6 råd: Giv din hest en god tur på farten

Annoncørbetalt artikel

Vi ved alle, hvor stressende det kan være at skulle på langfart med hesten. Får den nu nok at drikke? Vil den spise? Og har den i øvrigt lyst til at gå op i traileren? Det er alt sammen bekymringer, som kan opstå udover alt det andet, som man skal have styr på omkring pakning og pleje af hesten før, under og efter et stævne eller andre aktiviteter i sommerlandet. Her får I derfor en række gode råd til, hvordan din hest opnår den allerbedste oplevelse, mens I er på farten.

Når vi forventer af vores heste, at de skal gå op i en trailer, så er det mindste, vi skylder dem, at de får en god tur

1. Tag afsted i god tid

Det er altid, når man har allermest travlt, at hesten selvfølgelig ikke vil læsses. Det er der nok en grund til, for en masse stress og jag giver ikke umiddelbart den bedste stemning for hesten til at gå op i en trailer.

En undersøgelse fra 2012 viser faktisk, at hestes stressniveau forøges betragteligt under transport. Derfor er det vores opgave som hesteejere at sikre en så god oplevelse som overhovedet muligt. Sørg derfor for, at du har masser af tid, når du skal afsted. Nus og hyg med din hest suppleret med lidt snacks. Hvis hesten er meget nervøs for at køre, kan det være en ide at give den et beroligende tilskud inden turen, så du sikrer, at den får en god oplevelse. Når vi forventer af vores heste, at de skal gå op i en trailer, så er det mindste, vi skylder dem, at de får en god tur.

2. Gør traileren indbydende for hesten

Det er en god idé, at din trailer er rengjort, inden du læsser din hest. Brug lidt tid på at få den spulet godt ren. Det er både mere behageligt for dig, at du føler, der er styr på tingene, og du risikerer ikke at fremmede lugte fra eksempelvis hestepærer får din hest til at reagere usikkert, når den skal op i traileren. Lav samtidig en hyggelig atmosfære under transporten. Et indbydende hønet er ikke af vejen og lidt lækkert til turen er optimalt, så hesten er godt beskæftiget.

Gør alt, hvad du kan for, at hesten får en god tur ved fx at bruge en hestetrailer eller -transporter med god stødabsorbering og godt med plads. Og sørg for at have masser af snacks til hesten med på vejen! Foto: Camilla Funch Jandrup.

3. Undgå at løbe rundt

Når du er kommet frem med din hest, så er det vigtigt at fortsætte den afslappende og gode stemning. Det gælder uanset om du er til stævne eller kørt lækkert sted hen i den danske natur. Undgå at løbe rundt, og lad så som muligt vidt muligt være med få din hest “passet” af fremmede mennesker. Tag dig af din hest, så den føler sig tryg.

Har du lang ventetid, kan du tilbyde hesten lidt let foder som beskæftigelse og ellers sørge for selv at være rolig. Hvis du har svært ved det sidste, så tilbyd en ven eller veninde at tage med, som kan overtage hesten, hvis dine nerver sidder lidt uden på tøjet.

4. Pak dine ting sammen med din hest

Når det er ved at være tid til at i skal køre hjem igen, så sørg for, at du ikke bare “kaster” hesten op i traileren, så I kan komme hurtigt hjem. Også her skal det foregå stille og roligt. Giv din hest tid til at køle ordentlig af og få ro på. Så kan du stille og roligt begynde at pakke dine ting – meget gerne i selskab med din hest, som en hyggelig aktivitet I har sammen, uden det selvfølgelig bliver det helt store “renden rundt”. Din hest vil kun finde det trygt og rart, at den er sammen med dig hele tiden.

Foto: Camilla Funch Jandrup.

5. Hav ikke andre planer

Som udgangspunk er det vigtigt, at du ikke planlægger andet den dag, du skal afsted med din hest. Undgå, at du har en bagkant, en hel svigerfamilie ventende derhjemme, eller et par børn og en mand som forventer, at du tilbereder aftensmaden. Er det tilfældet, så er det i hvert fald om at tage tidligt afsted, så du har langt mere tid end du umiddelbart tror, du skal bruge. Du kan aldrig vide, om din hest pludselig reagerer på traileren eller noget andet, som gør, at det hele pludselig tager længere tid. Det vil nemlig i sidste ende få dig til at skynde uhensigtsmæssigt på din hest, og det fortjener den bestemt ikke.

HH Care er mestre i at finde produkter, som gør din hets glad – og sund. Hvis du også gerne vil have tips til, hvordan du kan få mest ud af din træning, så tjek artiklen Sådan hjælper du din hest med at opbygge muskler ud.

6. Hav en god snack klar inden hjemturen

Som nævnt er det altid godt med lidt lækkert til din hest, for det er både motiverende og kan nedsætte stressniveauet – og så kan det være godt til restituering, inden I kører hjem. Man siger nemlig, at for hvert minut, hestens måltid efter træning forsinkes, forlænges dens restitutionstid med op til en time.

Dog er der ingen tvivl om, at det kan være temmelig besværligt at skulle slæbe foder med på farten. Derfor har fodeproducenten Marstall laven en letanvendelig Mash ToGo, de mest af alt minder om en omgang kopnudler, bare til heste. Du river toppen af emballagen af, putter vand i og lader det stå imens du er ude at ride. Så er der fluks et mini-måltid klar, som hesten kan få, inden I kører hjemad.

Karoline Rohmanns tanker om Mahs ToGo

U25-dressyrrytteren Karoline Rohmann fortæller her lidt om sine erfaringer med Marstalls Mash ToGo:

Det er ganske enkelt genialt, når vi er på farten med hestene. Vand i posen og mashen er klar efter 20 minutter. Nem at opbevare undervejs og giver hesten et lille, lækkert måltid, der er med til at holde maven i orden samtidig med, at den får lidt væske.

Karoline Rohmann er glad for at bruge Mash ToGo, der fungerer godt som et restituerende og væskegivende måltid inden turen går hjemad. Foto: Privat.

Den gode mængde vand i mash er vigtig for hesten, når den har været ude at bruge sig. Det kan du læse meget mere om i artiklen Vand – hvorfor er det så vigtigt?

To typer mash på farten

Marstalls Mash ToGo findes i to typer – én til den energikrævende og én til den knapt så energikrævende hest.

Den originale Marstall Mash ToGo indeholder blandt andet gule hørfrø, der har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og giver energi, samt en kombination af klid og behandlet hørfrø, som støtter den naturlige tarmfunktion. Tilsat æblrekvas giver fordøjelige fibre og en dejlig smag.

Den særlige variant, Marstall Bergwiesen Mash ToGo, er til heste, der ikke tåler stivelse og sukker. Til gengæld indeholder den masser af aromatiske urter som eukalyptus, fennikel, anis og salvie, som virker forfriskende. Også den indeholder velsmagende æbleknas og gule hørfrø, der fyldt med sund omega-3.

Både Marstalls originale Mash ToGo og Bergwiesen Mash ToGo er fantastiske at have med på farten, da man bare skal hælde vand i poserne og lade det trække. Foto: Camilla Funch Jandrup.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce