Ja, det lyder måske underligt, men der burde være noget om det. Følelsesmæssig energi kan have stor betydning for, hvordan din ridetur forløber. Vi vil i denne artikel prøve at gå i dybden med, hvorfor smilet er vigtigt, når du hopper på ryggen af din hest.

At forstå hvordan den mentale og følelsesmæssige energi, du udsender, hænger sammen med, hvordan du omgåes levende dyr, er en vigtig forudsætning. Det fortæller Linda Tellington-Jones i hendes bog Dressage with Mind, Body and Soul.

Hjerterytme-sammenhæng

Hun kalder det for hjerterytme-sammenhæng og det betyder i sin enkelthed, at positive følelsesmæssige tilstande skaber sammenhæng i menneskelige systemer og denne sammenhæng kan forbedre din effektivitet, når du adresserer opgaver, store såvel som små.

De fleste af os har oplevet hjerterytme-sammenhæng ofte. Måske giver du dit barn et kys og kram før han eller hun er på vej i skole, eller måske fortæller din partner dig, at han/hun elsker dig, før du hopper i bilen på vej ud til stalden.

Et kys på kinden giver en bedre ridetur

Din positive følelsesmæssige tilstand – i dette tilfælde resultatet af kærlighed og omsorg- gør, at det bare bliver en bedre tur hos hesten. Du tager dig selv i at nynne, mens du muger ud, nusse lidt ekstra om hesten eller udvise mere tålmodighed overfor de svære øvelser.

Forskningen bekræfter

Ifølge Institute of HeartMath (en anerkendt global institution inden for forskning i emotionel psykologi, stresshåndtering, fysiologi, hjerneforskning og didaktik) har omsorg og kærlighed betydning for vores effektivitet:

”Vedvarende positive følelser fører til en højeffektiv og regenerativ funktionel tilstand forbundet med øget sammenhæng i hjerterytmemønstre og større harmoni blandt kroppens fysologiske systemer.”

Du kan tænke dig til en bedre rytter

Med andre ord, når du rider din hest med positive følelser, vil det føles bedre, mere sammenhængende og mere positivt, end hvis du eksempelvis var ængstelig eller vred.

Og endnu bedre er det, at forskning også har vist, at mennesker kan regulere deres egen hjerterytme-sammenhæng ved aktivt at generere positive følelser og intentioner. Du kan med andre ord opnå en tilstand af højere ydeevne ved at “tænke gode tanker”.

3 måder at vende det negative til noget positivt

Så hvordan erstatter du negative følelsesmæssige mønstre med positive inden rideturen? Jo Linda Tellington-Jones giver her tre bud:

  1. Reserver et tidspunkt hver dag til at huske tre ting, som du er særlig taknemmelig for – store såvel som små. Og gør dem specifikke: Solen skinner, hesten har ikke rullet sig i mudder, du fik en god kop kaffe til morgen eller andet.
  2. Vælg en ny, positiv reaktion på en gammelt og negativ forsvarsmekanisme. I stedet for at blive utålmodig på grund af trafikken til stalden, skal du i stedet betragte det som et velfortjent afbræk fra dagens gøremål og bruge de ekstra øjeblikke af stilhed til at reflektere over din dag eller over din ridning.
  3. SMIL! Ja, det lyder simpelt, men er pokkers effektivt! At ride med et smil på læben gør, at din hjerne udskiller endorfiner og får din krop til at afspænde. Så hvad venter du på?
Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.