Carl Hester: 4 tips til at forbedre skridten

Mange ryttere er så fokuserede på trav- og galopkvaliteten, at de glemmer skridten. Men skridten er super vigtig, for det er her hesten udvikler afslappethed og kan vise, at den er fri for spændinger i kroppen. Det et er også en af de grundlæggende årsager til, at skridten bedømmes med dobbeltkarakterer i dressurprogrammerne. Hesten skal kunne fremvises i både samlet og afspændt form. Vi har derfor samlet det engelske dressurikon Carl Hesters bedste tips til at få din hest til at skridte bedre gennem kroppen.

Skridten skal virke gennem hele kroppen af hesten. Skridttakten er en “marcherende rytme”, hvor takten er en klar 4-taktet rytme (et skridt efter hinanden), velbevaret i alle samlingsgrader. (Dette gælder også i bagpartsvendinger og halvpiruetter.)

I en god fri skridt, som for eksempel Cathrine Dufours Cassidy ser man følgende:

  • Overtrædning – det vil sige, at baghoven træder over forhovens spor – gerne en hovs længde eller mere.
  • At hesten strækker halsen frem og ud til tøjlen og nikker i takt til rytmen.
  • At hesten skidter energisk fremad med lange rentaktede, frigjorte og seje skridt uden at ile.

For- og bagbenet skal i et kort øjeblik forme et ”V” for at være korrekt. Når for- og bagbenet på samme side af hesten flytter sig i næsten samme takt, nærmer skridten sig en pasagtig bevægelse og denne uregelmæssighed er en væsentlig forringelse af gangarten. Det er ligeledes en væsentlig fejl, hvis længden af skridtene på enten for- eller bagbenene ikke er lige lange. (Skridtene er uens lang/kort enten for eller bag).

Carl Hesters tips til en god skridt:

Tip 1: Varm op til skridten

“Skridten er den mest forsømte gangart dressuren, men det er vigtigt at begynde at udvikle den tidligt, så du kan identificere din hests naturlige måde at skridte på og derefter begynde at forbedre den”, siger Carl. Hvis han for eksempel rider en hest med tilbøjelig til spænding, ved han, at skridten i begyndelsen af træningssessionen er jappende og med minimal overtrædning. Men efter en god opvarmning, forbedres de fleste hestes skridt, fordi de bliver mere løse og koncentrerede, og dermed kan skridte gennem hele kroppen.

Tip 2: Pas på med at blande dig for meget

Fri skridt er ikke det samme som en pause!

“Når du skridter, så prøv ikke at blande dig for meget, og husk, at under konkurrencen er fri skridt skråt igennem ikke det samme som en pause!” Det kræver lige så meget opmærksomhed og koncentration som de andre bevægelser, siger Carl, og fortsætter: Nøglen er at justere tempoet i skridten. Din hest er nødt til at lære at skubbe næsen ud foran lodret og gå frit fremad, og du er nødt til at lære at føle dig godt tilpas med at den har en længere hals.

De fleste ryttere kommer til at bruge for meget ben for at opmuntre deres hest til at gå fremad, men dette resulterer faktisk tit i en kortere, og hurtigere skridt, som ikke er særlig god Brug hellere din tøjle og dit sæde til at skubbe din hestes hoved og nakke væk fra dens krop, som om du ror en båd. Når næsen er foran lod, kan hesten begynde at bruge hele halsen og ryggen i sin skridt.

Tip 3: Man kan sagtens ride mere overtrædning ind i skridten

Uthopia havde en meget ‘lille’ skridt, hvilket har kostet mig mange points i konkurrencerne

“Uthopia havde en meget ‘lille’ skridt, hvilket har kostet mig mange points i konkurrencerne. Så jeg har lært at få ham at træde mere over i skridten ved at tænke på at drive dens hoved væk fra kroppen og lave ham længere i overlinjen” siger Carl. Resultatet af at drive er, at der er mere plads til overtrædning. Og det gode ved at øve skridt med sin hest er, at det også forbedrer kvaliteten af traven og galoppen. Omvendt skal man i følge Carl Hester også være opmærksom, hvis man rider en hest med en stor skridt med stor overtrædning. Og det leder os til næste tip:

Tip 4: Samling vs. skridt

At ride heste med en stor skridt, kan i følge Carl også have sine udfordringer. De kan nemlig have problemer med samlingen efterfølgende i overgang til samlet skridt eller trav. Om dette siger han: “En stor skridt, med en kæmpe overtrædning, vil score virkelig høje karakterer hos dommerne. Problemet er, at en stor skridt indikerer en langsom rytme, og hesten vil derfor have sværere ved at korte ind, og bevare den samme rene og sprøde rytme, der kræves i piaff og passage”, siger Carl. Så jo bedre skridt hesten har, jo svære har de ved at bevare samlingen. Og det samme gælder, hvis hesten har flair for samling, ja, så kan det gå ud over skridten.

Så bliver det pludselig en dyr tur skråt igennem

Carl fortæller: “Min tophest Uthopia kan sagtens score 80% i første halvdel af et grand-prix-program, fordi han finder samling så nemt, men fordi skridten ikke er til mere en et 6-tal, falder gennemsnittet til under 76 %. Så bliver det pludselig en dyr tur skråt igennem.” Den bedste måde at få skridt og samling til at gå op i en højere enhed er ved at træne mange overgange og ride på lige linjer, hvor man veksler i skridtens tempo, siger Carl, og fortsætter; “Variation er nøglen til at løse problemet – og det bedste råd jeg kan give, hvis man ønsker at forbedre skridten.”

Artiklen er oprindelig bragt i december 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce