Måske du ligesom os altid har fået at vide, at vallakker og hopper har bedst af at gå hver for sig. Årsagen skulle være, at en blandet kønssammensætning øger risikoen for foldskader på grund af hestenes agressive adfærd rettet mod det modsatte køn. Men passer det egentlig? Vi har kigget lidt på studier af hestes foldadfærd.

Myten om kønnene

Går din hest kun sammen med andre af samme køn? Så er den langt fra den eneste. De fleste hestemennesker er på et eller andet tidspunkt stødt på myten om at vallakker, hingste og hopper har bedst af at gå med andre af samme køn. Selvfølgelig kan hopper og hingste ikke lukkes sammen af den simple årsag, at der kommer føl ud af det. Men gælder det samme for hopper og vallakker?

Vi har kigget på forskningsstudier af kønssammensætningen i foldgrupper. Bl.a. er vi faldet over en dansk-norsk undersøgelse, der godt nok er fra 2009, men alligevel påpeger noget relevant.

Det dansk/norske studie

Formålet med studiet var at teste effekterne af kønssammensætninger af heste i forhold til skader, sociale interaktioner og afstand. I alt 66 heste fra Norge og Danmark brugt til forsøget og disse blev opdelt i seks grupper – en hoppe-gruppe, en vallak-gruppe og en blandet gruppe, hvor de fleste grupper består af tre eller fire dyr.

Efter 4–6 ugers akklimatisering registrerede forskerne hestenes sociale interaktioner ved hjælp af kontinuerlig observation 1 time om morgenen og 1 time om eftermiddagen i tre på hinanden følgende dage.

Hestene blev inspiceret grundigt for skader før gruppering, dag 1 efter grupperingen og dagligt i 4–6 uger under grupperingen. Der blev ikke fundet signifikante forskelle på hestens skrammer de tre flokke imellem.

Læs også: Så mange kilometer går din hest på folden

Det Skandinaviske studie

Et nyere studie fra 2016 brugte 61 grupper af heste fra Sverige, Findland og Danmark til at undersøge køn og agression. Interessant nok, fandt forskerne, at hestenes aggressionsniveauer ikke handlede om kønsfordelingen, men i langt højere grad var bestemt af racen og hvor meget udskiftning, der var på folden.

Varmblodsheste er de mest agressive

Især varmblodsheste viste mere agressiv adfærd, når nye skulle lukkes ind i gruppen end eksempelvis islændere. Den islandske hest var faktisk den race, der kom allerbedst ud af det med hinanden på tværs af kønnene.

Så måske vi i virkeligheden burde være mere optagede af racerne end af kønnene?

Artiklen er inspireret af Dyrepsykolog Nanna Mia Hansens indlæg på Facebook.

Læs også: Nyt studie: Her er forskellen på hoppe- og vallakadfærd

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.