Nu er vi heldigvis nået til det tidspunkt på året, hvor de fleste hesteejere pakker de tunge, mudrede og ildelugtende dækner væk og først skænker dem en tanke, når vi når hen til efteråret igen. Men allerede nu bør du give dem en tur i vaskemaskinen, så de er rene og klar til brug igen. Faktisk er det meget nemmere end du tror. Vi har lavet en guide til, hvordan du bedst og nemmest vasker dine dækner i din egen vaskemaskine, uden at den dør en langsom og pinefuld død.

Læs også: Studie: Heste kan selv fortælle, om de vil have dækken af eller på

Vasketips

Start med at give dine dækner en ordentlig omgang med en børste eller strigler. Det er tvingende nødvendigt at få så mange hår og skidt af dæknet som muligt af hensyns til hygiejnen og levetiden på din vaskemaskine. Se det som et godt workout, hvor du får pulsen op og hårene af.

Hvis din hest har afsat halvdelen af ‘vinterfrakken’ i dækkenforet, kan du også lægge dæknet ned på jorden og give det en ordentlig omgang med en gulvskrubbe. Det er faktisk ret effektivt, skulle vi hilse at sige!

En gammel sok er guld værd

Du kender sikkert til BH-bøjler, der sidder fast i tromlen. Det samme kan ske med stropper og spænder på dæknet. De er også ret tunge og kan risikere at ødelægge vaskemaskinen, hvis ikke du tager dine forholdsregler. Et godt tip er at bruge et par gamle sokker, som du pakker stropperne ind i og binder med et stykke gavebånd.

Det er vigtigt, at man ikke bruger skyllemiddel, når man vasker åndbare materialer, da skyllemiddel nedbryder og skader overfladestrukturen og hermed ødelægger åndbarhed og vandtæthed i dæknet.

Imprægnering

Brug vaskepulver uden parfume og sæt gerne vaskemaskinen på et program med ekstra skylning og pletfjerning. Mange rideudstyrsbutikker sælger vaskemiddel med imprægnering, men dæknet skal som regel være rent, før du vasker med imprægnering. Imprægnering fås også som spray. Sørg for at dækkenet er helt tørt før du sprayer det.

Lad være med at sætte vaskemaskinen på den høje centrifugering, for så slider du på dæknets overflade.

Eftervask

Når vasken er færdig, bør du eftervaske med et stykke tøj eller lignende, som kan tåle kogevask. Vask ved over 60 grader, så du dræber bakterier og brug evt. også et rengøringsmiddel, så du er helt sikker på, at tromlen er ren.

God fornøjelse!

Læs også: Derfor er din hests dækken en bakteriebombe

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.