Efteråret er godt i gang. Det betyder mindre græs på foldene og derfor også mere kedsomhed ofte i både regn og blæst. Nogle heste accepterer fuldstændig forholdene, andre får hurtigt øje på de enkelte græstotter, der er på den anden side af hegnet og bryder derfor ud. For at undgå, at din hest hverken keder sig eller smutter igennem hegnet, giver vi dig en række råd til, hvad du kan gøre for, at hestene er godt beskæftiget i de lange efterårs- og vintermåneder på folden.

Aktivitet er afgørende

Heste kan altså også kede sig, især hvis de står dag ud og dag ind på den samme jordfold. Her er det selvfølgelig vigtigt at holde dem beskæftigede, så de ikke synes, det er sjovere at være på den forkerte side af hegnet. I den sammenhæng er der flere ting, du som hesteejer kan gøre.

Lækkert grovfoder er vejen frem

En trist jordfold er ikke specielt inspirerende, og derfor er det en god idé at gøre den så indbydende som muligt. Den bedste måde er at servere en lækker portion grovfoder i god kvalitet, så din hest kan stå og tygge på noget i løbet af dagen.

Forlæng grovfoderets levetid med en slowfeeder

Heste kan lynhurtigt fortære en ellers stor bunke hø eller wrap. Det kan virke helt omsonst, når man troligt slæber enorm mængder af grovfoder ud til de kære og efter en times tid, så er det hele væk. Derfor kan du med fordel investere i en slowfeeder til folden, som forlænger hestens tyggetid en del. Slowfeederne findes på diverse webshops for hesteprodukter.

Heste leger også

Selvom en del hestefolk mest tillægger de yngre heste at lege på folden, så kan de ældre altså også godt være med. Leg kan blandt andet foregå med diverse bolde med “håndtag”, hvor hestene kan tage fat i boldene med munden og “kaste” med dem. Produkter af denne slags fås også på diverse webshops.

Undgå for meget uro på folden

En flok uden for meget udskiftning eller for mange udefrakommende forstyrrelser er klart at forestrække. Heste er afhængige af hinanden og har fra naturens side brug for at kunne stole på sine flokmedlemmer for at overleve. Hvis der konstant kommer nye heste på folden, vil der hele tiden opstå uroligheder, fordi hesten skal igennem en socialisering. Samtidig er det også klogt at placere en fold i mindre larmende omgivelser, hvor der ikke opstår pludselige høje lyde, der i sidste ende skaber uro.

Rolig introduktion på folden

Kommer der et nyt flokmedlem skal introduktionen gerne gå stille for sig. En del har succes med at vise hegnet til hesten, før den bliver lukket sammen med den nye flok. Det skulle efter sigende mindske udbrud, fordi hesten er klar over, hvor hegnet er. Efter at hegnet er vist frem, lukker de fleste bare sin hest ind til den nye flok, og det går som regel også fint. Det kan dog være, at førehesten vil reagere, og her er det smart, at den nye hest og førehesten møder hinanden først, hvorefter resten af flokken introduceres. Er det en meget temperamentsfuld førehest, kan det være en mulighed, at det nye medlem får lov til at hilse på først førehesten, derefter resten af flokken og til sidst lukkes de alle sammen.

Hvis du er til lidt hyggelig og let læsning, så kast dig endelig over vores artikel Ti ting din hest har tænkt på folden.

Forsøg at fodre på samme tidspunkt

Heste har en tidsfornemmelse og er vanedyr. Det betyder, at du som hesteejer skaber mindst uro ved at fodre på omkring samme tidspunkt hver dag. På den måde ved hestene, hvornår de skal “hidse” sig op, så de ikke, hver gang de ser dig, tror, at nu er det spisetid.

Ledet skal placeres smart

I forbindelse med især fodringen er det derfor også en god idé, at leddet er placeret smart i forhold til stalden. Der skal være god plads omkring det, så hestene kan komme væk, og du ikke selv bliver klemt. Samtidig skal det være tæt på stalden, så du ikke skal gå lange afstande med eksempelvis hø eller wrap, hvor hestene farer rundt på folden.

Alenetid på fold

Det er ikke alle heste, der er lige begejstret for at blive efterladt på en fold alene eller måske uden sin bedste foldmakker. De fleste lærer det dog med tiden, når de finder ud af, at “vennen” kommer tilbage igen, men andre har det svært med situationen hele livet. Her skal der selvfølgelig en masse træning til og ikke mindst et godt og solidt hegn, hvor der er god strøm i, så hesten opnår respekt for det. Er hesten helt i panik, vil et stødhegn ikke gøre det store for at holde hesten inde, og det kan derfor forårsage skade på hesten, hvis den går igennem. En træningsform kan være med små skridt ad gangen, at lære hesten at være alene. Altså kun fjerne vennen i få sekunder i starten og gradvist øge tiden, I er væk. Her er det oplagt at tilføre lækkert grovfoder på folden, så den usikre hest er beskæftiget og eventuelt få en anden til at fodre den med krybbefoder (hvis den skal være helt alene på folden). På den måde forbinder den det at blive efterladt med noget godt.

Gør det rart at være på folden om vinteren

Alt i alt er det vigtigste, du kan gøre at få folden til at være indbydende for din hest især om vinteren. Det gode stråfoder, legetøj og et læskur er altsammen med til at øge chancerne for, at din hest bliver på den rigtige side af hegnet og ikke keder sig. Du skal samtidig være opmærksom på, at både tyk vinterpels og dækner er med til at mindske følsomheden overfor et stødhegn, så du gør klogt i at sikre en god volumen på dit elhegn. Samtidig er det meget vigtigt, at hegnet bliver vedligeholdt. Hvis du har en masse højt græs, buske, ødelagte pæle, et løst hegn eller andet, så kan det være med til at aflede strømmen, så hesten får lettere ved at gå igennem det.

Kilder: Hegn.dk, Horseconsult.com

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.