Ponyer kan i dén grad have personlighed. I takt med at stævnesæsonen så småt er skudt i gang igen, ser vi flere og flere ponyer med helt specifikke karaktertræk, som vi tror du kender! Vi har derfor sat os for at samle de mest almindelige typer ponyer, man møder rundt omkring på stævnepladserne.. Men har vi glemt nogle?

Den gamle og garvede pony er mindst 15 år og er ikke nem at løbe om hjørne med. Til gengæld er den sikkerheden selv, når rosetten skal hives hjem.

Den gamle og garvede

Du kender helt sikkert den gamle garvede pony. Det er den type pony, som er ‘gået i arv’ fra den ene ponyrytter til den næste, indtil han/hun falder for aldersgrænsen. Den gamle pony kan sit kram og er sikkerheden selv. Det er typen, der mellem klasser elsker at stå og tage sig en morfar, og som generelt tager alt med ophøjet ro. Til gengæld er den så klog, at den ikke finder sig i hvad som helst. Så pas på med at snyde den for mad eller give den udstyr med for mange similisten på – Det bliver nemlig et nej tak derfra!

rytterlicens
Glansbilledeponyen er som regel hvid og bærer masser af similisten.

Glansbilledet

De fleste har set de små yndige (oftest hvide) ponyer på stævnepladserne. Udstyret er altid matchende og beklædt med masser af bling-bling og similisten. En rigtig dressurpony. Som regel er det en hoppe, så den hviner gerne og lægger ører at andre, hvis de kommer for tæt på. Kort og godt; en rigtig prinsessehest med prinsessenykker.

Fræseren kendes bedst på, at den altid har travlt med at komme afsted. Foto: Christine Røntved Fisker.

Fræseren

Spænd sikkerhedsselen – for denne pony har travlt! Fræseren er nemlig kendt for at være den type pony, der altid tager mindst otte galoptrin, hvor der kun skal være seks mellem springene. Parader og øvelser i skridt er no-go, hvorimod fri trav og galop er favoritten. Hvor et normalt dressurprogram tager seks minutter, vil en fræser gennemføre det på tre – alt andet er jo spild af tid. Og så kan fræseren nogle gange være svær at holde inde på banen, fordi den har så travlt!

Nej tak, niksen biksen, nope og glem det! Æslet er stædig og kræver en del overtalelse at få rundt på banen.

Æslet

Nej tak! Når æslet har besluttet sig for, at den ikke vil, er det næsten umuligt at få den til det. Tit og ofte er den en sløv padde, men til gengæld er den sikker og rolig at være omkring. Et æsel er en fremragende begynderpony, da man kan lære utrolig meget af at ride den. Dog skal man huske, at rider man et æsel, er der stor risiko for, at den kan finde på at stoppe op midt i dressurprogrammet og spise af blomsterkrukkerne på barrieren, æslet er nemlig også notorisk kendt for at være madglad!

Emilstabil er den type pony, som altid gør sit bedste. Til gengæld er den ikke ligefremmen klassens smukkeste og mest yndefulde pony.

Emilstabil

Her har vi ponyen, der er sikkerheden selv. Den stopper aldrig foran springet eller ser spøgelser på banen. De er lette og ukomplicerede at ride og er aldrig ulydige. Til gengæld er det ikke verdens smukkeste type ponyer, men hvad gør det, når de altid gør deres bedste?

Læs også: 5 hestepersonligheder – hvem er din hest?

Gendelt artikel fra september 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.