Sommerens markante varmetemperaturer har stor betydning for vores heste. Ligesom de fleste andre hestemennesker, gør du sikkert også alt, hvad du kan for at køle hesten ned med et bad efter rideturen.

Selvom de fleste mennesker synes at være enige om, at vand er nøglen til at reducere temperaturen, tror mange stadigvæk, at vandet skal skrabes af efter badet. Mange tror nemlig, at vandet gør hesten varm igen, fordi det får en ‘kogende’ effekt på hesten, hvis ikke det fjernes. Forskere i hestes termoregulering har netop vist, at det ikke er tilfældet.

Et studie af vilde heste

Forskerne har studeret vilde heste, der på varme dage bruger meget tid på at køle sig ned i vandløb og floder. Og konklusionen bag forskningsprojektet er klar: Det er helt fint for en våd hest at være ude i direkte sollys, og at den ikke vil blive varmere eller endda begynde at koge af det, ligesom vi heller ikke gør det, når vi kommer op af en swimmingpool på en varm dag.

Læs også: Gør din hest klar til sommeren: varmestress

Hvorfor vand virker afkølende

I bund og grund handler nedkøling om varmeoverførsel. Når der er to “enheder” i direkte kontakt, i dette tilfælde hesten og vandet, vil varmen passere fra det varmere legeme over til det kolde, indtil de har samme temperatur.

Så koldt vand, der er sprøjtes på en hest, bliver varmere – hvilket kan forklare, hvorfor folk tror, at det varmer hesten op. Men i virkeligheden sker der det, at hesten mister varmen til vandet. Varmen bevæger sig fra hesten og over til vandet, fordi der er en temperaturforskel, og jo større forskellen er, jo hurtigere bevæger varmen sig. Så hvis hestens temperatur er 40 ° C, går nedkølingen hurtigere, jo koldere vandet er. Og selv med et lag pels imellem vand og varme, vil overførslen finde sted.

Når du skraber det overskydende vand af med en svedskraber, er det ikke nødvendigvis skadeligt, men det kan sænke – og i værste tilfælde – bremse nedkølingsprocessen.

Læs også: 5 ting du kan lave med din hest i sommervarmen

Gendelt artikel fra juli 2019.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.