Der går ofte sport i at vise de vildeste hesteaftegn frem – og af god grund. Ofte giver det anledning til meget snak og flotte billeder, for det er sjovt at se, hvor specielle farver, pletter og mønstre en hest faktisk kan have. Selvom der ikke er meget faglig information på området, så er der en lille smule forskning, der peger på, hvorfor heste især får hvide aftegninger.

Tæmningen af hesten sætter den hvide farve i gang

Vi har sikkert alle sammen siddet foran computeren eller været ude i diverse stalde og blevet helt fascineret, når vi ser en hest med et helt unikt aftegn. Det kan være sjove sokker på hestens ben, måske en anderledes blis eller en broget farve, hvor aftegnene faktisk ligner noget bekendt eksempelvis et dyr eller en genstand. Det kan virkelig få snakken til at gå, og giver en hest et helt særligt udtryk.

Forskningen peger midlertidig også på, at der ser ud til at have været en stigning i forekomsten af flere forskellige farver og aftegn som følge af tæmningen af hesten. Det giver sådan set god mening, da avlere både nu og før i tiden har lagt vægt på, at udvikle på bestemte farver og aftegn, som foretrækkes inden for flere racer. Samtidig mener forskerne også, at de hvide aftegn både afhænger af den generelle pelsfarve hos hesten og at miljøpåvirkning også har noget at sige.

De fine aftegn

Der findes utrolig mange versioner af især hvide aftegn, som forskningen beskæftiger sig med. Du kan se eksempler her:

Et føl og sin mor. Især føllet har store, hvide aftegn, som med årene godt kan ændre sig. Foto: Stock
De fleste heste har en form for hvide aftegn, også her selvom det er meget småt. Foto: Stock
Der er utrolig meget forskel på aftegnene. Nogle heste har store dele af især hovedet dækket af hvid pels, andre har som den sorte hest på billedet mindre. Foto: Stock
Aftegn i hovedet kan som her sagtens var opdelt i to – lidt i panden og lidt på mulen. Foto: Stock

Vil du gerne læse mere om hestens udseende, så hop ind på artiklen Sandt eller falsk? 10 myter om hestefarver.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.