i forhold til din sadel. Det medfører, at din sadel hænger skævt, eller at stopningen trykkes ind i siderne, så sadlen på længere sigt bliver deform og ujævn. En ujævn stopning fører til en ringere bæreflade, og det vil øge risikoen for, at din sadel trykker forkert på din hest. Derudover har de bagerste rør på den nævnte type sadelknægt en tendens til kun at understøtte få punkter af din sadels bagerste rygpuder, og det kan give ujævnheder bagtil. Derfor vil der være risiko for, at stopningen bliver trykket, eller at sadelknægtens tynde rør laver trykmærker i læderet, som kan være svære at få væk.

Det kan du gøre

Heldigvis er det noget, der kan gøres noget ved – altså den ujævne stopning. Men det vil koste unødvendigt mere på din pengepung, end hvis du investerede i en anden sadelknægt.

Har du en sadelknægt, der minder om rørmodellen, kan du dog godt forebygge problematikkerne til en vis grad. Du kan for eksempel bruge et sammenrullet stykke stof eller et lille håndklæde til at vikle rundt om rørene eller placere et tykt underlag under din sadel. På den måde vil sadelknægten “blive smallere”, og din sadel vil ligge mere jævnt.

Det bedste er selvfølgelig at skifte sadelknægten helt ud. Enten til en model med et rør, der kun bærer din sadel i sadelkammeret, eller til en, der understøtter hele din sadel jævnt.

Gendelt artikel fra august 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.