Annoncørbetalt | St. Hippolyt | Agrobs.

Nogle tåler masser af det – andre bør slet ikke engang kigge på det. Og så er der dem, som egentlig godt kan tåle det, men hvor der bare ikke er nok af det eller der ikke længere er tilstrækkeligt med næring i det. Sagen er altså, at der ikke kun er forskel på, hvor meget græs, vores heste må få; det er også forskelligt, hvor nedbidte vores folde er på denne tid af året. Og har man heste med forskellige kaloriebehov, så skaber det udfordringer.

I løbet af sommeren når græsset et betydeligt lavere energiniveau end i sommerens begyndelse. Men det er ikke den eneste, du skal være opmærksom på. Det er for eksempel også vigtigt at holde øje med, hvor meget din hest spiser i forhold til, hvor hurtigt græsset vokser. Græssets næringsværdi skal nemlig stemme overens med hestens indtag. Ellers bliver den enten for tyk eller for tynd. Læs mere om det i artiklen Så meget græs spiser din hest i løbet af en dag.
Når græsset bliver kortere, begynder nogle heste at tabe sig, mens andre stadig har rigeligt på sidebenene. Derfor kan det være løsningen at supplere med et næringsrigt stråfoder, der kan tildeles individuelt. Foto: Shutterstock.

Det evige problem med huld og mange typer heste

Er du måske ligefrem begyndt at lede efter muligheder til at forlænge sæsonen med supplerende stråfoder, så kender du helt sikkert det her: Du lægger wrap eller hø ud til hestene på folden. Men det er altid de samme heste, som får hevet det meste af stråfoderet til sig, også selvom du deler det op i små bunker. Og det er altid samme heste, som godt kunne bruge en anelse mere eller mindre på sidebenene. Den lille tykke shetlandspony bliver ved med at være tyk, men den store, adrætte varmblod kan ikke helt følge med i sin huld. Og du tør ikke smide mere stråfoder ud til dem, for så bliver den lille bare endnu mere rund.

Presset stråfoder i krybben

Derfor findes der en række foderprodukter, som gør det muligt for dig at tildele presset stråfoder i krybben eller i en spand på folden. Det gør det lettere for dig at tilpasse den enkelte hests behov. Hesten har hurtigt spist det, men der er fibre og næring nok til flere timer. Alt det skal vi nok fortælle dig mere om længere nede i artiklen.

Kvaliteten af græsset falder

Nu skal vi have styr på, hvorfor det er vigtigt at supplere med godt stråfoder, når der ikke længere er så meget energi i græsset. Jo længere hen man kommer på sommeren, jo mindre sukker er der som bekendt i det.

Dog kan man ikke sige præcis, hvornår græsset begynder at blive mindre energifyldt. Det afhænger nemlig af forskellige faktorer som plantesammensætningen på folden, hvordan vejret er og hvor nedbidt græsset er. Men man kan lære at spotte, hvornår græsset på lige netop ens egen fold er begyndt at blive mindre energirigt. Det samme gælder sådan set også for det stråfoder, man bruger. Derfor er det altid en god idé at få lavet analyse på det og i øvrigt hele tiden holde øje med de punkter, vi har stillet op herunder.

Tegn på, at energien i dit græs eller stråfoder falder

  • Nogle af hestene begynder at tabe sig. Ofte er det dem, som bliver trænet mest, er større eller har et højere stofskifte end nogle af de andre heste, som mangler huld.
  • Hestenes afføring ændrer sig.
  • Pelsen bliver mat og pjusket fremfor glat og blank.
  • Hesten virker træt og ligeglad som et tegn på at den mangler energi.
  • Hesten begynder at pille i andre ting på folden. For eksempel vil den begynde at æde nogle af de planter, som den ellers ikke har vist interesse for før (og som kan være giftige), den begynder at gnave i hegnspælene eller forsøger at få fat i græsset på den anden side af hegnet. Den er simpelthen sulten.

Højkvalitets stråfoder til (delvis) erstatning af græs

Vi har været på jagt og fundet to produkter, som kan hjælpe dig med at tilgodese både den energikrævende og den nænsomme hest. Brug dem uanset, om græsset er ved at være bidt ned, eller om energien i det er begyndt at falde. Det kan også være, at den ene hest bare har brug for mere energi end de andre og du har nået grænsen for, hvor meget korn du kan give den. Begge produkter kan bruges som hel eller delvis erstatning for hø og wrap eller korn.

Wiesencobs

Foderet Wiesencobs fra Agrobs består udelukkende af næringsrige græssorter fra alperne, hvor græsset har de bedste betingelser for at vokse. Produktet er lavt på stivelse og protein, men indeholder alligevel hesten den energi, som den har brug for – også som ridehest.

Derfor kan Wiesencobs både erstatte græs, stråfoder og korn – eller delvist erstatte det. Det er perfekt til ponyen, der ikke tåler for meget græs eller sukker, men som skal have noget andet til at holde maven i gang.

Glyx-Wiese Wiesentaler

Tilskudsfoderet Glyx-Wiese Wiesentaler fra St. Hippolyt består af kvalitetsgræs og -urter fra Bodensee i Tyskland. Det kan supplere den daglige grovfodertildeling og er særligt god til heste, som har svært ved at holde huld på det græs eller stråfoder, de ellers får tildelt. Og så indeholder det lidt flere proteiner og en lille smule mere stivelse end Wiesencobs. Ellers er forskellen ikke stor.

Det pressede stråfoder i dette produkt skal blødes op i vand, hvilket også gør det ideelt til heste, som har svært ved at tygge sin mad, eller som har brug for ekstra væske.

1 kg. Glyx-Wiese Wiesentaler eller Wiesencobs erstatter 1 kg. hø.

1,2 kg. Glyx-Wiese Wiesentaler eller Wiesencobs erstatter 1,2 kg. korn.

Vidste du, at den globale opvarmning har en indvirkning på antallet af forfangne heste herhjemme? Det skyldes blandt andet, at vintrene er blevet mildere, og derfor bliver risikoen for at få en forfangen hest hele året rundt større og større.
Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.