Skab dine egne stævneritualer

Mange konkurrenceryttere har et form for ritual. Man kan kalde det for nogle ‘SKAL-ting’, som man altid har brug for at gøre før stævnet starter. Nogle bliver måske overtroiske og tror, at hvis de IKKE gør de ting, så kommer stævnet til at gå dårligt, mens andre bruger ritualerne til at komme i fokus, så de er klar til deres kommende udfordring. Den nervøse stævnerytter kan også bruge ritualerne til at dulme nerverne.

Det kan være alt fra at have de samme underbukser på til hvert stævne, at gøre bestemte ting i en bestemt rækkefølge, se en bestemt film eller noget inden. I hvert fald kan stævneritualer være en god ting at have, og vi vil give dig nogle tips til at skabe dine egne stævneritualer.

Annonce

Dit stævneritual skal være helt dit eget, men det kræver noget forberedelse og øvelse. Efterhånden vil dit ritual blive en vane, og du vil slet ikke tænke over de ting du gør inden den store dag oprinder. Ligesom dine aftenrutiner eller morgenrutiner – du tænker helt sikkert ikke over at du skal huske at gå i bad, børste tænder, vaske hænder osv. Det sker bare! Det er også målet for dit stævneritual. Det skal være så indøvet og naturligt som muligt, og resultatet af det bør give indre ro i stedet for nervøsitet.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på din rideprofil – og nå dine mål

1. Skriv ned hvad du gør nu – og hvad du vil gøre i stedet for 

Til at starte med skal du bruge et stykke papir og noget at skrive med. Du skal nemlig skrive ned hvad du gør nu for at gør dig klar til at ride – både hjemme og til stævne. Den her del er vigtig for den mentale del af øvelsen selvom den kan være lidt svær for nogen. Det er ikke for at se negativt på hvad du gør nu, men bare for at blive klar over dine nuværende vaner. Når det er skrevet ned kan du overveje hvad der funker godt og hvad der funker knap så godt. For at definere forskellen på de to ting, skal du tænke over de følelser du har, når du gør dem. De ting du gør før træning og stævne skal have en positiv indvirkning på dine tanker, følelser og energi. De ting på din liste som du føler IKKE giver dig positiv energi streger du ud.

Annonce

2. Research!

Det er lidt som en opgave. En opgave der får dig til at have det bedst muligt. Men for at din opgave kan blive god bliver du også nødt til at have noget baggrundsviden. For at skabe en ny rutine skal du finde ud af hvad der passer dig. Du kan starte med at kigge på dit papir og se om du kan bruge nogle af dine gamle vaner. Du kan også se andre konkurrenceryttere og se hvad de gør før et stævne og få inspiration derfra. Afprøv de forskellige metoder og se hvad du finder dig bedst til rette i.

“Når jeg skal til stævne har jeg ALTID mine lyseblå underbukser på, som jeg havde på første gang min hest og jeg red til sejr. Derudover hører jeg “I gotta feeling” med The Black Eyed Peas for at komme i den rigtige stemning. Den giver mig en følelse af energi og at jeg kan klare hele verden og dens udfordringer.”
– ponydressurrytter, LA-niveau

Annonce

I min stævnejakke har jeg et lille lamineret stykke papir som der står afstande på. Det ligger altid i min lomme, og selvom jeg kan det udenad kigger jeg på det alligevel. På vej til stævnepladsen holder vi altid ind på en tank og får en sodavand. At vi har de her små ritualer giver mig en form for ro inden jeg skal ind og præstere,”
– 
Springrytter Astrid Kærlund, M-niveau.

3. Øv dig!

Sidste trin er øvelse. Din rutine skal øves så mange gange at den til sidst sidder på rygraden og du overhoved ikke tænker over den. Det vil tage en måned eller to før din rutine er så indøvet.
Når du kan den vil du mærke at du føler dig mere fokuseret på din ridning. Det vil blive lettere at gøre dig klar fordi du har et system. Når du bliver nervøs eller spændt kan du navigere dit fokus hen på de følelser du HAR LYST til at føle. Forbliv fokuseret og vær god ved dig selv, så skal alt nok gå.

Annonce

LÆS OGSÅ: MandagsBoost: Faste rutiner

Denne artikel blev oprindelig bragt i maj 2018 og er senere blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce