Dit staldskab er er fyldt til bristepunktet med udstyr, men du har ikke brugt det i lang tid. Lyder det velkendt? Vi hestefolk har en særlig vane med at hamstre udstyr og ting, vi mener, vi på et eller andet givent tidspunkt får brug for. Og pludselig kan skabet ikke længere lukke, din bil er blevet en kirkegård for gamle underlag og dit loftsrum giver dig konstant dårlig samvittighed. Løsningen er faktisk lige til: Ryd ud! Med en grundig sortering får du et overblik, der kan afværge selv den værste heste-tøjkrise (Og ja, de findes altså!). Malgré Tout guider dig til, hvad du skal skille dig af med, og hvad du skal beholde.

1. Kloner

Grimer, træktorve, klokker og andet basisudstyr må du gerne have meget af, da du bruger og skifter det dagligt. Men behøver du virkelig 17, næsten identiske underlag? Har du mange udgaver af en bestemt slags udstyr, så tag dem alle ud af skabet. Vurdér derefter hvert enkelt stykke, og priotér hvilken/hvilke du vil beholde. Når først du tager et kritisk kig på alle dine gamacher, vil du helt sikkert finde ud af, at du har en enkelt eller to favoritter – og det er dem, du skal beholde.

2. Engangsforestillingen

Udstyr, du kun har brugt en enkelt gang (eller aldrig har brugt!), fortjener et dobbelttjek, for der er sandsynligvis en grund til, at det forholder sig sådan. Overvej, om der er en sammenhæng i dine købsmotiver for de ting, der bare ligger og samler støv: Har du købt meget af det på udsalg, er du forelsket i farven rød (selvom den ikke klæder hverken dig eller din hest), eller bliver du ved med at overbevise dig selv om, at trenser med store sten passer til din hest, selvom det ikke er tilfældet?

Læs også: Det afslører din yndlingsfarve om din personlighed

Når du bliver opmærksom på, hvorfor du ikke bruger bestemte ting mere end en enkelt gang, kan du bedre undgå fejlkøb i fremtiden. Og tænk så lige over, om det ikke er på tide at skille dig af med de turkise underlag, du købte for to år siden i Herning – og som stadig har prismærke på. 

Fyldte haller til Herning 2017. Foto: Majken Soelberg

3. Det gennemhullede

Forvaskede t-shirts, fnuggede ridebukser og hullede gamacher hører under denne kategori, og for mange af os er samlingen af gammelt ridetøj og udstyr gigantisk. Grunden er sikkert, at vi tænker: “Der er ingen grund til at smide det ud, for det er behageligt, og jeg går kun med det i stalden”.

I teorien er det rigtigt, men ofte føler man sig bare bedre tilpas de dage, hvor udstyret matcher eller ser pænt ud – og den følelse kan man altså (i hvert fald i højere grad) også have på de dage, hvor man bare skal hygge om hesten. Behold kun de pæneste stykker, der hverken er hullet, har gule mærker under armene eller som fnugger. 

Læs også: Giv udstyret nyt liv uden brug af dyre produkter

4. Ting, du engang elskede

Din egen garderobe indeholder med garanti også et par stykker tøj, du engang elskede, men som du aldrig bruger mere. Måske har moden ændret sig over tid, eller du er blevet mere bevidst om, hvilke farver og snit der klæder dig. Har du stadig mange lavtaljede ridebukser, selvom du ved, at de højtaljede klæder dig bedre? Eller har du svært ved at skille dig af med dine old school fuldskindsridebukser af fløjl? Uanset hvad, er det på tide, at du skiller dig af med det. Det har haft sin “time to shine” . 

Schockemöhle Sports
“Jeg er kæmpe fan af de her ridebukser. Det kan godt være, at der er huller på begge knæ og grippen er halvt slidt af.” Måske skulle du dog alligevel overveje om de ikke har haft deres ‘time to shine’.

5. “Dit andet jeg-udstyr”

Ja, Cavellaria Toscana-underlagene er super flotte og lækre. Det samme er KEP-hjelmen med krokodilleskin og diamanter, som du engang købte på “tilbud” til halvdelen af din børneopsparring. Men passer det virkeligt til dig og din fjordhest? Nogle gange har vi en idé om, hvem og hvad vi gerne vil udstråle med vores tøj – men måske er det ikke altid, det er nødvendigt for at i du og din hest trives?

Så: Find ud af, hvad din stil er, og hvad der passer til dig og dine behov: Hvad kan du lide? Hvad føler du dig tilpas i, og hvad klæder dig? Lad dig ikke diktere af modens luner, men brug det, der passer til dit behov. Når du ved det, undgår du at ligge inde med tøj, der passer til “dit andet jeg”.

6. Fyld

Du står nu tilbage med et noget mindre staldskab, men du er ikke helt færdig endnu. Du har nemlig helt sikkert noget tilbage, som passer i kategorien “fyld”. Udstyr, du ikke særligt godt kan lide, og som du ikke har lyst til at give din hest på. Vær ikke bange for at skille dig af med det, selvom det måske kan virke voldsomt, at din udstyrssamling er skrumpet betydeligt. Men glæd dig i stedet over, at dine favoritting og dine gode basisfund hænger tilbage, og med det kan du sammensætte outfits til dig og din hest på kryds og tværs, så du undgår ‘heste-tøjkriser’ i fremtiden.

Læs også: Ryd op i dit udstyr med verdenskendt metode

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.