Sol er ikke alle hestes ven. Særligt heste med lyse muler og koder bliver nemt solskoldende. Men der er også heste, hvis hud reagerer så voldsomt på dagslys, at de faktisk slet ikke kan tåle at være ude på en solskinsdag som i dag. Det er, hvad man kalder for fotosensibilisering.

Hvad er fotosensibilisering?

Lidelsen minder om det, man normalt kalder solskoldning, men alligevel er det ikke helt det samme. Hvis en hest er fotosensibel, så har den en øget følsomhed over for lys, som får dele af dens hud til at rødme, hæve op og klø helt ekstremt. Kort sagt, så sker der en kemisk påvirkning, som forringer hudcellernes evne til at modstå lyspåvirkning. Reaktionen afhænger af, hvor intensivt lyset er, og hvor lang tid huden har været udsat for det. Også hudens pigmentering har noget at sige, og derfor ses fotosensibilisering oftest steder på hestens krop, hvor hårlaget er tyndt, hvor huden er helt blottet, eller hvor pelsen og huden er meget lys.

En hest, der er fotosensibel, vil ofte føle sig meget utilpas i sollyset og blive urolig. Måske vil løbe frem og tilbage på folden eller stille sig foran leddet og tigge for at komme ind. Det er dog hestens hud, som er den vigtigste indikator. Er den rød eller hævet? Klør hesten sig mere end den plejer, og virker den generelt urolig? Så er din hest måske fotosensibel.

Symptomer på fotosensibilisering
  • Hesten er urolig, når den er i sollys og søger derfor altid skygge.
  • Huden klør voldsomt.
  • Huden bliver rødlig og hævet, specielt ved næsebor, ører, øjenlåg, halerod, lyske og ved hvide aftegninger.
  • Overgangen fra “syg” til “rask” hud er normalt meget tydelig.
  • Huden bliver efterhådnden pergament- eller læderagtig og den døde hud afstødes.

Årsager

Fotosensibilisering kan opstå, hvis hesten har spist eller rørt visse giftige planter eller fået medicin med fotosensibilisering som bivirkning. Lidelsen kan også være arvelig, men det hører til sjældenhederne. Den mest almindelige årsag til fotosensibilisering er en nedsat leverfunktion, hvilket betyder, at leveren ikke er i stand til at udskille affaldsstoffer og i stedet leder dem ud i blodet, så de til sidst ledes ud i huden.

Behandling og forebyggelse

Hvis du har mistanke om, at din hest er overfølsom over for solens stråler, så bør du naturligvis kontakte din dyrlæge. Så vil han eller hun undersøge hudforandringerne, stille diagnosen og tage en blodprøve for at undersøge hestens levertal.

Hvis du enten har mistanke om, at din hest er fotosensibel eller vil undgå, at den bliver det, så kan du smøre den med en solcreme af høj faktor med både UVA- og UVB-beskyttelse – og gerne én, der er vandfast. Husk at smøre alle de steder af huden, som er udsat og gør det også på gråvejsdage. En fotosensibel hest kan nemlig sagtens slå ud i almindeligt dagslys.
Derudover er det vigtigt at fjerne planter fra folden, som kan påvirke leveren. Det er for eksempel benbræk, lupin, kløver og svampe.
Slutteligt bør en fotosensibel hest altid have adgang til skygge på folden, da det er dér den føler sig bedst tilpas.

Artiklen er oprindeligt bragt juni 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.