Del 1: Dækken eller ej?

Nogle heste har fået dækken på. Andre har ikke, og får det måske heller ikke. Om man vælger at give sin hest et dækken på eller ej afhænger i høj grad af, hvem man er, og hvad man laver med sin hest.

Vi kommer ikke udenom, at mennesker – også hestemennesker – er forskellige af sind og holdning, og det skal der naturligvis være plads til. Derfor får du her lidt fakta om brugen af dækkener og hestens måde at holde varmen på. Forhåbentlig kan det bidrage til, at vi bedre kan forså og respektere hinanden i den ellers så holdningsopdelte hesteverden. Her vil vi i hvert fald svare på nogle af de spørgsmål, som kan dukke op, når samtalen ledes hen på brugen af dækkener.

Ved hvilken temperatur føler hesten sig tilpas?

En hest kan fryse, hvis det er under 5 grader og ligeledes hurtigt få det for varmt, hvis det er over 25 grader. Temperaturerne derimellem ligger derfor inden for det, man kan kalde hestens termoneutrale zone, hvor den altså langt hen ad vejen vil finde sig godt tilpas. Her vil hesten, hvis den ellers er sund og rask, ubesværet kunne holde sin kropstemperatur.

Principielt kan en hest derfor klare sig uden dækken helt ned til frysepunktet – uden vinterpels, vel at mærke. Står din hest inde om natten, og er den ikke klippet, kan du med andre ord godt vente til langt ud på efteråret, før et dækken egentlig bliver nødvendigt. Vil man undgå at hesten sætter for meget vinterpels, anbefales det derfor ofte, at man lægger et dækken på sin hest, når den laveste temperatur kommer ned under 5-10 grader.

Fryser hesten, når mennesker fryser?

I modsætning til heste er den termoneutrale zone hos mennesker meget lille. Den ligger mellem 25 og 30 grader. Samtidigt skal man huske på, at fordi mennesket ikke har pels, forsvinder varmen hurtigere ud igennem huden end hos heste. Det betyder, at heste langt fra fryser, når vi mennesker gør. Man bør derfor overveje, om man vil bruge sig selv som målestok for, om og hvornår hesten skal have et dækken på.

Holder hesten varmen ved at æde?

Hestens kropstemperatur ligger omkring 38 grader. Denne temperatur opretholdes af den energi, hesten har i kroppen – og energien kommer som bekendt fra maden. Det er derfor rigtigt, når man siger, at hesten holder varmen ved at æde. Jo koldere hesten oplever sine omgivelser, jo mere energi skal den bruge i form godt foder, for at den kan holde sin kropstemperatur oppe. Når det er koldt i vejret kan et dækken derfor hjælpe hesten med at holde behovet for energi en smule nede.

Flere svar følger

I anden del af artiklen forsøger vi at give dig svar på tre lidt mere omfattende spørgsmål, der også kan dukke op i en diskussion om dækkener og hestens kropstemperatur:

  • Taber hesten sig, hvis den fryser? Og hvad hvis den har det for varmt?
  • Hvornår ved man, at hesten har det for koldt eller varmt?
  • Hvad sker der, hvis hesten får dækken på uden at fryse?

Ind til da kan du jo overveje, hvad din grund er til at give din hest et dækken på, eller hvorfor du ikke gør.

Læs også: Sådan forebygger du halthed

Kilde: Karin Morgan, Swedish University of Agricultural Science: Thermoneutral zone and critical temperatures of horses

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce