Naturen set fra hesteryg er noget ganske særligt. Det kan de færreste natur- og hesteelskere vist benægte. Nogle ryttere dyrker ligefrem ridningen i det fri på daglig basis, mens andre bruger det som supplement til en anden form for ridetræning for blandt andet at styrke hestens muskler. Også mange topryttere har – heldigvis – fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at lade hesten bevæge sig uden for ridebanens fire hjørner. 

Spørgsmålet er bare, hvordan det kan være lige så givende for eksempelvis en dressurhest at ride en tur i skoven eller på stranden som at træne sine øvelser hjemme på ridebanen. Og hvordan kan en springhest blive bedre til at komme over store forhindringer, blot ved at gå lidt frem og tilbage i naturen i ny og næ? Det kræver en helt naturlig forklaring –i bogstaveligste forstand.  

Hvis du skal ud i det danske land med din hest, så er det selvfølgelig vigtigt, at du kender reglerne for ridning i naturen. Det er nemlig langt fra alle steder på alle tider af året, man må begå sig til hest.

1. Færre skader 

Som nævnt er heste er skabt til at opholde sig i naturen. De er skabt til at gå i et varierende typer af terræn, til at klare vind og vejr og ikke mindst til at sanse og opleve nyt hver eneste dag. Fordi størstedelen af verdens heste i dag ikke længere er vilde, men bruges som sports- og hobbydyr, så udsættes de naturligt nok ikke for de samme forhold, som de gjorde engang. 

Det betyder, at selvom en hest trænes dagligt på for eksempel en ride- eller ovalbane og er i god form, så bliver dele af dens krop aldrig stærkere. Det er med andre ord de samme muskler hesten bruger, når den dag efter dag bliver trænet på det samme underlag, og derfor er der også muskelgrupper, som ‘svigtes’. Det kan hurtigt medføre skader, hvis hesten får lavet en forkert bevægelse på folden eller pludseligt skal bevæge sig rundt i sne eller mudder, som sjældent kan undgås i danske klima. 

En hest kan altså have nok så stærk en overlinje eller nok så solide muskler på dele af kroppen, men der vil stadig være dele, som er mere skrøbelige – og det er ofte dér skaderne viser sig. At ride sin hest en tur ud i terrænet er med til at styrke de muskelgrupper, sener og knogler, som ikke aktiveres tilstrækkeligt under den normale træning. 

En tur på stranden er ikke lige så udfordrende for hesten som en tur på de små ujævne skovstier. Men det er godt for både hest og rytters psyke, og så kan man få rigtig meget givende træning ud af at ride ud i vandet fremfor blot at blive inde på bredden. Foto: Shutterstock.

2. En aflastende fridag 

Derudover er det også sundt for hesten at variere den måde, hvorpå den bevæger sig. Som springrytter kan man vælge at sætte springene lidt ned og som dressurrytter kan man huske på ikke altid at lave de samme øvelser – men det er ikke nok. Hesten vil stadigvæk bruge de muskler, den er vant til og slide på de dele af kroppen, som den plejer. Det kan i sidste ende medføre skader på grund af overanstrengelse. 

Det betyder dog ikke, at man bør give sin hest helt fri for at aflaste den. Tværtimod. Lige såvel som de fleste heste har bedst af at kunne bevæge sig frit rundt på en fold, når de ikke rides, så kan en ‘fridag’ også bestå af en tur i terrænet. Det handler blot om at lave noget helt andet end det, hesten plejer. Så kan de muskler, led og knogler, der normalt bliver belastet, skånes for en stund. Når det handler om at undgå skader, er der altså hele to fordele ved jævnligt at tage sin hest med ud i naturen: Det styrker de dele af hestens krop, som er svagest, og det aflaster dem, som er stærkest – og som gerne skulle blive ved med at være det. 

Drømmer du om at se nye steder på ryggen af din hest? Så har vi faktisk lavet en miniguide med tre forskellige og helt fantastiske steder, du kan tage din hest med på ferie – alle sammen herhjemme i dejlige Danmark.

3. Koordination, smidighed og balance 

Fordi naturen er fyldt med små fysiske udfordringer er en tur i det fri også med til at forbedre hestens koordinationsevne. Pludselig skal den holde øjnene og ører åbne og bemærke hvor den træder. Samtidigt skal den også være opmærksom på sin rytter. Det er ikke så lidt krævende endda. 

Du skal altså ikke være bange for at ride, hvor der ligger grene og blade, eller hvor der måske står et par afskårne træstubbe – så længde du gør det med fornuften i behold. At skridte eller trave langsomt i et kuperet terræn er i dén grad både fysisk og mentalt udfordrende for din hest, og det kan virkelig styrke dens evne til at bedømme afstande og koordinere sine bevægelser. For hvordan skal den nu træde for at undgå det hul? Og hvor højt skal den løfte sine ben for at komme over den træstub? Så længde du tillader hesten at passere naturens små forhindringer i sit eget tempo og giver den godt med plads på tøjlen, så skal det nok gå fint. Det kan tilmed forbedre dens balance og smidighed. Som rytter skal man ikke være bange for at stole på sin hest og lade den prøve selv – for det er det, som styrker den. 

En træstrub, et væltet træ eller måske bare en stejl bakke er nogle af de bedste udfordringer, man kan stille sin hest i naturen. Foto: Shutterstock.

4. Fornyet motivation 

Sidst, men så absolut ikke mindst, er ridning i naturen med til at give din hest en stor og meget nyttig motivationsindsprøjtning. Forestil dig, hvordan det er at være hjemme på din egen matrikel i flere dage og så endelig kunne komme ud og se lidt mere af verden. Forestil dig, hvordan det er, når nogen fortæller dig, at du virkelig har arbejdet hårdt og gjort det godt de sidste par dage, så nu skal du få lov til at komme ud og have det sjovt. At se noget andet. At føle noget nyt. Det er præcis, hvad hesten oplever. 

Naturen gør derfor ikke bare noget fysisk godt ved din hest. Mentalt giver du den også en kæmpe gave. De fleste ryttere vil med det samme kunne mærke, hvordan hesten trækker lidt mere på tøjlen og øger sit tempo – for ikke at tale om ørerne, der som regel ikke peger andet end fremad hele vejen. Det er fantastisk at kunne mærke, hvordan ens bedste ven får fornyet energi. Alene den følelse kan også øge rytterens motivation. Dog er det også det faktum, at man tillader sig selv at gøre noget andet, som virkelig kan påvirke sindet positivt. For det at ride en tur er ikke at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er ikke “bare en tur”, men en helt naturlig og nødvendig del af jeres træning, som de færreste kan undvære. At ride ud i naturen kan give jer en fornyet træningslyst og en følelse af, at I har givet plads til at gøre noget andet, som også er sjovt. 

Sådan får du noget ud af at ride i naturen

Et jævnligt eventyr ud i terrænet kan på én gang styrke og skåne en ekvipage både fysisk og mentalt. Hvis du er skeptisk, så er der kun én ting at gøre: Prøv det af. Ud i naturen med dig!

Husk dette

  • Rid ud i naturen minimum en gang om ugen for at give det en effekt – og rid gerne langt. 
  • Udnyt naturens forskellige underlag. Rid lidt på asfalt, lidt i blød jord, lidt i vand, alt efter hvad du har mulighed for. 
  • Pas på med at ride for længe ad gangen på et krævende underlag som for eksempel i dybt sand eller mudder – men undgå det heller ikke, for det er med til at styrke din hest. 
  • Udnyt terrænet. Rid op og ned ad bakker – også de helt stejle. Gå eller spring over grene og træstammer og rid igennem vandpytter og små vandløb. 
  • Træn et par af de øvelser, som kræver ekstra bevågenhed hos hesten – for eksempel parader, overgange og temposkift. Hesten lærer at lytte trods det, at der sker noget omkring den. 
Har du nogensinde hørt om Airbnb for heste – Horsebnb? Her kan du booke en hest med det hele og på den både slippe for alt besværet mht. at tage din egen hest med på ferie.
Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.