Travøgninger… Du kender sikkert godt øvelsen. Den optræder allerede i dressuren på LB-niveau. Evnen til at kunne forlænge din hests skridtlængde er en god egenskab at kunne, også selvom du ikke har planer om at hoppe i de hvide ridebukser for at nuppe en tur med hesten i sandkassen.

Inden, du begynder at arbejde med øgninger i galop, er det en god idé at lægge ud med travøgninger. Uanset, om du eller hesten er grønne i øvelsen, om I kun lige er startet med at træne dem, eller om du gerne vil forbedre dem, så er der her lidt tips…

1Prøv udenfor

Når du skal lære din hest øgninger, kan det være en fordel at gøre det et sted, hvor der er masser af plads. Ved at træne på en fold eller et andet stort, udendørsareal, hvor du kan trave, så er du sikret, at din hest har plads nok til at kunne forstå, hvad du vil have den til. Hvis du har mulighed for at øve dig på et areal der er langt, har du derfor muligheden for at forsætte med at øge, uden at du hele tiden skal tænke på at sænke farten i hjørnerne.

2Stop når din hest taber balancen

Hvis din hest aldrig har prøvet at lave en øgning før, vil du måske føle, at den blot løber hurtigere, uden at øge skridtlængden. Vær opmærksom på om din hest begynder at haste fremad på forparten, om øgningen bliver ujævn eller om din hest gerne vil gå i galop. Oplever du dette, har din hest højest sandsynligt mistet balancen – og så bør du stoppe. Du kan for eksempel ride ind på en lille volte og derefter ligeudrette hesten for at prøve en ny travøgning. På den måde undgår du, at din hest løber sur i at træne travøgninger.

LÆS OGSÅ: Dujardin: Sådan forvandles traven fra forfærdelig til fantastisk

3Sigt efter større skridt, ikke hurtigere

I starten kan det være svært at kende forskel på, om hesten forlænger sine skridt eller bare går hurtigere. For at sætte det lidt i perspektiv, og så du får en bedre forståelse, kan det hjælpe, hvis du tænker på at gå op af en trappe. Hvis du går op ad trappen, et trin ad gangen, så er det arbejdstrav. Hvis du derimod går to trin ad gangen, vil det svare til en travøgning. Her er dine trin større og vil sjældent være hurtige. Tænk derfor på at forlænge din hests skridt i stedet for “bare” at ride frem i en hurtigere trav.

4Forkort skridtene på forhånd

Før du beder din hest om at øge skridtlængden, er det vigtigt at du sikrer din hests aktivitet i bagparten. Hvis du eksempelvis gerne vil lave en øgning hen ad langsiden eller skråt igennem, kan du sænke tempoet i hjørnet inden du rider frem i en øgning. Tænk på, at du skal holde energien lidt igen inden hesten skal frigøres ud i en øgning.

5Bomtræning

At trave over bomme kan være med til at forbedre din hests afskub og øge rummeligheden i sine skridt. Travbomme kan også være med til at hjælpe både dig og hesten med at regulere jeres rytme. For at øve dette på den bedste måde, kan det være en fordel at have en hjælper med på ridebanen. Start med at ligge bommene i en komfortabel afstand for din hest og rid friskt henover dem et par gange. Gør gradvist afstanden mellem bommene længere, indtil du kan mærke, at din hests skridt bliver længere. Øv gerne dette ofte indtil både du og din hest har fundet styrken over bommene. Når du kan mærke, at I får indarbejde en rytme og hestens øgede skridtlængde bliver stabil, så kan I så småt begynde at øve det uden bommene.

LÆS OGSÅ: Lange liner: 10 tips og 3 øvelser

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2018