Et smil kan redde din ridetræning

Smil, når du rider! Ja, det lyder måske underligt, men der burde være noget om det. Følelsesmæssig energi kan have stor betydning for, hvordan din ridetur forløber. Vi vil i denne artikel prøve at gå i dybden med, hvorfor det er vigtigt at smile, når du hopper på ryggen af din hest.

Det kan have stor betydning for dig selv og dine omgivelser, at du forstår, hvordan den energi du udsender gennem et smil, påvirker den verden, du er en del af. Det fortæller Linda Tellington-Jones i sin bog Dressage with Mind, Body and Soul. Det gælder altså også, når vi har med heste at gøre.

Læs også: Har du talt med din hest i dag?

Annonce

Et smil eller et kys på kinden giver en bedre ridetur

Linda Tellington-Jones kalder dette for hjerterytme-sammenhæng. Det betyder i sin enkelthed, at positive følelsesmæssige tilstande skaber sammenhæng i menneskelige systemer, og denne sammenhæng kan forbedre din effektivitet, når du adresserer opgaver – store såvel som små.

De fleste af os har oplevet hjerterytme-sammenhæng mange gange. Måske giver du dit barn et kys og et kram, før han eller hun skal i skole. Måske fortæller din partner dig, at han eller hun elsker dig, før du hopper ud i bilen på vej ud til stalden eller på arbejde. Den energi, som disse omsorgsfulde handlinger skaber, fremmer sammenhængen mellem dit og dine medmenneskers hjerter – altså jeres følelser.

Også ifølge Institute of HeartMath – der er en anerkendt global institution inden for forskning i emotionel psykologi, stresshåndtering, fysiologi, hjerneforskning og didaktik – har omsorg og kærlighed betydning for vores effektivitet. Instituttet skriver:

”Vedvarende positive følelser fører til en højeffektiv og regenerativ funktionel tilstand forbundet med øget sammenhæng i hjerterytmemønstre og større harmoni blandt kroppens fysiologiske systemer.”

Din positive følelsesmæssige tilstand – i dette tilfælde resultatet af kærlighed og omsorg – gør kort sagt din tur hos hesten bedre. Du tager dig selv i at nynne, mens du muger ud, nusse lidt ekstra om hesten eller udviser mere tålmodighed over for de svære øvelser under træning. Så husk endelig at kysse din kæreste, hund, kat mor eller roomie på kinden, inden du tager i stalden næste gang, og smil til alle de mennesker du møder på din vej. Det gør dig kun din dag og din ridetur bedre!

Annonce

Du kan tænke dig til en bedre rytter

Endnu bedre er det, at vi mennesker er i stand til at regulere vores egen hjerterytme-sammenhæng ved aktivt at generere positive følelser og intentioner. Du kan med andre ord opnå en tilstand af højere ydeevne ved at tænke gode tanker, smile, kysse og så videre. Læs mere om det i artiklen Sådan bliver du en psykisk stærk rytter, skrevet i samarbejde med mentaltræner Rasmus Bagger.

3 måder at vende negativt til positivt

Hvordan erstatter du negative følelser med positive inden rideturen? Det giver Linda Tellington-Jones tre bud på.

1. Reserver et tidspunkt hver dag til at huske tre ting, som du er særlig taknemmelig for. Det kan både være stort og småt. Gør dem specifikke: Solen skinner. Hesten har ikke rullet sig i mudder. Du fik en god kop kaffe til morgen. Eller noget helt fjerde.

2. Vælg en ny, positiv reaktion på en gammel og negativ forsvarsmekanisme. I stedet for eksempelvis at blive irriteret eller utålmodig over den tunge trafik på vej ud til stalden, kan du vælge at betragte det som et velfortjent afbræk fra dagens gøremål. Brug de ekstra øjeblikke af stilhed til at reflektere over din dag eller over din ridning. Du kan helt sikkert bruge tiden til noget fornuftigt med dine tanker.

Annonce

3. Smil! Det lyder simpelt, og det er det. Og det er effektivt. At ride med et smil på læben gør, at din hjerne udskiller endorfiner og får din krop til at afspænde. Det kan måske i sidste ende give dig et endnu bedre ridt og en dag med lidt mere overskud. Lige så fedt er det, at din smil kan hjælpe andre til at få en god dag og en god ridetur. Så hvad venter du på?

Kilder: Dressage with Mind, Body and Soul / HeartMath.org. Foto: FEI.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce