Dine tanker og følelser bor i din krop. Her vil de påvirke fysiologien, som er dit kontaktelement til at påvirke din hest. Hver eneste gang du er i fysisk berøring med en hest, påvirker du hesten med den psykologiske tilstand, du er i. Rasmus Bagger, Danmarks mentaltræner nr. 1, fortæller at du altid kan påvirke din hest med den psykologiske tilstand, du er i – bevidst såvel som ubevidst. Det betyder, at der for dig er et kæmpe uudnyttet potentiale til rådighed i din nuværende ubevidste ridning.

“Hvad skal vi være bange for i dag?”-legen

Kender du den leg, hvor din hest ikke er helt som den plejer at være? Måske er den fræk i dag, eller i morgen – eller måske var den det i går… For at kunne forstå, hvordan din hest reagerer, skal du kende hestens tre instinkter. Hesten er et flugt-, flok- og byttedyr, og Rasmus ridser de tre karaktertræk op sådan her:

Flokdyret

Heste kan bedst lide at være i nærheden af andre heste, og derfor kan de også nogle gange have nemmere ved at præstere på hjemmebane, hvor de er trygge. En af årsagerne til, at nogle oplever, at hesten er anderledes til stævner, kan altså være fordi, at hesten er væk fra sin flok. I disse tilfælde er det især vigtigt, at du som rytter læser og forstår denne artikel således, at du bliver den, der tilbyder din hest flokkens tryghed, sikkerhed og komfort.

Byttedyret

Byttedyret er dygtigt til at scanne frekvenser hos for eksempel et rovdyr, der står og drikker vand ved et vandhul på savannen. Hvis rovdyret er mæt, udsender det en frekvens, som byttedyret opfanger og ved, at det er sikkert nok at drikke vand. Hvis rovdyret derimod er sultent, udsender det en anden frekvens, der vil få byttedyret til at holde sig væk. På samme måde scanner din hest dig for frekvenser hele tiden. Her er det værd at tage med, at mennesket også delvist er et rovdyr, og dem er der mange af til stævner.

Flugtdyret

Når flugtdyret leger, så leger det oftest ’stik af fra rovdyret’. Dette kan opstå på baggrund af leg eller på grund af et regulært flugtinstinkt – altså frygt. Når du tager din hest ud et nyt sted, så kræver hestens instinkt, at den skal være på vagt. Når du nu ved, at vi arbejder med et flugtdyr, er det derfor vigtigt, at du fortæller dig selv, at du skal være det tryggeste og mest sikre sted i hele verden for din hest. Du skal være din hests ’safezone’. Mange ryttere, som er ude til stævner, opfattes dog ikke som det tryggeste sted af deres heste. Er du utryg eller stresset, bringer du dit eget flugtdyr i spil. Denne kombination er negativ, når både du og hesten opfører jer, som flugtdyr mentalt.

“Det kan være en lille lysplet, en sten eller en underlig ting på barrieren, som hesten ikke har set før, og så siger den: ‘Skal vi prøve at være bange for den?’ Og nu bliver det interessant – rytteren og hesten er nemlig forskellige på ét essentielt punkt: bevidstheden. I denne situation kan de egenskaber, jeg netop har skitseret for henholdsvis rytteren og hesten, gå skævt”, fortæller Rasmus. Når du er bevidsthedsmæssigt fraværende fra det sted, du er rent fysisk, så er du mindre nærværende, og det er her, det oftest går galt…

Læs hele artiklen i Malgré Tout-magasin #23.

LÆS I DIN BROWSER 

LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.