Hånden op hvis du (også) har prøvet alverdens ting for at få hesten til at makke ret uden at det lykkedes? Vi gør alt for vores dyrebare hest. Møder troligt op i stalden hver dag og vi passer og plejer den efter kunstens regler. Alligevel kvitterer din hest med at lægge ørene surt tilbage, hver gang den ser dig…

Hvor går dine grænser?

Eller også står du i stald med nogle, der slet ikke sætter grænser for deres hest? På vej ind fra fold trækker den afsted med sin ejer og ender med at stikke af. Den dansker rundt om opstigningsskamlen eller bukker sin ejer af i rask galop i skoven.

Det der med opdragelse er en subjektiv ting. Der findes ikke to hesteejere, der opdrager deres heste ens. Hvor nogle er meget konsekvente er andre bløde og eftergivende. Alligevel har vi forsøgt at samle et par gode råd, så du ved, hvad du ikke skal gøre for at opdrage på din hest.

Din hest er (også) et produkt af dig

Selvom heste er født med en række naturlige instinkter, der påvirker deres adfærd. Men det betyder ikke, at de er fuldstændigt upåvirkelige af dig og din opdragelse. De fornemmer dit kropssprog, stemmeleje, humør og adfærd og tilpasser sig herefter. Du kan ikke undsige dig dit ansvar for din hests adfærd, hvis du eksempelvis er optaget af andre ting eller er mentalt fraværende.

Læs også: Derfor skal du smile, når du rider

Din hest har brug for en leder

Hvis din hest løber om hjørner med dig, kan det skyldes, at den ikke ser dig som en leder. Det betyder ikke, at den bevidst er fræk, når den skraber på staldgangen, stikker af eller bider. Det betyder i stedet, at den er i fuld gang med at opdrage på sin tobenede ven. Det er vores ansvar at tage ansvar – ellers gør hesten det.

Vi er langt fra perfekte hele tiden

Nogle gange kommer vi hestemennesker til at gøre noget dumt. Det er nok de færreste, der kan se bort fra, at de på et eller andet tidspunkt, er kommet til at råbe eller puffe til hesten. Det er vigtigt at huske, at vi langt fra er perfekte i vores opdragelse. Derimod skal vi altid være bevidste om vores egen mentale tilstand, når vi har med dyr at gøre. Er du kort for lunten efter en hård dag på arbejde? Er du plaget af nogle personlige problemer? Så gem rideturen til en dag, hvor du har mere overskud.

Vær forbilledet for din hest

Man kan ikke fortælle sin hest, hvordan den skal være hest, men man kan vise den, hvordan man er menneske. Hvordan du selv kommunikerer til dine omgivelser påvirker selvsamme omgivelser. Det nytter altså ikke noget at råbe “SÅ SLAPPER DU AF!”, hvis din hest er stresset op over en ko på marken eller råbe “NU SKAL DU KRAFTEDME TALE ORDENTLIGT”, til dine larmende børn. Man kan nemt komme til det, når man er presset, men din intention har paradoksalt nok præcis den modsatte effekt på din hest.

Så hvad er din strategi, næste gang din hest er ‘fræk’?

Læs også: Sådan får du en nysgerrig hest

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.