Malgré Tout var navnet på Christian 10.s hvide hest

Malgré Tout er navnet på Kong Christian 10.s hvide hest. Som du måske ved, så betyder Malgré Tout også “trods alt” eller “på trods af alt” på fransk. Det kan du læse meget mere om i artiklen Malgré Tout – at have hest på trods af alt. Her kan du imidlertid læse lidt om kongen og hans hvide vallak, som vi, hestemediet Malgré Tout, er opkaldt efter.

Annonce

Ekvipagen der trodsede grænsen

Sagen er den, at Kong Christian 10 og hans hest Malgré Tout virkelig trodsede noget. Sammen red de over den gamle grænse til Tyskland i forbindelse med Genforeningen den 10. juli i 1920. Det er 102 år siden i år. På den måde markerede de, at Sønderjylland ikke længere var tysk, som det ellers havde været siden krigen i år 1864.

De trodsede også rygterne om, at Malgré Tout ikke var en hvid hest. Den blev rigtignok kalket hvid for at blive endnu mere ren at se på, men den var nu engang klassificeret som en hvid hest. De trodsede myten om, at den var albino. Og så trodsede de folkemængden dagen efter Genforeningen, som gjorde, at opsidningen ikke gik helt som planlagt.

Et vidne fra dengang forklarer:
“Da Kongen ville bestige Hesten, blev den urolig. To Gange forsøgte Kongen at stige op, men forgæves. Tredje Gang lykkedes det, men i et Bukkespring kastede den Kongen af, sprang over ham og fik sparket ham med Baghoven paa den indvendige Side af venstre Laar. Trods Uheldet steg Kongen resolut op og red paa den frem mod Byen.”

Er det ikke lige netop sådan, det er at have hest? Med lykken følger indimellem også et par små ulykker, men det er kun med til at gøre båndet endnu stærkere.

Annonce

Malgré Tout var en helt særlig hest

Malgré Tout var virkelig en ener for kongen. Helt på samme måde, som din hest er det for dig, og din staldmakkers hest er det for hende eller ham.

Hesten Malgré Tout blev født i Frankrig og købt af et dansk grevepar, der gav den navnet. Kong Christian fik overleveret den, fordi en kvinde engang havde spået, at han ville ride ind i Sønderjylland på en hvid hest, når landsdelen igen skulle blive dansk. Så da Genforeningen stod for døren, tilbød greveparret, at kongen kunne låne Malgré Tout.

Et par år efter det historiske ridt over grænsen, endte Malgré Touts dage. Om det var forårsaget af et skud eller sygdom er usikkert, men i hvert fald fik den et dårligt ben og måtte aflives. Nogle mente, at den legendariske hest burde udstoppes. Efter lang tids diskussion endte det dog med, at man forsølvede hovene, indgraverede dens navn i den og sendte den ene til Christian 10. Resten af hesten blev begravet ved Visborggaard ved Hadsund, hvor den havde boet hos greveparret. Lige netop dér står der i dag en sten til ære for den, hvorpå der står:

Den hvide hest
Jeg kongen bar over grænsen hen,
da Sønderjylland blev dansk igen.
10. juli 1920

En historie om forholdet mellem hest og rytter

Historien om Christian 10. og Malgré Tout er ikke bare en historie om en konge og hans hest. For de fleste hestejere må fortællingen være fuldt ud genkendelig, og derfor er det i lige så høj grad en historie om forholdet mellem hest og rytter i al almindelighed. Vi er i hvert fald sikre på, at din hest også har båret dig igennem store øjeblikke – skønne såvel som svære. Sådan er det ganske enkelt at være hesteejer; man er der for hinanden, man tager det sure med det søde, og en dag må man sige farvel. Men så har man også haft et helt unikt venskab – på trods af alt.

Herunder kan du se en video af Christian 10. på sin hvide hest, Malgré Tout.

Kilder

Danmarkshistorien: MYTE: Var Christian 10.s hest ved Genforeningen kalket hvid?
Jyllands-Posten: Et lille skridt for en hest, men et kæmpe skridt for Danmark
Kongernes Samling: Hestehov med sølvsko
Københavns Universitet: Malgré Tout – historien om hesten og hoven

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce