REGLER: Det må din hest have på til dressurstævner

Det er noget af en opgave at gennemskue, hvilket noget udstyr man må benytte til stævnerne rundt om i landet. Vi har set nærmere på sagen og giver dig her et overblik over, hvad din hest eller pony må have på til stævner. Der er selvfølgelig en del forskel på, om du rider lavere klasser med din pony, eller om du er godt oppe i niveu på din store varmblodshest. Alligevel forsøger vi her at levere en guide, så du er bedre rustet til konkurrencerne. Senere laver vi selvfølgelig også en artikel om reglerne inden for springning og for rytterens beklædning. Men først dressurhesten og dens udstyr.

Læs også: Dressur: Få sidebevægelserne til at sidde lige i skabet

Hovedtøj, næsebånd og tøjler

“Hesten skal selvfølgelig have en trense på til stævne.” Det ville man nok have sagt for nogle år tilbage, men i dag er der flere, der træner deres hest uden en masse udstyr. Her har især cordeoen vundet indpas hos flere ryttere. Men den går bare stadig ikke, hvis man ønsker at starte dressurstævner under de klassiske regler hos Dansk Rideforbund. Her er der mange regler for udstyr og en af dem er, at hesten skal bære et hovedtøj.

Reglerne for trensen er:

  • Den primære farve skal være sort eller brun.
  • Der må kun benyttes traditionelle tøjler i materialerne stof, læder eller gummi.
  • Detailvariationer såsom tilbagetrukket nakkestykke er tilladt

Grundlæggende kan du altså godt pakke det lyserøde hovedtøj væk. Du må nøjes med at vise det frem for dine hestevenner, som garanteret er misundelige, også selvom Dansk Rideforbund ikke kan se det smarte i din hests outfit.

For en bedre forståelse af, hvordan hovedtøjet skal se ud, se billedet her:

Illustration: Dansk Rideforbund

Næstbånd er også obligatorisk og kan se forskelligt ud, som vist på illustrationen. Der findes som bekendt en del forskelligt trensetilbehør, men også her skal du være varsom med, hvad du putter på din hest.

IKKE-tilladt trenseudstyr:

  • Blinkers (en slags læderrem man kan spænde på kindstykket af hovedtøjet, det begrænser hestens udsyn).
  • Bidskiver (de der runde gummiskiver der sættes mellem hestens mundvig og bidringen).
  • Tungerem.
  • Hjælpetøjer i form af martingal, fortøj, glidetøjler, etc.
  • Insekt- og solbeskyttelse i form af fluehætte, fluestrimler, mulenet etc. (må dog gerne benyttes på opvarmningsbanen).

Tilladt trenseudstyr:

  • Diskrete trykfordelene pads (sådan én man lægger under sadlen).
  • Pandebånd med udsmykning (et af de få punkter hvor Dansk Rideforbund ikke har lavet en “diskretionsregel”. Her ville jeg gå all in på glimmer, diamanter og rubiner – men det er jo bare mig).
  • Diskret hut uden at hestens øjne er dækket til (hutten må gerne være foret, men materiale i hestens ører som eksempelvis vat eller ørepropper er ikke tilladt).

Få gode råd til din dressurridning af en af de bedste i branchen i artiklen 8 Træningstips fra Carl Hester, der bør sidde på enhver stævnerytters rygrad.

Bid

Du har sikkert prøvet at købe bid til din hest, og der findes omtrendt lige så mange forskellige bid, som der findes hesteracer. Sat lidt på spidsen måske. Heldigvis er Dansk Rideforbund søde nok til at levere et billede af de godkendte bid, du skal dog være opmærksom på, hvilken klasse du starter, for her varierer det, hvilket bid der er godkendt at ride med. Det bliver dog først et opmærksomhedspunkt i de højere dressurklasser. Overordnet hedder det sig, at bid er obligatorisk for både heste og ponyer, så din hackamore bliver du nødt til at efterlade derhjemme, hvis du vil til stævne, hvor Dansk Rideforbund sætter retningslinjerne. For både heste og ponyer er det obligatorisk at ride med bridonbid (se illustration).

Illustration: Dansk Rideforbund

For heste gælder det, at det er valgfrit, om der rides med bridonbid eller kandar i sværhedsgrad 3 (MB1 og MB2). Ved sværhedsgrad 4 og opefter er det obligatorisk at ride med kandar.

Illustration: Dansk Rideforbund

Sadel

På nuværende tidspunkt i artiklen, kommer det nok ikke bag på dig, at du også skal have sadel på din hest. Så at køre en fuld Ronja Røverdatter med bar ryg og vildhest, den går altså ikke. Sadlen skal ligge tæt på hesten eller ponyens ryg, og får du lyst til at vise den nye westernsadel frem eller udføre hele dressurprogrammet i damesadel, så er det også et no go. Sadlen må gerne være bomløs, såfremt den ligner en standard dressursadel og har en sikkerhedslås, der naturligvis virker. For ponyer er det tilladt at ride i en spring- eller kombineret sadel til og med sværhedsgrad 4 (LA5). Kategori 3’er ponyer må bære sadelpude, men den skal have sikkerhedsstigbøjler. For heste er det tilladt at ride med spring- eller kombineret sadel til og med sværhedsgrad 2 (LA4 til LA6 kür).

Underlag og pads

Her kan du bare slå dig løs – sådan næsten i hvert fald. For du må faktisk gerne benytte både underlag og pads, så længe de bare ikke er i skrig gul, ocean blue eller andre skøre farver. Det gælder altså om ikke at få dommerne til at synes, at du har skejet for meget ud. Så sørg for at holde stilen i diskrete farver hvert fald lige til stævnet.

Plus det løse

Der er en del “ekstrating”, som ryttere skal være opmærksom på. Du får de vigtigste her:

Stigbøjler og stigremme

Igen ikke den store overraskelse, at de også er et fast tilbehør til sadlen, så selvom det var skægt at have benene dinglende uden bøjler dengang på rideskolen, så et det nu fortid. Bøjlerne skal være lukkede og af metal i entet sort eller (sjovt nok) metalfarvet. Stigremmene skal være fastgjorte til en sikkerhedslås i sadlen og har sadlen ikke dette, skal der benyttes sikkerhedsstigbøjler.

Dækken

Må bruges under opvarming, men nej du må ikke ride en MB1 eller for den sagsskyld en hvilken som helst anden klasse iført et vinterdækken, sommerdækken, tæppe eller hvad du nu kan finde på at smide over din hest.

Hov- og benbeskyttelse

Jeps, din hest må gerne have sømmet eller limet sko på. Til gengæld må den ikke pakkes ind i gamacher bandager eller klokker (kun på opvarmningsbanen), såfremt du ønsker at ride stævner på et højereniveau end sværhedsgrad 1. Du må heller ikke bruge boots (kun opvarming). Som “straf” for, at du alligevel benytter eksempelvis bandager, trækker dommeren 2 point i kritikken, og hvis du ikke fjerner benbeskyttelsen, når dommeren beder dig om det, så medfører det diskvalifikation.

Er der noget fast, du altid gør før et stævne? Du kan læse meget mere om, hvad det “faste” kan være i artiklen Skab dine egne stævneritualer.

Kilde: Dansk Rideforbund

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce