Hvordan opdrager man bedst sin hest?

Vi gør alt for vores dyrebare heste. Vi møder troligt op i stalden hver dag og passer og plejer dem efter kunstens skrappeste regler. Vi nusser og kysser dem og tømmer tilmed pengepungen hver eneste måned for at de kan have det godt. Og alligevel ender vi indimellem med at stå og tænke: Gør vi det godt nok?

Læs også: Træner af ungheste: En tilridning må aldrig blive et overgreb

Når den danser rundt om opstigningsskamlen, når den slæber dig efter sig i den anden ende af træktorvet, eller når den lægger en pære i krybben, som du lige har rengjort … Ja, så er det, du studser over, hvad det egentlig er, du gør forkert. For du synes jo, at du gør så meget.

Annonce

En subjektiv størrelse

Opdragelse er en subjektiv størrelse, og der findes ikke to hesteejere, hvis opdragelse er ens. Alligevel har vi forsøgt at samle et par gode råd, så du ved, hvad du ikke skal gøre for at opdrage på din hest. Vi undersøger, om din hesteopdragelse er helt gal – eller måske lidt genial.

Vi håber ikke, du har en hest der ligesom denne har fundet ud af, at den kan springe… Foto: Shutterstock.

Din hest er (også) et produkt af dig

Selvom heste er født med en række naturlige instinkter, der påvirker deres adfærd. Men det betyder ikke, at de er fuldstændigt upåvirkelige af dig og din opdragelse. De fornemmer dit kropssprog, stemmeleje, humør og adfærd og tilpasser sig herefter. Du kan ikke undsige dig dit ansvar for din hests adfærd, hvis du eksempelvis er optaget af andre ting eller er mentalt fraværende.

Din hest har brug for en leder

Hvis din hest løber om hjørner med dig, kan det skyldes, at den ikke ser dig som en leder. Det betyder ikke, at den bevidst er fræk, når den skraber på staldgangen, stikker af eller bider. Det betyder i stedet, at den er i fuld gang med at opdrage på sin tobenede ven. Det er vores ansvar at tage ansvar – ellers gør hesten det.

Annonce

Vi er langt fra perfekte hele tiden

Nogle gange kommer vi hestemennesker til at gøre noget dumt. Det er nok de færreste, der kan se bort fra, at de på et eller andet tidspunkt, er kommet til at råbe eller puffe til hesten. Det er vigtigt at huske, at vi langt fra er perfekte i vores opdragelse. Derimod skal vi altid være bevidste om vores egen mentale tilstand, når vi har med dyr at gøre. Er du kort for lunten efter en hård dag på arbejde? Er du plaget af nogle personlige problemer? Så gem rideturen til en dag, hvor du har mere overskud.

Læs også: Bliver du let forelsket? Hvad vælger du ud fra, når du skal købe ny hest?

Vær forbilledet for din hest

Man kan ikke fortælle sin hest, hvordan den skal være hest, men man kan vise den, hvordan man er menneske. Hvordan du selv kommunikerer til dine omgivelser påvirker selvsamme omgivelser. Det nytter altså ikke noget at råbe “SÅ SLAPPER DU AF!”, hvis din hest er stresset op over en ko på marken eller råbe “NU SKAL DU KRAFTEDME TALE ORDENTLIGT”, til dine larmende børn. Man kan nemt komme til det, når man er presset, men din intention har paradoksalt nok præcis den modsatte effekt på din hest.

Det var bare fire tankevækkere her fra redaktionen. Det vigtigste er, at vi husker at vi har med dyr at gøre, som af gode grunde ikke kan opdrages ligesom mennesker. Hvad er din strategi til at opnå en sød og velopdragen hest?
En glad hest er resultatet af en god og kærlig opdragelse. Foto: Arkiv.

Læs også: Sådan får du en nysgerrig hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce