Smuk trend: Lav rytmeperler til din hest

Pynt med et formål. De fleste ryttere har efterhånden diamanter i pandebåndet, lak på gamacherne og bling-bling på ridehjelmen. Tit og ofte har pynten intet andet formål end at fremhæve det skønhedsmæssige udtryk. Men en ny trend, der hitter i USA, Australien og England, og som vi er ret vilde med her på redaktionen, er ved at dukke op herhjemme – nemlig rytme-perler. Læs med, når vi går i dybden med deres historie og funktion.

Stammer fra indianerne

Rytme-perler er oprindeligt en opfindelse, der stammer helt tilbage fra de indfødte indianere, som anvendte dem til at udsmykke deres heste med. Samtidigt brugte de dem også til heste, der havde tendens til at være urolige eller ukoncentrerede, da det gav dem en rolig og monoton rytme at fokusere på. På den måde var hestene rolige og fokuserede på deres ryttere under lange ridt og jagt efter føde.

Annonce
Konceptet i rytme-perler er en lang snor med forskellige perler og med 3-4 bjælder monteret derpå. De kommer i et utal af farver og former og har således forskellige æstetiske udtryk. Snoren monteres rundt om hestens hals, og tages på inden du rider ud. Formålet er simpelt: med rytme-perlerne om hestens hals, er du hele tiden bevidst om dens rytme og hesten har, i følge gamle indianske overleveringer, en tryg lyd at fokusere på.

Læs også: Amerikanske indianere demonstrerer ved helligt prærieland

Foto: Rythminbeads.com

Det er vigtigt, at snoren med perler hverken er for kort eller for lang. For at finde den helt rigtige størrelse, skal du måle din hests hals ved dens ‘driv-linje’, som vist på billedet. Brug et målebånd eller et stykke snor og mål derefter ovenover skulderen.

Det er vigtigt at snorens længde passer til din hest. Ellers vil den hænge og dingle og bjælderne vil komme til at ‘larme’ hele tiden fremfor i takt til dens skridt-afvikling.

Der findes et utal af farver og perle-typer, som sælges på forskellige hjemmesider i England, Australien og USA, men hvis du er kreativ, kan du også sagtens lave din egen. Find den farve, der matcher dig og din hest og besøg den nærmeste hobby-butik.

Vi har samlet de 4 vigtigste formål med Rytme-perler (altså udover at de er smukke):

  • De hjælper rytteren til at justere tempo og skridtlængde på hesten
  • De gør hesten mindre fokuseret på “farlige ting”
  • De hjælper dig til altid at ride korrekt diagonal i letridning
  • De gør dine omgivelser opmærksomme på jeres tilstedeværelse, når i er ude i naturen

I dag er det især distancefolket, der benytter rytme-perler. Men de er også gode til den almindelige skovtur, da vildt og fugle således er advaret på forhånd om Jeres tilstedeværelse, og I undgår dermed at blive forskrækkede af en flygtende fasan eller springende hjort.

Her er et par smukke eksempler på rytme-perler:

Foto: RythminBeads.com
Foto: Rythminbeads.com
Foto: Kallblodet via Instagram
Foto: Kallblodet via Instagram

Hvis du vil se (og høre) hvordan de virker i praksis, så tjek denne video:

Artiklen er oprindeligt bragt i juli 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce