Os, der er vant til at bruge meget af vores tid med heste, er ikke i tvivl om, at heste kan have forskellige personligheder. Men det har ikke rigtig været til at vide, hvorfor eller hvad der gør, at man kan mærke forskel på de heste, man har med at gøre. Nu har forskning slået fast, at der er en sammenhæng mellem hestes personligheder og deres race!

Studie konkluderer

Forskningen er lavet af et hold forskere i England, og du kan læse hele deres spændende forskning her.

Forskningen bygger på konklusioner fra et tidligere studie, som har resulteret i metoden The Horse Personality Questionnaire, som inkluderer 6 sekundære personlighedstræk i heste. Disse træk er med til at bekræfte personligheden hos en hest, og derfor har forskningen haft et fokus på at observere, i hvor stor grad hestene udviser disse træk:

  • Dominant
  • Urolig eller angst
  • Nem at ophidse
  • Beskyttende
  • Selvskabelig
  • Nysgerrig

På baggrund af disse træk er denne undersøgelsen bredt ud på 8 forskellige racer: Irish Draught, Shetlands ponyer, Arabere, Highland ponyer, Welsh ponyer, American Quarter og Appaloosa heste. I alt var 1223 heste indblandede i forskningen, og alle heste var racerene og over 1 år gamle. Hestene skulle alle have været hos deres ejer i mindst et halvt år og skulle trænes og være i hænder regelmæssigt. For at udføre forskningen var det hestenes ejere, eller dem der stod for træning og pasning af hestene, der skulle udfylde spørgeskemaer og observere hestene.

Resultater

Da forskningen var afsluttet fandt man frem til, at der var særlige træk, der gik igen indefor de forskellige racer, for eksempel var Araberne og Welsh ponyerne mest urolige samt nemmest at ophidse, og det var disse 2 aspekter, der var størst variation af imellem de 8 forskellige racer. Derimod var det træk som dominans og beskyttende, hvor der var mindst variation, og alle racer viste sig ikke at ligge særlig højt på disse 2 træk.

På baggrund af studiet har de altså konkluderet, at der er forskel i personlighed og at nogle af de personlighedstræk, der er hos heste, afhænger af racen. Det vil sige, at visse træk kan blive genetisk overført fra forældre til føl.

En hjælpende hånd

Denne forskning kan dermed være med til at understrege vigtigheden i at vælge den rigtige hesterace for en selv, når man skal ud og købe hest. Det er utrolig vigtigt, at man har en hest, der passer til ens eget temperament og en, man kan føle sig tryg ved. Dette afhænger meget af hvilken type menneske, man selv er, og derfor er det også vigtigt at kunne “analysere” sig selv for at finde ud af, hvilken hest der passer til ens egen personlighed.

Du kan blandt andet også læse op på hvilken hesterace du selv er.

Ud over at forskellige hesteracer kan have forskellige personlighedstræk, kan der selvfølgelig også være store forskelle i hestenes personligheder indefor samme race, og det er derfor altid en god ide at bruge tid sammen med en hest og mærke, om man passer sammen med den, inden man køber den.

Som forfatter Anouk van Breukelen også siger kan denne forskning bekræfte, at der er forskellige personligheder, som er afhængige af hesterace, og at det dermed kan hjælpe med at udvælge en passende race, men at man skal huske på, at der stadig er individuelle personligheder.

At heste har deres egne, individuelle personligheder er ikke noget nyt for os hestemennesker, og hvis ikke du allerede ved, hvilken personlighed din hest har, kan du måske finde ud af det ved at læse vores bud på 5 hestepersonligheder.

KILDE:

Lloyd, A., Martin, J., Bornett-Gauci, H. & Wilkinson, R (2008). Horse Personality: Variation between breeds. Applied Animal Behaviour Science, s. 369-383.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.