Blog af dyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc.dk

Tandbehandling: Hestens tænder er såkaldte rodløse tænder, d.v.s. de har ikke en tandhule med blodkar og nerveender. Til gengæld vokser de hele hestens liv igennem. Dette nødvendiggør regelmæssige tandeftersyn og tandbehandling på alle heste, oftest checker jeg tænderne i forbindelse med den årlige eller halvårlige vaccination.

Unge heste op til 4-5 år har ofte problemer med tandkapper(rester af mælketænder), ulvetænder og tandspidser. Tandkapper på kindtænderne rykker jeg ofte ud hvis de blot sidder det mindst løst, men ikke hvis jeg føler at jeg ikke kan gøre det uden at knække dem. En stump af en tandkappe kan forårsage tandkødsbetændelse og senere rodbetændelse.

Ulvetænder er små tænder, der sidder foran de forreste kindtænder i overmunden. I en del tilfælde kan de genere når hesten får bid i munden, så ofte bortopererer jeg dem, eller sliber dem helt ned under tandkødsranden.

Tandspidser er størst og skarpest på ungheste, og for at sikre et godt samarbejde med rytteren er det vigtigt at man får raspet disse spidser væk, da de ellers kan forårsage smerter og skader i mundhulen. Også hos ældre heste er det nødvendigt at få set tænderne efter og raspet regelmæssigt. Der findes en lang række bidfejl, der bør rettes for at opretholde god ridelighed og fordøjelse.

Jeg anvender et fransk, elektrisk tandraspesystem, der letter mit arbejde og giver mig mulighed for at behandle hestene optimalt.

Kilde: Horsedoc.dk

Tre gode tips fra Dyrlæge Heidi Nielsen, Hestens Tandlæge & Kiropraktor

Skævheder kan skyldes tandproblemer

Heste har tænder helt op til øjnene. Og når jeg har heste inde til tandbehandling, starter jeg med at kigge på symmetrien i hestens ansigt. Asymmetrier eller skævheder kan skyldes dårlig tandstilling eller andre tandproblemer.

Hestens kranie er forbundet med resten af hestens krop med store nerver, blodkar, muskler og sener. Det er derfor afgørende, at der ikke allerede er ubalancer her, hvor det hele starter.

Uden mad og drikke duer hesten selvfølgelig ikke

Det er via munden og tænderne, at alle næringsstofferne til hestekroppen skal ind via foderet.

Det skal tygges godt, før alle næringsstofferne kan optages og udnyttes optimalt senere i hestens tarm. Det kræver et godt og balanceret tandsæt, hvilket i sidste ende også vil resultere i en bedre præsterende og mere holdbar hest.

Vær på forkant med jævnlige tjek

Husk på, at når først hesten får svært ved at tygge eller siger fra i træningen, har problemerne været der længe.

Med et velplejet tandsæt optimerer du hele hestens krop og dermed hestens evne til at balancere og koordinere sine bevægelser. Ligesom du sænker stress hos din hest, idet smerte og problemer med balancen er store stressfaktorer for heste.

Hold igen med foderet og gå gerne en tur et par timer efter

Efter tandbehandlingen må hesten ikke spise noget, før den er helt vågen igen, da den kan risikere at få spiserørsforstoppelse og kolik. Når den er helt vågen, anbefaler jeg dig kun at fodre hesten med stråfoder og vente med godbidder samt krybbefoder til dagen efter. Gå gerne en tur med din hest et par timer efter tandbehandlingen, så den får gang i hele sit system igen, som sløves med den medicin, hesten sederes med.

Hestens tandstilling og tændernes sundhed har stor betydning for hestens evne, til at udnytte sit foder og optage de vigtige næringsstoffer fra foderet. Er der tandproblemer, vil hesten derfor heller ikke optage de vigtige proteiner, som er vigtige for musklernes udvikling.

Situationer hvor du som hesteejer skal tage særlige hensyn i forhold til brug af bid og eventuel videre smertedækning

I nogle situationer​ vil smerterne ikke være forsvundet, når jeg er kørt. Det kan være, ​når jeg f​or eksempel​ trækker ulvetænder eller andre tænder ud, eller når der er læsioner/ sår i hestens mund og eller mundvige​. Her vil der være brug for, at du som hesteejer tager særlige hensyn i forhold til bid og eventuel videre smertedækning.​

​Derfor har jeg lavet denne liste, du kan bruge som vejledning: ​

​Ved disse tilfælde, hvor der har været forandringer i mundvigen, kigger vi på biddet og selve monteringen af trensen. Jeg anbefaler pause fra biddet i ​disse perioder afhængigt af årsagen:

  • Overfladisk sår i mundvigen – 14 dage uden bid
  • Dybere sår i mundvigen – 1 mdr uden bid
  • Arvæv i mundvigen – op til ½ år inden arvævet er stærkt nok til at kunne klare bid igen
  • Hypoxi i mundvigen (trykskadet mundvig) – 14 dage

​Ved disse tilfælde vurderer jeg varigheden af en bidfri periode i hver enkelt situation, og i mange tilfælde kræver det smertestillende behandling i en eller flere dage efterfølgende afhængig af problemets omfang:

  • Ekstraktion af en eller flere tænder (fx ulvetænder)
  • Periodontitis (tandkødsbetændelse) fx efter en pakning
  • Huller i tænderne

Om dyrlæge Heidi Nielsen
Uddannet dyrlæge ved Københavns Universitet i januar 2009 og ansat i klinisk praksis fra 2009-2012. Certificeret kiropraktor til dyr af IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) i 2010 og startede egen praksis på fuld tid som Hestens Tandlæge & Kiropraktor i Maj 2012. Heidi er desuden forfatter, foredragsholder og workshopudbyder. Hun har taget videreuddannelse i tandbehandling, fysioterapi, akupunktur, postural rehabilitation, kranio sakral terapi, osteopati samt Equine Touch.

Besøg Heidis hjemmeside her. 

Gendelt artikel fra august 2017

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.